Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Andis Brēmanis: jādzer ūdens arī ziemā

Ūdens ir vissvarīgākā ķermeņa sastāvdaļa, kas sastāda 2/3 no ķermeņa svara. Taču ūdens daudzums ķermenī atkarīgs arī no vecuma. Ir pieņemts uzskatīt, ka dienā sievietēm jāizdzer divi litri ūdens, bet vīriešiem - divi ar pus. Cik lielu nozīmi tavā ikdienā spēlē ūdens? Jautājam diētas ārstam Andim Brēmanim.

Lai ķermenī uzturētu pietiekamu daudzumu šķidruma, jālieto dažādi dzērieni un ēdieni, kas organismu apgādā ar nepieciešamo ūdens devu. Lielākā daļa cilvēku spēj uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma ēdienreižu laikā un ar uzkodām vai ļaujot organismam sevi vadīt un remdējot slāpes.

Nepieciešamais šķidruma daudzums dienā sievietēm ir 2 litri un vīriešiem - 2,5 litri, pieņemot, ka vidējais enerģijas patēriņš ir 2000 kkal sievietēm un 2500 kkal vīriešiem. Nacinonālās Zinātņu akadēmijas Medicīnas institūts (turpmāk tekstā - IOM-NAS) iesaka[1] 80 procentus no organismam nepieciešamā šķidruma uzņemt ar ūdeni un citiem dzērieniem. Atlikušajiem 20 procentiem jānāk no ēdiena. Astoņdesmit procenti no kopējā  2-2,5 l šķidruma daudzuma ir 8 glāzes (200 ml) dzēriena sievietēm un 10 glāzes (200 ml) vīriešiem. Tas attiecas uz dažādiem dzērieniem, ne tikai ūdeni.

“Cilvēks bez ēšanas var iztikt vairākas nedēļas, pat mēnešus, bet bez ūdens tikai dažas dienas. Tas tādēļ, ka šķidrumu organisms zaudē gan caur nierēm, gan ādu, gan plaušām, gan gremošanas traktu. Šķidrums nepieciešams gan vielmaiņas galaproduktu izvadīšanai, gan barības vielu piegādei, gan ķermeņa iekšējās temperatūras regulācijai.

Ja nav ļoti karsts laiks un izteikta svīšana fiziskas slodzes rezultātā, tad diennakts šķidruma zudumi ir apmēram 2-2,5 litri. Karstā laikā un slodzes apstākļos svīšana nodrošina ķermeņa dzesēšanu, un šķidruma zudumi var sasniegt pat četrus, piecus un vairāk litrus.

Optimālu darbaspēju un labas veselības nodršināšanai zaudētais šķidrums ik dienu ir jāatjauno. Nepieciešamais daudzums ir atkarīgs no konkrētā indivīda dzīvesveida, ēdienkartes sastāva un citiem faktoriem. Piemēram, ja vasaras laikā kāds pamanās notiesāt kilogramu gurķu un milzīgu arbūzu, tad tajā dienā, iespējams, var nedzert vispār, jo abi iepriekšminētie produkti satur ap 90% ūdens un pilnībā nodrošinās organisma vajadzības. Bet parasti jau tā nenotiek, tādēļ būtiski ikdienas parūpēties par pietiekošu šķidruma uzņemšanu tieši ar dzērieniem.

Populārākais dzēriens pasaulē ir ūdens, otrajā vietā - tēja. Ķermeņa apgādei ar šķidrumu derēs gan sulas, gan zāļu novārījumi, arī atspirdzinoši dzērieni, gan kafija, savu artavu dos arī šķidri ēdieni, piemēram, piens, ķīselis, zupa utt. Tas, ko un cik daudz izmantot, atkarīgs no konkrētā indivīda dzīvesveida. Ja cilvēks ir aktīvs, tad salda tēja vai limonāde nebūs problēma, bet ja vidukļa apkārtmērs krietni pārsniedz gurnu apkārtmēru, tad gan jāseko katrai liekai kalorijai un jāizvēlas bezkaloriju dzērieni – vai nu pliks ūdens, vai limonāde ar saldinātāju.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko