Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ilustrāciju izstāde BikiMETRS

Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. izstāžu zālē apskatāma dzejas bilžu grāmatu sērijas BIKIBUKS oriģinālilustrāciju izstāde BikiMETRS. Izstāde adresēta visiem mākslas un grāmatniecības interesentiem, bet īpaši – ģimenēm ar bērniem, skolēnu un pirmsskolas mācību iestāžu grupām, kas varēs piedalīties arī izstādes radošajās darbnīcās.

2012. gadā izdevniecība Liels un mazs sāka veidot 100 dzejas bilžugrāmatu sēriju BIKIBUKS, kurā katrs dzejolis tika izdots atsevišķā kabatas izmēra grāmatiņā. Izlasē iekļauta gan tādu klasiķu, kā Rūdolfs Blaumanis, Fricis Bārda, Rainis, gan mūsdienu autoru Kārļa Vērdiņa, Ingas Gailes, Ilmāra Šlāpina un daudzu citu dzeja. Dzejoļu ilustrēšanā iesaistījās 98 mūsdienu mākslinieki, kuri pārstāv dažādas vizuālās mākslas jomas (grafiku, glezniecību, scenogrāfiju, tēlniecību, tekstilmākslu u. c.) un ilustrācijā izmantojuši ļoti atšķirīgas tehnikas.

BIKIBUKA mamma – idejas autore māksliniece Rūta Briede kopā ar dzejas izlases sastādītāju Inesi Zanderi deva viņam vārdu, bet grāmatu dizainers Artis Briedis, veidojot sērijas logo, radīja īsto izskatu: Bikibuks ir mazs ragainis, kas līdzinās atvērtai grāmatiņai. Atrast šo vārdu palīdzēja Jāņa Baltvilka dzejolis Biki-buki, kas kļuva par pašu pirmo sērijas izdevumu. Jaunradītais vārds kļuva arī par sugas vārdu latviešu valodā – par bikibuku tiek dēvēta katra mazā kabatas formāta grāmatiņa.

Pa bilžu grāmatu mazajām durtiņām mājās, kur aug bērni, ienāk lielā māksla. Krājot šo sēriju, ģimeņu grāmatplauktos veidojas īsta latviešu dzejas un mūsdienu mākslas antoloģija, kas palīdz iepazīt mākslinieku stilu un rokrakstu, veido priekšstatu par mākslas procesu Latvijā – ne tikai grāmatu ilustrācijā, bet arī izstāžu zālēs, un tuvina cilvēkus mūsdienu mākslai. BIKIBUKAM ir jau vairākas lasītāju paaudzes, savu vērtību tas nezaudēs arī pēc gadu desmitiem, jo būs kļuvis par sava laika mākslas procesu liecību.

Mazo dzejas bilžu grāmatiņu ideja izrādījās rosinoša arī ārpus Latvijas – BIKIBUKU atzinīgi novērtēja starptautiskās grāmatu izstādēs, vairākas grāmatiņas atdzejotas un izdotas arī angļu valodā.

Piecu gadu laikā, kamēr tapa šī sērija, ir notikušas vairākas BIKIBUKA oriģinālilustrāciju izstādes, tomēr visam sērijas grāmatu kopumam veltīta plaša izstāde notiek pirmoreiz. Tā adresēta visiem mākslas un grāmatniecības interesentiem, bet īpaši – ģimenēm ar bērniem, skolēnu un pirmsskolas mācību iestāžu grupām, kas varēs piedalīties arī izstādes radošajās darbnīcās.

BikiMETRS ir izstādes scenogrāfu Dinas Suhanovas un Reiņa Suhanova ideja – viņi ieraudzījuši BIKIBUKU kā laika un mākslas notikumu metramēru, kur katrai grāmatiņai atbilst viena iedaļa.

Izstādē apskatāmie oriģināldarbi dod iespēju samērot tos ar iespaidu, ko rada grāmata. Taču izstāde BikiMETRS piedāvā dzīvot līdzi arī bikibuku tapšanas procesam – izstāde līdzinās lappusēm no BIKIBUKA dienasgrāmatas: tajā var uzzināt dažādus bikifaktus, pētīt skices un fotogrāfijas, lasīt fragmentus no darba sarakstes, mākslinieku komentārus, pētīt izmantotās tehnikas, iepazīt darbu prototipus – cilvēkus un lietas, ar kvadrātkodu palīdzību savā telefonā klausīties dziesmas, kurās skan BIKIBUKĀ publicēto dzejoļu teksti. Bet, ja esi mazs un lokans skatītājs, dažās ilustrācijās varēsi ielīst un iejusties no iekšpuses!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 1. izstāžu zāle, Mūkusalas iela 3

Kad?

28. septembris, 2022 – 3. decembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja