Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noteiktām mājsaimniecībām četrus mēnešus kompensēs ekstremālo dabasgāzes cenu sadārdzinājumu

Noteiktām mājsaimniecībām, kā arī lietotājiem, kuru gazificētais objekts ir daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un tajā dabasgāzi lieto dzīvokļu īpašnieki vai īrnieki, kuru kopējais mājsaimniecības dabasgāzes patēriņš ir no 221 kilovatstundas (kWh) līdz 5269 kWh, kompensēs ekstremālo dabasgāzes cenu sadārdzinājumu, paredz otrdien valdībā apstiprinātais Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likums.

Valsts kompensēs dabasgāzes cenu, kas pārsniedz 0,0340 eiro par vienu kWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Likumprojekta anotācijā Ekonomikas ministrija (EM) min, ka minētais atbalsts kopumā aptvers aptuveni 65 000 mājsaimniecības un tiks sniegts par periodu no 2022.gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim.

Provizoriskās izmaksas par šī atbalsta instrumenta ieviešanu veidotu aptuveni 27 400 021 eiro, kas veidojās kā reizinājums starp mājsaimniecību patēriņu un maksimālās dabasgāzes tirdzniecības pakalpojuma kompensāciju un PVN.

EM skaidro, ka maksimālais dabasgāzes tirdzniecības maksas samazinājums šai lietotāju grupai tiek noteikta kā starpība starp aktuālo regulētās dabasgāzes cenu un regulētās dabasgāzes cenai, kas tika piemērota 2021.gada otrajā pusgadā saistīto lietotāju (mājsaimniecību) grupām, kuru gada patēriņa apjoms bija līdz 5269 kWh.

Savukārt, ja gazificētā objekta mēneša patēriņš pārsniedz 5269 kWh, tad maksimālā dabasgāzes tirdzniecības maksas samazinājums tiek noteikta 0,02279 euro apmērā par vienu kWh bez PVN. Maksimālais dabasgāzes tirdzniecības maksas samazinājums šai lietotāju grupai tiek noteikta kā starpība starp aktuālo regulētās dabasgāzes cenu un regulētās dabasgāzes cenai, kas tika piemērota 2021.gada otrajā pusgadā saistīto lietotāju grupām, kuru gada patēriņa apjoms bija līdz 5269 kWh, reizinot to ar 0,75.

Grozījumi likumā būs jāapstiprina arī Saeimai.

Kā ziņots, Vācijas "Gaspool" vidējā dabasgāzes cena 2021.gada decembrī bija 81,11 eiro par MWh, kas ir par 5,9 reizēm vairāk nekā 2020.gada analogā periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas