Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Siguldā skatāma un klausāma Orbītas ētera viļņu instalācija

Mākslinieku apvienības Orbīta veidotā skaņas un gaismas instalācija No ētera līdz oktobra beigām apskatāma zālienā pie kultūras centra Siguldas Devons.

No ētera ir antenu birzs, kas, kā jau uz to norāda mākslas darba nosaukums, uztver ēterā noķeramos signālus un pārvērš tos cilvēka maņām piemērotākos formātos. Atkarībā no tā, cik piesātināts ir ēters instalācijas apkaimē, mainās darba skaņas (dienā) un gaismas (tumsā) intensitāte. “No ētera” atklāta Siguldas kultūras foruma programmā un ir viens no pieturas punktiem Orbītas un Siguldas Devona sadarbībā.

Instalācija reflektē par šobrīd aktuālajiem pārstrādāšanas jautājumiem – arī pats darbs veidots no pārstrādāta materiāla – cilvēku emitētiem signāliem. Viļņi, ko cilvēks laiž ēterā – radiopārraidēs, mobilajos sakaros, rāciju sarunās un pat, izmantojot barošanas blokus sadzīves tehnikas darbināšanai, – ir enerģija, tās tiešajā nozīmē. Tādējādi šī instalācija atspoguļo ētera spriegumu Siguldā un izmaiņas tajā. Jāpiebilst gan, ka šādi salasāmas enerģijas nav daudz, bet pietiek, lai pie katras antenas uz mirkli iemirgotos diode vai ieskanētos pīkstulis.

Idejas autors, Orbītas dalībnieks Artūrs Punte stāsta: “Līdzīgi kā zāle kondensē rasu, nodrošinot ūdens apriti dabā, šī mākslīgā antenu birzs padara dzirdamu un redzamu cilvēku emitēto viļņu intensitāti.” Punte arī norāda, ka, dodoties skatīties nu jau tuvojošos zelta rudeni, Siguldas apmeklētāji savā maršrutā varēs iekļaut arī šo meditatīvo skvēru pie Siguldas Devona: “Ar šo instalāciju mēs sekojam dabai vairākos līmeņos – ar bambusam līdzīgajām teleskopiskajām makšķerēm esam izveidojuši neregulāru meža formu, pie katra stumbra piestiprināts piepei līdzīgs aprīkojums, un viļņi, kas nemitīgi bango ēterā, ir sava veida vējš, kas šo mākslīgo mežu iekustina un atdzīvina. Rezultātā ar cilvēku samērojamā mērogā tiek reproducēts dabas haoss, padarīts humānāks un panesamāks.”

Mākslas zinātniece un viena no Siguldas kultūras foruma runātājām Astrīda Rogule Orbītas darbu laikmetīgās mākslas jomā salīdzina ar filozofu akmens meklējumiem mūsdienās: “Orbīta man atgādina viduslaiku alķīmiķus, kuri sistemātiski, ik pa brītiņam veicot jaunus eksperimentus un savienojot mākslas veidus un medijus kā ķīmiskas sastāvdaļas, rada fiziskas lietas un vielas, pieredze un stāstus.”

Paredzēts, ka instalācija apceļos arī citas vietas Latvijā un pasaulē, tādējādi atspoguļojot katras konkrētās vietas enerģijas lauka piesātinātību. “No ētera apskatāma līdz 31. oktobrim. Savukārt 19. oktobrī  Siguldas Devonā paredzēta Orbītas dzejas koncertfilmas izrādīšana – filma Motopoiesis tapusi, 2021. gadā, Orbītai Devonā strādājot mākslas rezidencē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Kultūras centrs Siguldas devons, Pils iela 10, Sigulda

Kad?

20. septembris, 2022 – 31. oktobris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja