Šoreiz sākšu stāstu par
saldajiem un sātīgajiem saldā krējuma un olu jeb emulsijas liķieriem. Tie ir tik saldi
un spēcinoši, ka spēj aizstāt
desertu. Parasti tie arī tiek
pasniegti maltītes noslēgumā, lai arī tiem nepiemīt klasiskais digestīva efekts.
Vēl pirms pāris gadiem pārtikas tehnologa profesiju ieguvusī Agnese Bicāne nevarēja pat iedomāties sevi 30 bērnu priekšā. Taču jau otro mācību gadu viņa ir ķīmijas skolotāja Ābeļu pamatskolā un Jēkabpils 2. vidusskolā. 2024. gada pavasarī Agnese bija viena no sešiem jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem, kuri ieguva Latvijas zāļu ražotāja Olpha un Centrālās laboratorijas stipendiju trīs tūkstošu eiro apmērā. Iegūto naudu viņa ieguldīja kāda sen lolota sapņa īstenošanā – kopā ar vīru iegādājās savu bišu dravu.
Mūsu klimata zonā kartupeļus audzē un ēd jau paaudžu paaudzes. Tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū šis ogļhidrātiem bagātais dārzenis kritis nežēlastībā – daļa cilvēku kartupeļus vaino veselības problēmās, daži mudina neēst tos vispār. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone šoruden skaidro populārākos mītus par kartupeļiem.
Vasara šogad turpinās arī septembrī, un laika prognoze sola, ka tā Latviju vēl tik drīz nepametīs, tāpēc turpinās arī kokteiļu laiks. Šoreiz stāstīšu par rūgtajiem kokteiļiem, kas tiek gatavoti, izmantojot zālīšu balzamus, uzlējumus un liķierus.
Tie, kuriem garšo liķieri, vai
tie, kuri tos izmanto kokteiļu
un desertu gatavošanai, arvien priecājas par dažnedažādajiem somu liķieriem no
Somijas vietējo mežu ogām.
Slavenākais ir lāceņu liķieris,
taču somiem ir arī citi aromātiski dzērieni.
Līdz septembrim reģionos, kurus piemeklēja jūlija izskaņas lielās lietavas, odu, visticamāk, būs daudz vairāk nekā ierasts, bet tuvāk septembrim odu skaitam pakāpeniski vajadzētu mazināties, pauda Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns.
Kā šajā slejā lasījāt iepriekšējās nedēļās, ir kokteiļi, kuru "ciltskoks" sniedzas 100
un pat 200 gadu senā vēsturē. Daži Amerikā "noenkurojās" līdz ar britu kuģiem, kas
piestāja tagadējā Ziemeļkarolīnas štatā XVIII gadsimtā.
Par daudziem kokteiļiem var teikt – kultūras vēstures kontekstā ir labi zināt to nosaukumus, izcelsmi un vismaz nojaust par sastāvdaļām, bet ir viens kokteilis, kurš jāzina un jābūt pagaršojušiem visiem. Tas ir kokteilis Manhattan.