Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstāde Džemma Skulme. Saruna ar laiku

Ar grupas INSTRUMENTI performanci 7. februārī plkst. 19.00 Mākslas stacijā Dubulti tiks atklāta izstāde Džemma Skulme. Saruna ar laiku. Sadarbība ar INSTRUMENTIEM un 3D glezniecība ir spilgtākie pēdējo gadu pārsteigumi, kam pievērsās māksliniece. No 8. februāra Džemmas Skulmes glezniecībai veltīta izstāde notiek arī Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā (LNMM) Džemma Skulme. Viņas glezniecība. Abu projektu kuratore ir Inga Šteimane.


Sagaidījusi savus deviņdesmit ar vērienīgu retrospekciju Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā (2015), Džemma Skulme turpināja strādāt. Laikā no 2016. līdz 2019. gadam notika piecas personālizstādes, vizuālo pielikumu gleznošana diviem Instrumentu albumiem – Atkala un Cilvēks, kā arī eksperimenti ar 3D glezniecību.
Darbam pie Instrumentu albumiem Džemmu uzrunāja mūziķis Jānis Šipkēvics un viņu tikšanās, kurās māksliniece iepazīstas ar topošajiem skaņdarbiem, tēlaini tos raksturo un meklē tiem vizuālo formu, ir iemūžinātas. Izstādē būs iespēja tikšanās vērot ilgspēlējošā video, kā arī aplūkot gleznas, kas radās kā mazi abstrakti kvadrāti, bet izvērtās ciklos un veidoja Džemmas pēdējo personālizstādi Mākoņgabali. Māksliniece pārsteidz ar emocionālajiem un, kā viņa teica, dzīvajiem krāsu plūdumiem, krāsu tecinājumiem, izlijumiem un izšļakstījumiem. Vai krāsa ir dzīva?, krāsa tēlo dabu - šie gleznu aizmugurēs rakstītie jautājumi formulē Džemmas Skulmes pēdējo gadu skatījumu uz glezniecību. Vienlaikus ar abstraktiem darbiem radās kaut kas pilnīgi atšķirīgs, dabas un bērnības atmiņās balstīts - ainavu cikls ar pašas dotu četrrindi nosaukumā “Eju caur brikšņiem / Ciemaļa noklīdusi, mākonis pavada / laikam ceļu rāda”.
3D glezniecības izaicinājumam Džemma Skulme ļāvās sava mazdēla Jāņa Skulmes un jaunā režisora Reiņa Kalnaeļļa mudināta. Pirmo reizi turot rokā virtuālo gleznošanas rīku, Džemma spēja radīt savas atpazīstamās līnijas un figūras. Šie faili ir saglabājušies un tos skatīs plašāka publika. Varēs redzēt arī pašu gleznošanas procesu un izstādes atklāšanā Reiņa Kalnaeļļa vadībā iecerēts ieiet Džemmas 3D gleznojumā, aplūkojot to no iekšpuses. Izstāde Džemma Skulme. Saruna ar laiku notiek ar MC Turaida Property un Villa Alvīne atbalstu. Mākslas stacijas Dubulti programma notiek ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu laikmetīgās mākslas pieejamības veicināšanas ietvaros. Izstādi LNMM Džemma Skulme. Viņas glezniecība atbalsta Zuzānu kolekcija.
Džemma Skulme (1925–2019) dzimusi Latvijas modernisma klasiķu – gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes – ģimenē. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1949) un Iļjas Repina Valsts akadēmiskā glezniecības, tēlniecības un arhitektūras institūta aspirantūru Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga, 1955). Māksliniece regulāri piedalījusies izstādēs un veidojusi personālizstādes. Vadījusi Latvijas Mākslinieku savienību no 1977. līdz 1992. gadam, mērķtiecīgi atbalstot moderno mākslu un veicinot Mākslas dienu uzplaukumu. Devusi savu ieguldījumu Atmodas virzībai Latvijā un kā PSRS Augstākās padomes un Tautas deputāte aktīvi piedalījusies Mihaila Gorbačova pārbūves un atklātības demokrātiskajos procesos. 1995. gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, 2019. gadā – ar Purvīša balvu par mūža ieguldījumu.
 

Džemmas Skulmes darbi ir Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā (Krievija), Ratgersa universitātes Zimmerlijas Mākslas muzejā (ASV) un privātkolekcijās – Zuzānu kolekcijā (Latvija) un ārvalstīs.

Atklāšanas pasākumi:
7. februārī plkst. 19.00 - grupas INSTRUMENTI performance un izstādes atklāšana
9. februārī plkst. 15.00 - kuratores Ingas Šteimanes vadīta ekskursija izstādē.

5. aprīlī plkst. 15.00 - izstādē kuratora ekskursija.

Mākslas stacija Dubulti ir inovatīva kultūras platforma, kas atrodas 1977. gadā celtā modernisma arhitektūras ēkā, kas ir joprojām funkcionējoša dzelzceļa stacija. Mākslas stacija Dubulti veido savu programmu, lai parādītu Latvijas mākslinieku darbus aktuālos kontekstos. Mākslas stacijas Dubulti izveidotāja un kuratore ir Inga Šteimane.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas stacija Dubulti, Zigfrīda Meierovica prospekts 3, Jūrmala

Kad?

7. februāris, 2020 – 17. maijs, 2020

katru dienu 9.00–18.30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja