Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Daugavpils Universitātes biologi atklāj Latvijai jaunu invazīvu mārīšu sugu

Daugavpils Universitātes (DU) Sistemātiskās bioloģijas (SBI) institūta pētnieki profesora Arvīda Barševska vadībā ir atklājuši Latvijai jaunu invazīvu mārīšu sugu Harmonia axyridis, kuras dabiskais izplatības areāls atrodas Āzijas Austrumu daļā. Pēdējos gadu desmitos šī suga ir strauji izplatījusies lielākajā Ziemeļu puslodes daļā.

Eiropā šī suga jau ir atklāta Lielbritānijā, Čehijā, Polijā, Vācijā, Skandināvijas valstīs un vēl dažos reģionos. Šis ir pirmais minētās sugas atrašanas gadījums Baltijā. Sākotnēji ASV un daudzās citās pasaules valstīs šī mārīšu suga tika ievesta no Austrumāzijas cīņai ar laputīm. Tā ir nozīmīga augu bioloģiskajā aizsardzībā. Diemžēl, ar cilvēka palīdzību nonākot jaunās vietās, šī suga ātri apguva arī dabiskos biotopus, savairojās lielā skaitā un daudzviet kļuva par dominējošo mārīšu sugu. Var prognozēt, ka šīs invazīvās sugas parādīšanās Baltijā var ietekmēt mūsu reģiona vietējo mārīšu faunu. Ir novērots, ka šī suga labi pielāgojas piesārņotai videi un var apdzīvot pat lielpilsētu apstādījumus. Kā ziemošanas vietu šī suga bieži izvēlas arī cilvēku celtās ēkas, tāpēc tā mēdz nonākt saskarsmē ar cilvēku. Kopš 1998. Gada zinātnieki ir konstatējuši, ka šī suga cilvēkam var izraisīt alerģiju. Pēc pasaules mediķu novērojumiem šo mārīšu izraisītā alerģija līdz šim ir konstatēta abu dzimumu cilvēkiem vecumā no 1 - 78 gadiem.

Latvijā šī mārīšu suga ir atrasta šī gada augustā kādā augļu dārzā Līvānu novadā, kur tā barojās ar laputīm. Novērotas gan vaboles, gan kāpuri, gan kūniņas, kas liecina, ka šeit šī suga arī vairojas. Arī nākošgad DU SBI zinātnieki turpinās veikt šīs sugas novērojumus minētajā atradnē Latvijā un pētīt sugas izplatības tendences Baltijā.

Kā norāda profesors Arvīds Barševskis, "... jācer, ka šīs jaunās svešzemju mārīšu ģints nosaukums Harmonia atbildīs tā tiešajai nozīmei un mūsu dabā un cilvēku veselībā pēc tās parādīšanās arī turpmāk saglabāsies harmonija...".

Jaunajai mārītei ir šīs dzimtas vabolēm ķermeņa krāsojums - melni plankumi uz oranža vai sarkana fona vai sarkani plankumi uz melna fona. Zīmējums var būt ļoti mainīgs, plankumu skaits var būt dažāds vai tie var būt pilnībā reducēti. Ķermeņa izmērs parasti ir 7 - 8 mm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko