Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Bauskas pilī apskatāmas vairāk kā 100 tulpju šķirnes

No 22.maija līdz 26.maijam Bauskas pils muzejā apskatāma kolekcionāra Jāņa Salena tulpju izstāde Tulpju dzīres. Izstādē varēs redzēt vairāk kā 100 dažādas tulpju šķirnes.Bauskas pilī tulpju izstāde apskatāma pirmo reizi. Ziedu ornamentu un motīvu izvēlējās daudzi 16.gs. beigu un 17gs. mākslinieki, iekļaujot to klusās dabas kompozīcijās.

Kā liecina vēstures avoti tulpes bija ļoti vērtīgi ziedi, tās simbolizēja bagātību un labklājību - līgavas pūrs skaitījās pieklājīgs, ja tajā bija kaut vai daži tulpju sīpoli.Tulpes kolekcionēja dažādu kārtu pārstāvji - īpaši augstdzimušas personas un bīskapi. Nereti gadījās, ka kaislīgākie tulpju kolekcionāri bankrotēja. Šo faktu radoši interpretēja grafiķi, radot gravīras ar nerru jeb ākstu motīviem, kuru cepures rotāja tulpju ziedi. Šis motīvs atspoguļojas arī vienā no Bauskas pils krāsns podiņu tipiem.Tulpju audzēšanas pirmsākumi meklējami Tuvajos Austrumos. Nosaukums "tulpe" cēlies no persiešu valodas vārda tolibon, kas apzīmē galvassegu - turbānu. Persiešiem tulpes zieds simbolizēja ideālo mīlestību, vēlāk tas bija Turku- Osmaņu dinastijas simbols. Tulpi Eiropā iepazīst 16.gs. vidū, bet savu popularitāti tā ieguva 17.gs.Ieeja izstādē: 0,80 lati pieaugušie, 0,50 lati mācību iestāžu audzēkņi. Ja apmeklētājs ir iegādājies biļeti visa muzeja apmeklējumam, tad atsevišķa biļete uz tulpju izstādi nav jāiegādājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko