Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Pasts izdod divas jaunas pastmarkas sērijā Latvijas putni

Latvijas Pasts 2020.gada 19.jūnijā izdod divas jaunas pastmarkas, papildinot sēriju Latvijas putni. Uz vienas no pastmarkām attēlots Latvijas Ornitoloģijas biedrības izvēlētais 2020.gada putns zivju dzenītis, bet uz otras – visā Latvijā sastopamā mežirbe.

Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicina rakstīt uz e-pasta adresi: [email protected].

Pastmarka, uz kuras attēlots zivju dzenītis, izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 2,14, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu uz valstīm, kas atrodas 2.zonā.

Savukārt mežirbei veltīto pastmarku tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru, nominālvērtība – € 1,27, un ar to var nosūtīt vēstuļu korespondenci svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu Latvijas teritorijā.

Papildus pastmarkām izdotas arī divas aploksnes ar abu putnu attēliem, katra no tām – 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarku un aplokšņu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. 

Latvijas Ornitoloģijas biedrība zivju dzenīti (Alcedo atthis) ir atzinusi par 2020.gada putnu, lai iegūtu vairāk informācijas par šīs sugas pārstāvju izplatību Latvijas teritorijā. Zivju dzenītis ir viens no krāšņākajiem Latvijas putniem – spārni un galvas virsa tumši zilganzaļi ar gaišākiem lāsumiem, mugura gaiši metāliski zila, vēderpuse oranža, bet pazodē un uz kakla balti laukumi. Dzenīti parasti var sastapt pie ūdeņiem ar stāviem krastiem, kur tas ikdienā pārtiek no nelielām zivīm, kas tiek noķertas ūdenī ar melno un masīvo knābi. 

Uz otras pastmarkas redzamā mežirbe (Tetrastes bonasia) ir sastopama visā Latvijas teritorijā – tās apdzīvo jauktus skujkoku un lapu koku mežus. Mežirbes ir nometnieces – tās ne tikai nedodas uz siltajām zemēm, bet nemēdz arī tālu klejot. Šo putnu ķermenis ir drukns, kakls relatīvi īss, galva neliela, aste īsa, spārni noapaļoti un īsi, kas nozīmē, ka tie nav piemēroti ilgam lidojumam. Mežirbes apspalvojuma krāsa ir maskējoša – pelēcīgi rūsganbrūna ar baltiem un melniem spalvu galiem.

Tā kā drošības prasību dēļ patlaban atcelti publiskie pasākumi, tajā skaitā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās, pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: [email protected]

Pastmarku sērija Latvijas putni tiek izdota kopš 2010.gada, un tā regulāri tiek papildināta ar divām jaunām pastmarkām vienlaikus. Visas Putnu sērijā izdotās pastmarkas var aplūkot šeit.

Jaunās pastmarkas un aploksni iespējams aplūkot te

    

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 3.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko