Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ārste: Auzu pārslas - ieteicams produkts brokastīm

Brokastis bērnam ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm, jo nodrošina enerģiju visai dienai. Tāpēc no rīta ieteicams uzņemt ogļhidrātus — tie dos nepieciešamo enerģijas devu dienas pirmajai pusei. Izcils tā saucamo „labo” ogļhidrātu avots ir auzu pārslu putra, rakstīja diena.lv. Pēc raksta _Ko dot bērniem brokastīs _publicēšanas  komentāros jaušams, ka daudziem vecākiem nav īsti skaidrības par auzu pārslu veselīgumu.

Vieni uzskata, ka auzu pārslas ir alerģisks produkts, citi, ka tās ir mazvērtīgas. Tāpēc jautājām _B__ērnu Klīniskās universitātes slimnīcas _Dietoloģijas dienesta vadītājai un pediatrei Diānai Lagzdiņai  -  Vai auzu pārslas ir ideāls varinats brokastīm? No cik gadiem mazulim var dot auzu pārslas?  

Atbild Diāna Legzdiņa:

Auzu pārslās uz 100 gramiem produkta ir 12,5 g olbaltumvielu, griķos -   7,5g (uz 100 g produkta), grūbās 9,7 g, bet pulētajos rīsos vien 6,8 g. Tātad auzu pārslas ir ieteicams un vērtīgs produkts brokastīm. Tāpat auzu pārslas satur tik ļoti nepieciešamās taukvielas - 7,0 g (uz 100 g produkta). Salīdzinājumam griķos ir tikai 1,6 g, bet rīsos taukvielu vispār nav. Auzu pārslās vairāk ir arī balastvielu. Tāpēc varu teikt, ka bērniem brokastīs auzu pārslu biezputru ir ieteicams ēst, jo ar tām iespējams saņemt organismam vajadzīgās labās vielas. 

Auzu pārslas nedrīkst ēst tie, kuriem ir lipekļa nepanesamība. Kaut gan ir pētījumi, ka mazās devās pat šiem cilvēkiem tomēr ir ieteicams ēst auzas, lai veidotos panesamība, bet par to vairāk jākonsultējas ar ārstējošo ārstu. Tāpat auzu pārslas nav ieteicams dod mazuļiem līdz gada vecumam, jo daudziem ir govs piena nepanesamība. Savukārt auzu pārslu biezputra, kas vārīta ūdenī mazulim (līdz gadam) kā ēdienreize ir mazvērtīga, jo tā viņš nesaņem sabalansētu diētu. Tad jau labāk izvēlēties adoptētos maisījumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko