Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ratificēti Jepčirčiras, Hasanas un Faraha pasaules rekordi vieglatlētikā

Pasaules Vieglatlētikas asociācija (WA) pirmdien ratificēja Peresas Jepčirčiras, Sifanas Hasanas un Mo Faraha pasaules rekordus vieglatlētikā, pirmdien savā tīmekļa vietnē paziņoja WA.

Tikai piecas dienas pirms Hasanas un Jepčirčiras sadursmes tikšanās pasaules čempionātā pusmaratonā, kas notiks 17.oktobrī Polijas pilsētā Gdiņā, ir ratificēti viņu nesen sasniegtie pasaules rekordi.

Jepčirčiras pasaules rekords pusmaratonā sievietēm tagad ir viena stunda piecas minūtes un 34 sekundes. Oficiāli ir arī stundas skrējienā sasniegtie Hasanas (18 930 metri) un Faraha (21 330 metri) pasaules rekordi.

Jepčirčira savu rekordskrējienu veica 2020.gada 5.septembrī Prāgas pusmaratonā, kurā sacensībās, kas notika Čehijas galvaspilsētas Letnas parkā 16,5 apļu trasē, skriet varēja vien ar speciāliem ielūgumiem.

26 gadus vecā kenijiete, kura 2016.gadā ieguva pasaules čempiones titulu pusmaratonā, pirmos piecus kilometrus veica aptuveni 15 minūtēs un 20 sekundēs. Viņa tikai dažas minūtes vēlāk atrāvās no pārējām vadošajām skrējējām un 10 kilometru robežu sasniedza pēc 30 minūtēm un 32 sekundēm.

Viņas temps palēninājās, lielākoties tos veicot nedaudz lēnāk par četrām minūtēm, taču viņa finišēja pēc vienas stundas piecām minūtēm un 34 sekundēm, krietni pārspējot iepriekšējo pasaules rekordu, kas bija viena stunda sešas minūtes un 11 sekundes un ko Etiopijas skrējēja Necaneta Gudeta sasniedza 2018.gada pasaules čempionātā pusmaratonā Valensijā 2018.gada 24.martā.

"Es cerēju skriet apmēram vienas stundas četru minūšu un 50 sekunžu robežās, tomēr esmu tik laimīga," sacīja Jepčirčira. "Pēdējos piecos kilometros biju ļoti nogurusi."

Tikmēr Hasana un Farahs iekļuva rekordu grāmatās Dimanta līgas sacensībās 4.septembrī Briselē, dienu pirms Jepčirčiras sacīkstēm Prāgā.

Hasanas rekords tika sasniegts pēc titāniskas cīņas ar pasaules rekordisti maratonā no Kenijas Brigitu Kosgei, lai gan vēlāk izrādījās, ka Kosgei tika diskvalificēta par distances saīsināšanu sacensību beigu daļā.

Pēdējā stundas ceturksnī jau izskatījās, ka pasaules rekords noteikti tiks labots, ņemot vērā, ka Hasana un Kosgei pasaules rekorda tempu apsteidza vairāk nekā par minūti. Vairākas reizes mainoties vadībai, Hasana, atskanot zvanam par pēdējās minūtes sākšanos, beidzot atrāvās no Kosgei.

Pasaules čempione no Nīderlandes 1500 un 10 000 metros pēc skrietas stundas sasniedza 18 930 metru robežu, pārspējot Etiopijas skrējējas Dires Tunes iepriekšējo rekordu 18 517 metri, kas tika sasniegts 2008.gada 12.jūnijā Ostravā.

"Pirms sacensību sākuma nejutos labi," sacīja Hasana, kura pagājušajā gadā sasniedza pasaules rekordu vienā jūdzē. "Pēc skrietām 30 minūtēm es beidzot jutos labāk. Kad pulkstenī bija atlikušas tikai divas minūtes, sākās īstā jautrība."

Arī vīriešu sacensībās uzvarētājs tika noskaidrots beigās. Lielāko daļu distances skrienot līdzās treniņu partnerim Baširam Abdi no Beļģijas, Farahs pusceļā bija lēnāks par pasaules rekordu tempu. Pēdējās desmit minūtēs abiem vīriem tomēr izdevās atgriezties pasaules rekorda grafikā.

Abdi izvirzījās vadībā, kad atlikušas bija aptuveni piecas minūtes, un 20 000 metru robežu viņš šķērsoja pēc skrietām 56 minūtēm un 20,2 sekundēm, kas bija pasaules labākais sasniegums, bet pēdējā minūtē Farahs atguva vadību un ar sprintu izcīnīja uzvaru.

Viņa 21 330 metru sasniegums pārspēja iepriekšējo 21 285 metru atzīmi, kas 2007.gada 27.jūnijā Ostravā pa spēkam bija Etiopijas gargabalniekam Hailem Gebreselasem.

"Es biju ļoti priecīgs atgriezties stadionā," sacīja Farahs, kurš 2017.gada sezonas beigās bija paziņojis par aiziešanu no sacīkstēm stadionā. "Kad bija atlikuši tikai desmit apļi, kļuva grūti. Tāpēc biju priecīgs, kad Baširs pārņēma vadību, taču es jutos lieliski, kad bija atlikusi vairs tikai viena minūte. Ātrs pēdējais aplis joprojām ir mana labākā taktika."

Farahs šā gada pasaules čempionātā pusmaratonā nepiedalīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi