Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

12 mājokļu tipi: Silta un omulīga

Gada garumā apskatot visdažādāko mājokļu plusus un mīnusus, rubrika 12 tipi noslēdzas ar katra latvieša sapni — privātmāju. Tas ir īpašnieku izlolots projekts — pēc individuāla projekta tapusi māja skaistā vietā uz sava zemesgabala pilsētā vai laukos. Privātmāja ir dzīvošanai piemērots mājokļa tips visiem iedzīvotāju slāņiem, kur rezultāts ir atkarīgs no rocības un spējas pašam iesaistīties projektēšanas un būvniecības procesā.

Rezultāts var būt pat izcils un ierakstāms arhitektūras vēstures lappusēs, jo nereti tieši privātmājas, ko arhitekti projektējuši paši sev vai drosmīgiem klientiem, kļuvušas par stūrakmeni jaunu arhitektūras stilu aizsākumiem, tehnoloģiskiem un estētiskiem risinājumiem.

Privātmāja ģimenei
  • Skaista, veselīga vide
  • Infrastruktūras klātbūtne
  • Prasmīgs izvietojums pret sauli
  • Kompakts, ekonomisks apjoms un plānojums
  • Veselīgi būvmateriāli
  • Dabiska vēdināšana
  • Reģionam atbilstīga estētika
  • Vietējiem augiem bagāts dārzs
  • Pielāgota paaudžu maiņas ciklam
  • Silta un omulīga
  • Diānas māja. Privātmāja ģimenei Siguldā

    • Arhitekti: Jaunromāns un Ābele (Mārtiņš Jaunromāns, Māra Ābele)
    • Projekts: 2005
    • Realizācija: 2006—2007

Pilsētas un lauku sajūta


Tiem, kas sapņo par savu privātmāju, ir noskatījuši un iegādājušies zemesgabalu un ar mājas arhitektūru vēlas lidot debesīs, kā labu ceļvedi var ieteikt jebkuru no skaistajām žurnālgaldiņa grāmatām, ko pirms svētkiem dāsni piedāvā grāmatu tirgotavas. Pēc tam jāuzmeklē arhitekts ar līdzīgu ķīmisko sastāvu, jo privātmājas tapšana ir personisks process, kurā arhitekts nereti kļūst par ģimenes psihoterapeitu. Domājot par vidējo latvieti, taču nezaudējot nacionālas, reģionālas un arī laikmetīgas arhitektūras klātbūtni, šoreiz kā piemēru izmantošu maza budžeta projektu, kurā jaunbūve savijusies ar rekonstrukcijas elementiem.

Projekts Diānas māja tapis arhitektu birojā Jaunromāns un Ābele. Nams atrodas vietā, kurai piemīt gan pilsētas, gan lauku kvalitāte — Siguldā. Šis fakts labi raksturo ideālo privātmājas novietni — klusu, zaļu vietu, taču ne tādu, no kuras līdz tuvākajai civilizācijas pazīmei jānokļūst ar auto. Mītot jau apdzīvotās vietās ar atbilstīgu infrastruktūru, bērni kājām var nokļūt līdz skolai vai bērnudārzam, un vecāki var ikdienišķi iepirkties vietējā veikalā vai tirdziņā, vedot pastaigā mazuli ratiņos. Piemājas dārziņš ir droša rotaļu un atpūtas vieta, vasarā tajā var izaudzēt kādu augli vai dārzeni, ziemā — uzcelt sniegavīru. Svarīgi, ka vieta ir samērā tuvu Rīgai, kur bieži atrodas viena vai pat visu mājinieku darbavieta, vēlāk bērnu turpmākās izglītošanās vieta, arī nozīmīgāku kultūras pasākumu centrs.

Iznāca rekonstrukcija


Arhitekts Mārtiņš Jaunromāns pie saviem pasūtītājiem pirmo reizi brauca apskatīt tukšu zemesgabalu jaunas privātmājas būvniecībai. Viņa pārsteigums bija liels, ieraugot, ka šajā vietā atrodas vēl nenojaukta veca māja. Arī šī ir Latvijai tipiska situācija — ja ir vēlme jaunu māju būvēt pilsētā, bieži tiek iegādāta veca māja ar domu to nojaukt vai atjaunot. Mārtiņa klientiem laimējās, jo tieši arhitekta entuziasms pārliecināja īpašniekus saglabāt veco ēku. Šāds solis izrādījās izdevīgāks ne tikai emocionālu (mājā savulaik dzīvojusi īpašnieces vecmāmiņa), bet arī praktisku un ekonomisku apsvērumu dēļ. Māja izvietojusies uz tā sauktajām sarkanajām līnijām, bet ar jaunbūvi būtu jāatkāpjas tālāk no ielas, samazinot dārza platību. Arhitekts uzsver, ka tā būtiski samazināts arī būvniecības budžets — māja maksājusi aptuveni 400 latu par kvadrātmetru. Jaunbūve kopā ar vecās ēkas nojaukšanu būtu dārgāka.

Gan jaunbūvei, gan vecas ēkas rekonstrukcijai svarīgs ir ēkas novietojums gruntsgabalā un mūsdienu dzīvei atbilstīgs plānojums. Lai arī ir spēkā daudzi zelta principi, par piemērotākajām debespusēm guļamistabu, darba telpu vai dzīvojamās istabas izvietošanai, kā arī mājokļa funkcionālo mezglu (virtuve, vannasistaba u.c.) plānojumam, mūsdienu mājoklī ienākuši arī datori, vērienīga attēlu un skaņas tehnika, sporta inventārs. Vieni bez tā var tīri labi iztikt, izvēloties teju arhaisku idilli, bez televizora dārzā lasot grāmatas, citiem jaunā laika elementi būtiski noteiks mājokļa izskatu. Ir svarīgi par visām savām vēlmēm un paradumiem informēt arhitektu, lai kopā rastu labāko variantu.

Kompakts plānojums


Plānojumu Diānas mājā arhitekti veidojuši pilnīgi no jauna gan jaunbūves, gan vecajā daļā. Vecās mājās un dzīvokļos bieži ir sajūta, ka iemītniekiem nepietiek vietas. Prasmīga pārplānošana situāciju var uzlabot līdz pat neticamai plašuma sajūtai. Arī šajā gadījumā vecajā mājā izvietota klusā zona — guļamistabas, vannasistaba, veļas un apkures telpa, bet jaunajā piebūvē izvietota plaša dzīvojamā zona divos līmeņos kopā ar virtuvi un garāžu. Projektējot privātmājas, daudzi atļaujas lielu vērienu telpu platību ziņā, taču šis piemērs rāda, ka tas nav nepieciešams. Dzīvošanai vispiemērotākais un arī no uzturēšanas viedokļa izdevīgākais ir kompakts plānojums, kur katram ģimenes loceklim ir sava privātā telpa ar satikšanās vietu mājokļa centrā. Lielās mājas ar tukšajām telpām pat no ārpuses izskatās vēsas un nemājīgas, turpretī mazās — siltas un omulīgas.

Ģimenes privātmāja ir burvīgs modelis dzīvei, taču to nedrīkst padarīt par nastu. Jāizmēģina dzīve īrētās telpās, dzīvoklī un varbūt pat ārzemēs, lai saprastu, kāda mājokļa forma katram ir piemērotākā. Dzīve ģimenes mājā ir savrupāka, tā prasa vairāk rūpju — jākopj dārzs, jāslauka iela vai celiņi, jātīra sniegs no piebraucamā ceļa. Stresa un nožēlojamas sociālās attīstības vide mūsu valstī nerosina uz pulcēšanos sakoptā publiskajā telpā, tāpēc atliek vien ielīst savā komfortablajā pūznī, un ideālā gadījumā tā ir tieši ģimenes privātmāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko