Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Augšā un lejā. Kā premjera līknēs

Par lejupslīdes atrakciju nr.1 visatbilstošāk būtu dēvēt zobu kāršanu vadzī, taču tā nav nekāda atpūta, bet tuvākā nākotne. Ja vien tiktu piedāvāta gumijlēkšana eglīšu virtenē vai lidojums ar ziemeļbriedi — nešaubīgi TV Izklaide to izmēģinātu. Atliek vien par recesijas cienīgu izklaidi dēvēt Siguldas vagoniņu jeb trošu ceļu. Vagoniņš uzvar arī ar aktuālo svētku rotu — kopš decembra sākuma pārtapis kamanās.

Pirms došanās uz Siguldu telefonsarunā Vijas kundzei, vagoniņa pavadonei, vaicāju, cik drošs ir braucamais. Muļķīgs un neatbildams jautājums, taču, zinot, cik Latvijā ir mazs atrakciju tirgus un kontroles resursi, piesardzība par ļaunu nenāks. Reiz mūsu pašu Mežaparka panorāmas ratā uz brīdi ieķēros virs koku galiem. Gana baisi vējā šūpoties metāla zvanā, kas aizdarīts ar ķēdi. Kad izkāpu no sava zvana, tik vien uzzināju, ka notikusi tehniska ķibele. Pie malas aizdomas un stereotipus — tas nepiedien ekstrēmismam! Katrs pats saprot, uz ko parakstās. Ja negribas vagoniņu, var braukt ar trolejbusu un ne mazāk riskēt ar dzīvību.

Lai kliedētu manas bažas, Vija noorganizējusi kungu, kurš izklāsta visu par drošību. Katru gadu no Rīgas un arī Maskavas braucot eksperti un pārbaudot vagonu, dodot atļauju. Uz vagoniņa redzams, ka tas drīkst darboties līdz nākamajai pārbaudei 2009.gada augusta beigās. Janvārī vagoniņš svinēs 40 gadu jubileju, tas gan nenozīmē, ka visas detaļas ir tik vecas. "Iekšpusē viss iet ar kompjūteru. Jauna vadības pults," Vija rāda. Jā, vagoniņš ir glauns. Iztapsēts ar sniegotām debesīm un lampiņām, zem vagona iemontētas finiera slieces. Bijuši ieplānoti arī ziemeļbrieži, taču, piestājot Krimuldas puses pieturā, tiem nepietiktu vietas.

"Braucam, ja?" Vija aicina. Lēns šūpojiens, un mierīgi laižamies virs koku galiem. Radio Sigulda ēterā skan džinglbels. No Siguldas līdz Krimuldai pa gaisu ir viens kilometrs. Mēs braucam aptuveni astoņus kilometrus stundā, lielākoties aptuveni 40 metru augstumā: virs Gaujas ir 43 metri, augstākā vieta — 50 metru. Tālumā redzama kamaniņu trase, izgaismots serpentīna ceļš. Skaisti! Plaši!

Savulaik ar vagoniņu uz skolu braukuši bērni un dome to subsidējusi. Kopš tas nonācis privātās rokās, paredzēts tikai tūristiem. Biežākie braucēji esot lietuvieši un igauņi, jo šis ir vienīgais trošu ceļš Baltijā. Un rudeņos, protams, Latvijas skolēni. Viņi no vagoniņa ar skatienu meklējot mežā zvērus un pa stirnai arī ieraugot, taču pieaugušie allaž vaicājot par drošību. Ak jā, šovasar bijis arī kāds netipisks brauciens. Kāds puisis vagoniņā servējis galdu ar šampanieti un virs Gaujas lūdzis mīļotās roku. Tam bijusi vajadzīga stunda. Par to, cik ilgi bildinājis un cik ilgi atbildējusi, ziņu nav.

Piestājam Krimuldā. Gods un slava, tur ir gan tualetes, gan atkritumu grozi. Ja ir vēlme, var izstaigāt Krimuldu, taču tā jau vairs nebūs nekāda lejupslīde, tāpēc aicinu Viju laist atpakaļ. Tieku arī pie nervu pakutināšanas. Kad esam pusceļā, Vijai zvana mobilais tālrunis un viņa metas pie pults. Sāk slēgt pogas. Nomierinos, kad uzzinu, ka viņa meklē slēdzi, lai ieslēgtu prožektorus zem kamanām un fotogrāfs tiktu pie labāka kadra. Lejupslīde pārtop augšupejā, kad piestājam pie "perona". Beigas — laimīgas.

Ieejas maksa: darbdienās vienā virzienā pieaugušajiem Ls 2, bērniem 3—12 g. v. Ls 1,50; sest., sv. pieaugušajiem Ls 2,50, bērniem Ls 2. Darba laiks katru dienu no 10.00 līdz 19.30. Info: 67972531; 29212731 (Vija). Darbojas kafejnīca, kur var sasildīties ar karstu ziemas dzērienu.

Lejupslīdes atrakcija nr.2

Siguldas kamaniņtrasē iespējams nobraukt ar dažādiem verķiem, ja vien trasē nenotiek sacensības. To grafiku var izpētīt bobslejs.lv. Lejupslīdes iespējas ir trīs: laisties trases līkumos ar vučko, mīkstu bobu, kurā var sēdēt līdz četriem cilvēkiem, maksā Ls 7 vienai personai; ar galvu uz leju var svilpt vardē — zaļā ierīcē, kur uz vēdera var nogulties divi cilvēki, maksā Ls 7 vienai personai. Abus braucamos menedžē Inga (29185351). Ar īstu bobu var nobraukt par Ls 35, attīstot ātrumu līdz 125 km/h. Komandā var būt līdz trim cilvēkiem, jo bobu vada meistars. Pieteikties pie Karīnas (29244948).

Augšupejas atrakcija nr.1

Planētu vērošana Rāmkalnos

Katru dienu no plkst.9 līdz 22 jaunajā publiskajā observatorijā pa dienu var redzēt Sauli un Mēnesi, satumstot — Marsu, Saturnu, Jupiteru un citas planētas, trešajā teleskopā — kopskatu uz zvaigžņotajām debesīm.

Debesīs dzīvo arī Gulbis, Sunis un W burts! Pirms došanās uz Rāmkalniem vēlams telefoniski (29120445) noskaidrot, vai laika apstākļi ir piemēroti debesu pētīšanai. Vizīti elektroniski var pieteikt starspace.lv. Ieejas maksa — Ls 2.

Augšupejas atrakcija nr.2

Palidot Aerodium iespējams arī ziemā, jo, kā apgalvo instruktori, gaiss kļūst blīvāks un lidojums vēl iespaidīgāks un augstāks. Ja vien temperatūra nav nokritusies zem –5? C, piesakieties pa tālruni 28384400 vai reģistrējieties aerodium.lv. Cena Ls 15—42 atkarībā no lidojuma laika.

P.S. Ziemassvētku vecīša birojs Ziemupē jau darbojas, un vecītis būs sastopams līdz 23.decembrim un no 26.decembra līdz 30.decembrim. Iespējamie tikšanās laiki: 11.00, 13.00 un 15.00. Randiņa cena vienai personai -— Ls 3. Tālrunis pieteikumiem 29122204 (vecīša palīgs Liene).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko