Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Darbistabas iekārtošana

Mūsdienās mediju, tehnoloģiju un globālā tīmekļa attīstības laikmetā daudziem dators ir centrālā saikne ar darbavietu vai klientiem. Ja ilgstoši strādājat mājās, visērtākais un tālredzīgākais risinājums ir atvēlēt darbistabai atsevišķu telpu — citi mājinieki nesajutīs jūsu iespējamo stresu un jūs mazāk traucēs mūzika vai televīzijas murdoņa.

Klusums palīdz


Ja darbs saistīts ar informācijas uztveršanu, lietošanu un apstrādi, kas nenoliedzami prasa lielas koncentrēšanās spējas, tad visērtāk to veikt klusumā atsevišķā telpā. Tādējādi, domājams, būsit produktīvāks un mazāk kašķīgs. Šķiet, vairākumam cilvēku koncentrēties tomēr traucē televīzijas skaņas un sarunas. Protams, ja cilvēks mājās dzīvo viens, tad varbūt nemaz nav vajadzīga atsevišķa telpa.

Ja tiek strādāts ar vizuālo informāciju, tad darba vieta var būt arī atpūtas telpā, jo, iespējams, fonā skanoša mūzika un ģimenes komunikācija netraucēs. Tomēr, ja darbs prasa garas stundas, tad jebkurš sīkums var izsist no domas. Taču būtu necilvēcīgi citiem mājiniekiem tikai tāpēc likt staigāt uz pirkstgaliem. Tāpēc būtu vēlams strikti nodalīt vietu, kura paredzēta atpūtai un ģimenei, un vietu, kur tiek strādāts. Bet ko darīt ar kolēģi, ar kuru aci pret aci ir vajadzība izrunāt darba lietas? Aicināt mājās? Ja iespējams, neļaujiet stresam ienākt privātā vidē, bet to neglābjami ienesīs kolēģi. Lai tikšanās ar darbabiedru notiek tuvākajā un klusākajā kafejnīcā.

Istabā gaisma kā dienā


Protams, jāparūpējas par redzi. Acīm sasprin dzinājums nav vajadzīgs, no tā var izbēgt vai vismaz mazināt ar pietiekamu apgaismojumu. Arī tad, ja šķiet, ka būs jau labi ar nelielu lampiņu, jo burtus var saskatīt, jāatminas, ka ilgstoši šāds darbs ātri vien redzi var sabojāt. Kāds ir pietiekams apgaismojums? Tāds, kas ir vistuvākais skaidras, gaišas un siltas dienas gaismai, kas netraucēti ieplūst pa logiem. Vislabākais, protams, ir konsultēties ar gaismu projektētāju. Izvietojot gaismas ķermeņus, būtiski, lai tie pietiekami spilgti apgaismotu darba virsmuun neveidotu ēnas. Arī galda lampai jābūt ērtai un funkcionālai, lai būtu viegli pārvietojama un arī izlokāma augstāk, zemāk, šurpu, turpu. Noteikti jāatceras arī pareizi apgaismot bērnu mācību vietu. Ar vienu lampu pie sienas var nepietikt, tāpēc jālieto mazās lampiņas.

Mājīgi un ergonomiski


Izlasīt pāris e–pastus un nosūtīt atbildes uz tiem pavisam mierīgi var, sēdot dīvānā vai zvilnī. Bet šādā stāvoklī strādāt vairākas stundas dienā ar tekstu vai photoshop noteikti nebūs tālredzīgi, domājot par veselību. Lai nebūtu jāsēž līku muguru, vēlams iegādāties piemērota augstuma galdu. Tam jābūt pietiekami lielam, lai uz tā savietotu visas nepieciešamās lietas: jau laikus jāizvērtē, vai uz tā būs tikai dators, vai arī fakss un A3 formāta lapas. Ja darbistaba ir arī viesistaba, tad lielais galds viesību laikā var tikt izmantots ēdieniem un dzērieniem. Protams, pirms tam jānovāc darba lietas. Noteikti būtisks ir ērts krēsls. Galu galā gan ergonomika, gan tehnoloģijas ir mūsdienu dizaina pamatnostādnes. Izvēlēties ērtu krēslu ir pavisam vienkārši: jādodas uz veikalu, kur var iegādāties krēslus, un jāizmēģina, kurš būs ērtākais, nekautrējoties uzdot visus interesējošos jautājumus klientu konsultantam.

Ja gribas visu pa rokai skaidri un pārskatāmi, tad noder arī plaukti vai plauktu sistēmas, kur var savietot visu, sākot no biroja mapēm un grāmatvedības dokumentiem, beidzot ar liela izmēra arhitektūras, modes un dizaina grāmatām. Faili, dokumenti, fakss — šie vārdi neasociējas ar mājīgumu. Mājās ieviest biroja atmosfēru ir visai muļķīgi. Tagad pat birojos arvien vairāk ienāk materiāli, kas kādreiz bija piederīgi tikai privātai videi. Tās ir lustras, sofa ar rakstiem, atmosfēriskas stāvlampas. Arī mājas birojam nebūt nav jābūt pelēkam, aukstam un kantainam.

Padomi darbistabas iekārtošanai:

  • darbistabā dzīvību un svaigumu ienesīs arī kādas puķes vai zaļumi podiņos
  • iekārtojot darbistabu mājās, der sataupīt kādu brīvu telpas vietiņu. Dokumentu vai kādu citu darba lietu apjoms ar laiku palielinās, tāpēc jāparedz vieta tiem jau laikus
  • darbistabā vēlams turēt tikai tās lietas, kas saistītas ar darbu. Ar mājas saimniecību saistītās lietas, rēķini uz darba galda neļaus koncentrēties darbam
  • visizturīgākās biroja krēslu konstrukcijas ir no alumīnija un metāla
  • tā kā strādājat mājās un nevajag iet uz darbu, drīz jutīsit, ka nepieciešamas fiziskas aktivitātes
Rakstā izmantoti dizaineres Santas Meikulānes padomi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko