Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Asinsspiediens var būt paaugstināts arī gados jauniem cilvēkiem

Mūsu ķermeņa asinsvados ir noteikts spiediens jeb asinsspiediens, kas nodrošina organisma normālu funkcionēšanu. Tad, ja tas paaugstinās, šis fakts nedrīkst palikt nepamanīts! Ģimenes ārste Līga Kozlovska skaidro, kādi ir biežākie augsta asinsspiediena cēloņi, un kā tos novērst!

Risks pusmūža vecuma sievietēm

Speciāliste stāsta, ka Latvijā un arī Eiropā augstākā saslimstība un mirstība ir tieši no sirds asinsvadu slimībām, lielākoties – no paaugstināta asinsspiediena slimības jeb arteriālās hipertensijas! Tādēļ ļoti iespējams, ka sasniedzot četrdesmit gadus, un tuvojoties piecdesmit gadu vecumam, asinsspiediens varētu paaugstināties.
„Viens no biežākajiem iemesliem un arī riska faktoriem, kas veicina un paaugstina asinsspiedienu, ir svara pieaugums, smēķēšana un citi kaitīgie ieradumi, piemēram, alkohola lietošana. Tāpat sievietēm asinsspiediens mēdz paaugstināties arī diētas kļūdu un mazkustīga dzīvesveida dēļ,” uzskaita Līga Kozlovska.
Tāpat ģimenes ārste stāsta, ka daļā gadījumu arteriālās hipertensijas iemesli ir ģenētiski. Tas nozīmē, ka sievietei šī slimība ir iedzimta, un paaugstināts asinsspiediens vai kādas citas asinsvadu slimības bijušas viņas tēvam, mātei vai citam pirmās vai otrās paaudzes radiniekam.
Tad, ja ģenētiskais faktors kombinējas ar kādu no iepriekšminētajiem riska faktoriem, pastāv augstāka iespējamība šīs slimības attīstībai pusmūža gados.


Gados jaunām sievietēm

Asinsspiediens var būt paaugstināts arī gados jauniem cilvēkiem. „Tad, ja sieviete ir jauna un nepastāv nekādu ģenētisko faktoru, kuru dēļ viņai attīstījusies arteriālā hipertensija, viņa būtu jāizmeklē un jāpārbauda iespējamās slimības, piemēram, nieru un sirds slimības, kas varētu būt paaugstināta asinsspiediena cēlonis. Tad, ja atklāta sekundārā hipertensija, speciālista uzraudzībā, to jāārstē.
Savukārt gadījumā, ja netiek konstatēta neviena no slimībām, paaugstināta asinsspiediena cēloņi gados jaunai sievietei varētu būt arī gaisa spiediena izmaiņas, stress, pārslodze darbā, nepareiza un ilgstoša sēdēšana pie datora un citi.


Kā ārstēt arteriālo hipertensiju?
Gadījumā, ja ilgstoši ir paaugstināts asinsspiediens, ir jādodas pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu šīs problēmas cēloni.
„Ir jānoskaidro, vai paaugstināta asinsspiediena iemesls ir stress, kad pietiek tikai ar atpūtu un pareizu darba dienas režīma sadalījumu, vai arī tā cēlonis ir kāda nopietnāka saslimšana, kam vajadzīga ārstēšana.
Tāpat ar ģimenes ārstu noteikti būtu jāpārrunā to, kā samazināt arteriālās hipertensijas riska faktorus, ja tādi ir,” iesaka ģimenes ārste.
Paaugstināta asinsspiediena gadījumā būtu jāatsakās no smēķēšanas un alkohola lietošanas, daudz jākustas, jālieto veselīga pārtika, kas satur maz taukvielu un cukuru un pēc iespējas bieži jāuzturas svaigā gaisā, lai organisms nenonāktu skābekļa badā!
Savukārt, ja arteriālās hipertensijas cēloņi ir nopietnāki, piemēram, slimības vai iedzimtība, svarīgi, lai ārsta uzraudzībā pacients regulāri veiktu asinsspiediena kontroli un nepieciešamības gadījumā lietotu asinsspiedienu pazeminošus medikamentus. Speciāliste apgalvo, ka vairums no tiem ir iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā.

Raksts tacis sadarbībā ar SieviesuKlubs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko