Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Ar mūžības un nostalģijas pieskaņu. Idejas rudens ceļojumiem

Pirmās salnas, un lapas sāks krāsoties. Nav jau te Kanāda vai Mičiganas štats Amerikā, kur lapkriša košās paletes skatīšanās ir kultūras fenomens, bet tomēr… Koki rudenī var pārsteigt arī pie mums, un pamāt atvadu sveicienu vasarai caur auto logu nemaz nav sliktais tonis. Varbūt tomēr par agru sacīt "uz redzēšanos"? Aktīvo sezonu var pagarināt vismaz par vienu dienu, ne tikai rezignēti skatoties, bet priecīgi izejot dabā.

Vīrpaparde un sievpaparde

Kaļķugravas avoti Allažos. Salīdzinoši tuvu Rīgai, ātri apgūstami, taču mazajā teritorijā iespējams atraisīties arī garākām pastaigām, kuru pieturas punkti būs gleznainas dabas etīdes, septiņu avotu izteka no zemes un citi karsta kriteņu nedarbi. Kādam, iespējams, papildu impulsu dos pašmāju ezotēriķu teiktais, ka šis apvidus ir otrais enerģētiski aktīvākais aiz Pokaiņiem. Citu iespaidos ziņas, ka organizētas ekskursijas pa divām šejienes dabas takām vadīs bioloģijas zinātņu doktore Gaida Ābele, nevis vietējā kultūras nama saldmēlīte. Kādu Dienas ceļotāja akcijas dalībnieku satrieca atklājums, ka par Kaļķugravas avotu (saukti arī par Mežmuižas avotiem) apskati tagad gan simboliski, bet jāmaksā. Ūdens ņemšanai uzlikta mēneša abonentmaksa — divi lati. Privātīpašums. Tas gan netiekot stingri kontrolēts.

Man ne Pokaiņi, ne Allaži kabatu neiztukšoja, acu gaismu neuzlaboja un jaunību neatdeva. Taču vai tad jebkura pastaiga pie dabas enerģētiski neuzlādē? Sarunājot pārgājienu ar Gaidu Ābeli, jārēķinās, ka intīma pasēdēšana lapkriša klēpī tiek aizstāta ar erudītu lekciju par Kaļķugravas fenomeniem. Brīnumi notiek! Sirmās gides vadītu pastaigu pēdējā laikā iecienījuši kāzinieki. Viņiem netiek stāstīts par smilšakmens, šūnakmens un dolomīta fiziskajām īpašībām, arī par mīlestības bioķīmiju ne. Ābeles kundze 355 miljonus gadu veco iežu pakājē liek aizdomāties, cik vērts ir cilvēka mūžs. Kāpēc divas egles aug no vienas saknes, un kāpēc dabā sastopamas gan vīrišķās papardes Dryopteris filix (viņa tās sauc par vīrpapardēm), gan sievišķās Athyrium filix.

Paņemiet pasi!

Grebļa kalns — tāls, eksotisks un Latvijas apstākļiem garš. Tā taču var sacīt par 5,5 kilometru grēdu Baltkrievijas pierobežā, Ludzas rajona Pasienes pagastā starp Pintu un Šešku ezeru. 14 miljonu gadu vecā kalna spicē, kuras platums variējas no viena līdz septiņiem metriem, izveidota taka tūristiem. Lai izvairītos no konfrontācijas ar robežsargiem un saudzētu dabas vērtības, kalnā rekomendēts pastaigāties gida pavadībā. Retu sugu augus un kukaiņus, ar ko slavens Grebļa kalns, gan lielāka iespēja ieraudzīt ziedonī, taču dabas lieguma klusumu, cilvēku neskarto, trūdošo lapu un koku stumbru smaržu pastiprinās tieši rudens. No dabas dievnama rekomendēju doties uz Pasienes baznīcu, ko mākslas zinātnieks Boriss Vipers nosaucis par mākslinieciski pilnīgāko baroka stila sakrālo celtni visā Latvijā.

Vēl kādu ieskatu pirmatnībā? Cits pierobežas objekts — Dvietes palieņu pļavas Daugavpils rajona Ilūkstes novadā — esot vieta, kas līdzās Lubāna klāniem Latvijas teritorijā apdzīvota vissenāk. Dzīvnieku mīļotājus noteikti ieinteresēs ar šeit iemitinātās Highlander šķirnes govis un Konik Polski zirdziņi. To silueti septembra ainavā iezīmējas tāpat kā laikos, kad lauksaimniecībai derīgie lopiņi vēl nebija nonākuši cilvēku tvēriena attālumā.

Civilizāciju atradīsiet Putnusalā — ciemā, ko pavasaros aplaimo Daugavas palu ūdeņi un migrējoši putni. 150 gadus vecā koka rijā nule iekārtota senlietu un arheoloģisko atradumu krātuve. Kartupeļus rokot, Putnusalā var izcelt bedrīšu akmeņus vai krama šķēpa uzgali. Bebrenē aplūkojams cits vēstures posms — balta baroka baznīca, apgleznota ar Svētā Mateja, Marka, Lūkas un Jāņa attēliem, un Bebrenes muižas komplekss ar 1896. gadā celtu pili centrā.

***

Informācija

- Allažu dabas takas

40 km no Rīgas, 5—10 km no Siguldas (meklējiet norādi pie degvielas uzpildes stacijas Neste Vidzemes šosejas malā!)

Informācija, ekskursiju pieteikšana: 29262489, 29491331, www.allazi.lv

Gida pakalpojumi — Ls 4 stundā, sestd., svētd. plkst.10—21, darbdienās — plkst.17—21

Ieejas maksa pieaugušajiem — Ls 0,50, bērniem un pensionāriem — Ls 0,20

- Grebļa kalns

60 km no Ludzas, 27 km no Zilupes, 15 km no Pasienes

Informācija, ekskursiju pieteikšana: tālr. 29264238 (Rita) 2—3 stundu pastaiga grupām līdz 10 cilvēkiem — Ls 5 (gide jāsatiek Pasienē)

Grupām virs 10 cilvēkiem — Ls 10

- Dvietes paliene

Ap 200 km no Rīgas, 40 km no Daugavpils, 16 km no Ilūkstes, 3 km no Bebrenes

Informācija un ekskursiju pieteikšana: tālr. 26109353

Maksa pieaugušajiem — Ls 1, bērniem – Ls 0,50, gida pakalpojumi – Ls 2 stundā grupai

Stundu gara ekskursija pa Bebrenes pils pagrabiem: pieaugušajiem — Ls 1, bērniem — Ls 0,50

Vizināšanās ar karieti pa parku pieaugušajiem — Ls 0,50, bērniem — Ls 0,20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neierastais ābolu obstlers

Laikā, kad radu, draugu, paziņu un sociālo tīklu burbulī galvenais jautājums ir "Vai tev nevajag ābolus?", pastāstīšu par kādu mums mazāk pazīstamu ābolu brendiju – obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko