Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls šogad pievērsīsies cilvēku sensorai uztverei un ķermeņa pieredzei

Ikgadējais RIXC Mākslas un Zinātnes festivāls šogad norisināsies virtuāli un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – šoreiz festivāla programma atklās tēmu PostSENSORIUM, pētot cilvēku gan virtuālās, gan reālās dzīves izaicinājumus, kuru pārvarēšanai uzmanības centrā ir festivāls nostādīs cilvēku sensoro uztveri un ķermeņa pieredzi.

''Mēs vēlētos iztēloties, ka mēs esam domājošas un runājošas racionālas būtnes, bet dzīvot pirmkārt un galvenokārt nozīmē saredzēt, sagaršot, sajust un saost pasauli ap mums.'' Coccia, 2016) Cilvēku sensorijs (jeb maņu stimulu pasaule) vienmēr ir bijis pastarpināts. “Bez gaisa vai ūdens starpnieka antropoīdās ausis nespēj dzirdēt” (Caroline A. Jones, 2006). Bet ar neseno virtuālo un sensoro tehnoloģiju uzlabošanos un arvien intensīvāku to pielietošanu ikdienā, mūsu sensoriji ir kļuvuši tik pastarpināti kā nekad agrāk. Sakarā ar nesen kļuvušo nepieciešamību navigēt mūsu ikdienu starp virtuālo un reālo, uzmanības centrā ir nepieciešams nostādīt mūsu sensoro uztveri un ķermeņa pieredzi.

Festivāla programmas ietvaros 23. septembrī norisināsies starptautiskās izstādes PostSENSORIUM atklāšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – nozīmīgākais festivāla notikums fiziskajā telpā, kuras ietvaros līdz 12. novembrim būs apskatāmi latviešu un ārvalstu mākslinieku darbi, kuri apmeklētājus izvedīs imersīvā pastaigā, akcentējot mūsu maņu saskarsmi ar apkārt esošo dabu, urbāno vidi, pētot tehnoloģiju ietekmi uz cilvēku uztveri, kā arī sniedzot iespēju pieredzēt jaunas vides, kuras var radīt mākslīgais intelekts. Savukārt virtuāli no 23. līdz 25. septembrim norisināsies ikgadējā starptautiskā konference Open Fields 2021, kurā piedalīsies vairāk kā 70 lektori no visas pasaules, to skaitā īpašie viesi un vieslektori, kā amerikāņu profesore un mediju mākslas kuratore Vitnijas muzejā, Kristiāne Pola (Christiane Paul), mākslas vēsturnieks un mediju teorētiķis no Vācijas, Olivers Gro (Oliver Grau) un amerikāņu skaņas un mediju mākslas vēsturnieks, teorētiķis un rakstnieks, kurš ir atpazīstams ar savu ieguldījumu skaņu mākslas jomā, Duglass Kāns (Douglas Kahn). Festivāla programmu papildinās virtuāls koncerts no RIXC Meža laboratorijas, performances, video seansi, WebVR izstāde, kuratoru vadītas ekskursijas un
citi notikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionāla bibliotēka, Mūkusalas 3

Kad?

23. septembris, 2021 – 25. septembris, 2021

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja