Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dzimtās puses spēks un šķēršļu gājiena pievārēšana

Dienas starta 2013 žūrija – uzņēmuma IT Sapiens īpašniece, projekta Dienas starts 2012 dalībniece Eva Narunovska, uzņēmējs, Valmiermuižas alus līdzīpašnieks Aigars Ruņģis, LU Ekonomikas un vadības fakultātes pasniedzējs, konsultants LU biznesa inkubatorā Egīls Fortiņš – projekta noslēgumā vērtē Dienas starta dalībnieku, septiņu jauno uzņēmēju, paveikto biznesā gada laikā.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis, veido eļļas spiestuvi

Eva Narunovska:

Nākamajā pavasarī es ar nepacietību gaidīšu Dienas ziņas no Reiņa par eļļas ražošanas un tirdzniecības jaunumiem. Protams, ļoti žēl, ka birokrātiskie procesi ir aizņēmuši tik daudz laika un, kamēr nav visu iespējamo apstiprinājumu, nav iespējas atrādīt sasniegto arī pārdošanas rezultātos, tomēr arī Reinim ļoti pozitīvi ir tas, ka viņš ir atradis iespēju sākt pārdot eļļas spiešanas blakusproduktu, turklāt ir veicis milzu darbus ēkas celtniecībā un lai sagatavotu visu pārējo, kas nepieciešams eļļas ražošanai. Domāju, ka Reinis būs labais piemērs ar veiksmes stāstu, kā, par spīti visām grūtībām, arī laukos var veidot veiksmīgu biznesu un arī laukos jauni cilvēki var paši rast lieliskas iespējas pierādīt sevi un realizēt savu talantu, un nevis kaunēties, bet lepoties ar savu izcelsmi!

Aigars Ruņģis:

Reiņa spēka avots ir turēšanās pie dzimās puses. No pieredzes zinu, ka tas liek sirdij sisties straujāk, nepadoties pie grūtībām un domāt ilgtermiņā, ja zini, ka nav labākas vietas visā pasaulē, kur veidot savu biznesu. Ražošanā ir jābūt ļoti, ļoti, ļoti pacietīgam. Tā prasa sākotnēji lielas laika, naudas investīcijas. Tādēļ visu cieņu Reinim. Domāju, viņa stāstam par maratonu gada garumā, lai nokārtotu papīrus mazas eļļas spiestuves izveidei laukos, vajadzētu atrasties uz galda valdībai, kas sola «ekonomisko izrāvienu». Esmu pieredzējis, ka, lai uzsāktu ražošanu, mazam uzņēmumam ar Ls 30 000 apgrozījumu gadā jāpārvar tikpat lielas formalitāšu, birokrātiju grēdas kā uzņēmumam ar 30 miljonu latu apgrozījumu. Vairumu tas nobiedē. Reinis nav padevies. Liels atbalsts ir arī viņa tēvs. Veidojas pamats ģimenes biznesam. Mani uzrunātu stāsts, ka tēvs savā zemē tālu no Rīgas audzē rapšus, āboliņu, ķimenes, bet dēls no tiem spiež augstākās kvalitātes eļļu. Teicams piemērs, kā radīt augstāku pievienoto vērtību laukos, izejvielu ražošanu papildinot ar pārstrādi. Iesaku attīstīties «nišīgo» eļļu virzienā (āboliņa sēkliņu eļļas, sinepju eļļa, ķimeņu eļļa u.c.), jo rapšu eļļas segmentā konkurence ir liela un būs grūti atšķirties. Ieteiktu konsultēties ar Valteru Zirdziņu, kādu vēl Latvijas augu eļļu garšas būtu interesantas pavāriem un gardēžiem un varētu aizstāt importētās. Kad Reinis būs gatavs tirgot pārtikas eļļas, noteikti iekļausim tās sortimentā Valmiermuižas izveidotajās Latvijas garšu tirgotavās Rīgā un Valmiermuižā.

Egīls Fortiņš:

Reinis savas eļļas ražotnes idejas realizācijas gaitā ir uzkrājis vislielāko pieredzi birokrātisko šķēršļu pārvarēšanā, kas noderēs turpmākajā darbā. Lai gan svarīga ir tehnoloģija, tomēr tagad priekšplānā izvirzīsies produktu virzības pasākumi (promotion).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi