KURBADS. LATVJU VAROŅSTĀSTS

Cena
27.00 €
Latviešu tautas pasaka Guntara Godiņa apdarē
Izdevējs Zvaigzne ABC
Lappušu skaits 100
Svars (kg) 0.830
Izmērs (cm) 32.0 × 24.5 × 3.0

Preces apraksts

Tautas pasaka par Kurbadu ir bijusi populāra visos laikos, tā ir tikusi gan izdota atsevišķi, gan iekļauta pasaku krājumos. 2010. gadā latviešu folkmetāla grupa Skyforger izdeva albumu “Kurbads”, kurš saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā gada labākais roka albums. 2019. gadā Kurbads atdzima uz skatuves multimediālā metāloperā “Kurbads. Ķēves dēls”.

Šajā izdevumā pasaku pārstāstījis dzejnieks Guntars Godiņš. Viņa tekstu bagātīgi papildina krāšņas ilustrācijas, kuru autores ir mākslinieces Sindija Anča un Marika Eglīte.

Grāmatas beigās ievietoti apjomīgi folkloras pētnieku Janīnas Kursītes un Gunta Pakalna pēcvārdi, kuros var uzzināt daudz interesanta par pasaku, tajā iekļautajiem simboliem, mītiem un ar tiem saistītiem rituāliem.

Grāmatai “Kurbads. Latvju varoņstāsts” ir digitāls papildsaturs, kuram izmantota papildinātās realitātes (Augmented reality) tehnoloģija. Tajā iekļautas latviešu folkmetāla grupas Skyforger albuma “Kurbads” dziesmas audiovizuālā izpildījumā un detalizēta informācija par Kurbada stāstu. Lai piekļūtu šim tiešsaistes saturam, ir nepieciešama viedierīce ar interneta pieslēgumu un kameru, kā arī lietotne “KurbadsLV”, kas pieejama Google Play un App Store.

"Tautasdziesmas, pasakas un teikas ir mūsu saprašanas, domāšanas un mentalitātes atspulgs. Mītiskie varoņi ir atrodami katras tautas folklorā, un tie ir ļoti nozīmīgi spēka un gudrības simboli. Pateicoties Andrejam Pumpuram un Rainim, mēs labi pazīstam Lāčplēsi, bet ēnā palicis otrs latviešu mītiskais varonis – Kurbads. Balstoties uz latviešu tautas pasaku par Kurbadu, esmu padarījis šo vēstījumu mazliet mūsdienīgāku un koncentrētāku, tomēr saglabājot folkloras specifiskos principus un savdabīgo valodu. Šajā grāmatā mīts par Kurbadu ir vienots tekstā, attēlā un mūzikā."
Guntars Godiņš

"Mīts palīdz katram no mums atsevišķi un visiem kopā pārciest grūtības. Tā ir vienreiz radīta drošinājuma vārdu saliņa, kurā patverties un ticēt, ka labais galu galā uzvarēs.
Katrs no mums var dienās kļūt par Kurbadu vai censties līdzināties Kurbadam. Apgūstot sensenos izdzīvošanas, varonības un slēptās simbolu valodas noslēpumus, mūsu cīņa pret pāridarītājiem būs sekmīga."
Janīna Kursīte

"Veidojoties nācijai, top  arī teksti, kas iegulst šīs nācijas, tautas identitātes pamatos. Ar tiem nācija dzīvo un nodarbojas, kamēr vien pastāv. Šim tekstu kopumam pieder arī  stāsts par Kurbadu."
Guntis Pakalns
 

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grāmatas iniciators, idejas un pamatkoncepta autors Imants Parādnieks.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Izdevējs: Zvaigzne ABC
Izdošanas gads: 2022
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi