Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Ar caurumiem, bet bez ķirmjiem

Vecas mēbeles, ko nomēģinājuši kokgrauži, var no tiem atbrīvot un atgriezt jaunai dzīvei

Tie būs autentiski ķirmju caurumi, daudz labāki nekā mākslīgi izurbināti, nosmej koka māju atjaunotājs Kārlis Dambergs, kad Diena apraksta lasītājas Sanitas jautājumu par iespēju atbrīvoties no koksngraužiem, kas izcaurumojuši no vecvecākiem mantoto rakstāmgaldu. Lietpratēji saka — senās mēbeles, kas garšo ķirmjiem, laikus konstatējot nelūgto dzīrotāju ierašanos, var atķirmjot un atjaunot, pie viena pasargājot no citu kokēdāju tīkojumiem.

Sausā ēdāji aktīvāki


Koksnei uzbrūkošie kukaiņi ir divējādi — svaiga un sausa koka ēdāji. Pēc Koksnes ķīmijas institūta profesora Bruno Andersona stāstītā, pirmie uzbrūk jau mežā nocirstiem kokiem. To ejas var nepamanīt kokapstrādes procesā, bet dažkārt jaunās ēkās dzirdama kāpuru graušanās, parādās caurumi, izbirst koksnes milti. Tomēr iedzīvotāju uztraukums te ir veltīgs, jo svaiga koka ēdāji pēc izlidošanas sausā koksnē atpakaļ nelien.

Toties mēbeļu ķirmji, kas ir aktīvi visu gadu, labprāt apmetas uz dzīvi sausa koka mēbelēs. Nereti to graujošo darbību var redzēt tikai pēc ilgāka laika. Šis gadījums atbilst Dienas lasītājas Sanitas aprakstītajam — viņa konstatējusi, ka no vectēva mantoto rakstāmgaldu, kuru pirms 10 gadiem atveduši uz Rīgas dzīvokli, apsēduši ķirmji. Galds pārvests uz vasaras virtuvi laukos, baidoties no ēdelīgo kukaiņu pārvākšanās uz citām koka mēbelēm.

Kā stāsta Dienas aptaujātie zinātāji, ķirmju kāpuri siltā un mitrā vidē koka iekšienē var mitināties ilgus gadus, līdz mēbele teju vai sabrūk putekļos. Viņi iesaka pārbaudīt, vai pie citām mēbelēm neparādās ļaunu vēstošie koka milti, ko ķirmji izgrūž no aliņām.

Antiseptiķi un impregnētāji


Lielākā mērogā, piemēram, baznīcās, koka detaļu atbrīvošanai no kaitēkļiem izmanto gāzi vai karstu gaisu. Šos procesus vada un pārbauda speciālisti, garantējot objekta pieskatīšanu arī pēc tam. Ar karsto gaisu ķirmjus iznīcināt mēģinājis arī K.Dambergs, kura vadītais uzņēmums BC grupa Dambergs Kārlis izgatavo grīdas dēļus no veciem un jauniem materiāliem. Karstā gaisa metodes grūtākais posms — nodrošināt mēbelei noslēgtu telpu un noturēt gaisa temperatūru 55 grādus pēc Celsija stundas garumā.

Ķirmju iznīcināšanai mājas apstākļos pieejamākie līdzekļi ir antiseptiķi, eļļas un impregnētāji, gan ķīmiskie, gan dabiskie. No ķīmiskajiem līdzekļiem K.Dambergs visbiežāk izmantojis Dr.chem.Irēnas Lūses vadītās SIA ZRF Relika radīto preparātu Erlit, kas pie viena pazemina arī koksnes degtspēju. Ķīmiskie līdzekļi vairāk noder mājas ārējo un nesošo konstrukciju aizsardzībai, jo tie sargā arī no mitruma un sēnēm. Mēbeļu aizsardzībi ZRF Relika speciālisti iesaka izmantot preparātu Kazilits.

Daudzveidīgu koksnes aizsarglīdzekļu klāstu piedāvā Sadolin ar zīmolu Pinotex — te ir gan bezkrāsaini, gan tonēti antiseptiķi, lakas un izsmidzināmie impregnētāji. Čehijā ražotā antiseptiķa Bochemit tirgotājs Latvijā SIA Entario smalkāku mēbeļu atjaunošanai iesaka izmantot inficēšanas metodi.

Lai izvairītos no alergēnu riska, jāizvēlas labāki ražojumi, kur skaidri norādītas visas sastāvdaļas, kaut arī tie būtu dārgāki, iesaka K.Dambergs.

Sveķi un eļļas

Dabiskie koksnes aizsardzības līdzekļis ir priežu sveķi, lineļļa, mazāk zināmā, taču dārgā tungas riekstu eļļa. Darbnīcas Anna Barons koka meistars Vilnis Jasūns uzsver — atjaunojot mēbeļu pārklājumu, vajadzētu lietot tās pašas eļļas, ko izmantojis ražotājs.

K.Dambergs stāsta, ka lineļļa kokā jāiesūcina, cik vien tas ņem pretī, vispirms nokasot visus ķirmju izgrauzumus. Tad koks iegūst teju vai dzintara cietību un dzeltensarkani intensīvu toni. "Lineļļa prasa daudz darba un laika, jo tīra tā žūst lēni, līdz pat piecām dienām, taču iesūcas dziļi — līdz pat 1 cm," rāda lietpratējs, "ja tai pievienots cietinātājs, tā žūst ātrāk, taču iesūcas seklāk — ap 2 mm no koka virsmas." Vienas Kalnciema ielas koka māju atjaunošanā lietota miltu krāsa.

Ar ķirmjiem veiksmīgi var cīnīties arī ar mājās gatavotiem līdzekļiem. B.Andersons gan iesaka vispirms novērst iespēju tiem iemesties mājas koka daļās un mēbelēs, neļaujot tām lieki samirkt un nodrošinot ventilāciju.

***

Ar ko jāuzmanās


- Ar eļļām un aizsargkārtu veidojošiem antiseptiķiem nedrīkst apstrādāt mitru vai bojātu koksni

- Pirms apstrādes mēbeles notīra ar sausu otu vai nomazgā ar ziepjūdeni

- Mehāniskie bojājumi jānoslīpē ar smilšpapīru

- Pirms eļļas uzklāšanas virsma jāattīra no putekļiem

- Atjaunošanas eļļu uzklāj nelielā laukumā mēbeles neredzamajā daļā, lai noteiktu saderību ar pamateļļu

- Atjaunošanas eļļa jāklāj vairākās plānās kārtās, katru nožāvējot

Avoti: Relika, K.Dambergs, V.Jasūns, www.entario.lv, www.videsvestis.lv

***

Līdzekļi aizsardzībai

- Antiseptiķi Dikants, Erlits, Kazilits, Bochemit

- Antiseptiķi, aizsargeļļas, impregnētāji Pinotex

- Lineļļa (tīra un ar cietinātāju)

- Priežu sveķi

Dažādu līdzekļu cenas — Ls 1,50—4,00 par 1l vai 1kg

Dažādu līdzekļu patēriņš — 1l šķīduma pietiek 2—10 m2 gludas vai 4—8 m2 zāģētas koka virsmas

***

Pašgatavotie maisījumi


Koksngraužu profilaksei:

100 daļas terpentīna

5 daļas vaska

5 daļas parafīna

3 daļas kreolīna

Ķirmju iznīcināšanai:

Terpentīna un petrolejas maisījums attiecībā 3:1

Naftalīna piesātinātais šķīdums benzīnā

Vazelīns

Kā lietot:

Ieziež visus caurumus un aizbāž ar vasku vai parafīnu

Koksni apstrādā 2—3 reizes ar trīs nedēļu atstarpi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko