Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Dzīvoklis, kur naktī virs galvas zvaigznes

Lāčplēša ielas gals pie dzelzceļa uzbēruma. Valdis Melderis pa telefonu precīzi norādīja - dzīvoju renovētā mājā, bet es apmaldos. Kur vien acis rāda - bijušie rūpnīcu korpusi, kuros tagad iekārtoti biroji, noliktavas un veikali. To ielenkumā beidzot atrodu meklēto namu - arī bijušo fabrikas korpusu, kas pārtapis par biroju un dzīvokļu ēku. Melderu dzīvoklis iekārtots 4.stāvā.

Dabu bauda vasarā


No nelielā priekšnama nokļūstam saules gaismas pielietā plašā dzīvojamā istabā, kas apvienota ar virtuvi. No turienes izejam uz ērta balkona, kuru piebūvēja, ēku renovējot. No balkona redzamais vienīgais zaļums ir dzelzceļa uzbērums. Pa sliedēm Vecāķu virzienā aiztrauc vilciens. Lejā pagalmā, tieši zem balkona izvietotas autostāvvietas. Tur atrodas arī Valda un Sarmītes auto. Neparasti, bet galvenie atrašanās rādītāji ir betons, asfalts, saule un debesis virs mājas. Reizē šauri un plaši. Valdis ar ģimeni - sievu Sarmīti, meitām Elīzu Aiju un Luetu Lauru te dzīvo jau gadu. Valdis ir apmierināts ar dzīvesvietu: "Man gandrīz visi darbi noris centrā. No šejienes ar tramvaju pārdesmit minūtēs nokļūstu gan Pārdaugavā, gan kājām aizeju līdz jebkurai vietai centrā." Savas lauku mājas Valdim ar Sarmīti nav, tādēļ dabu viņi vasarā parasti bauda, īrējot mājokli Mērsragā. Šogad ģimene dzīvos Mellužos.

Melderu dzīvoklis iekārtots ēkas ceturtajā un piektajā - mansarda stāvā. Ceturtajā stāvā atrodas dzīvojamā istaba un virtuve, no kuras var iziet uz balkonu, kā arī vannas istaba, saimnieciskā telpa un Valda kabinets. Mansarda stāvā iekārtota Valda un Sarmītes guļamistaba, tur pagaidām atrodas arī teju gadu vecās Luetas gultiņa. Blakus vannas istaba, Elīzas istaba un Sarmītes dēla Aigara un viņas brāļa dēla Raivo istaba, kā arī atsevišķa tualetes telpa.

Defekts par efektu


Dzīvokļa iekārtošanas jautājumi galvenokārt bija Sarmītes un viņas brālēna sievas dizaineres Lindas rokās. Pati Sarmīte šogad beigs augstskolas Turība sabiedrisko attiecību nodaļu. Topošajā ģimenes miteklī viņa realizēja savas senas ieceres un sapņus - krāsas, mēbeles, istabu iekārtojums - viss nāca lēni, bruņojoties ar pacietību un neatlaidību. Piemēram, mēbeles taisīja puiši no Ogres. To kvalitāte ir teicama, bet pasūtījuma izpilde kavējās pat pusgadu!

Bijušajai fabrikas ēkai bija četri stāvi, piektais - mansards - tika uzcelts ēkas renovācijas gaitā. Aigara un Raivo istabā kāpnes ved arī uz nosacītu sesto (pus)stāvu. Sarmīte bilst, ka puišu istabā gribējusi guļamo un darba zonu iekārtot atsevišķi. Tagad viens puika guļ lejā, otrs pa speciāli projektētām kāpnēm - plauktiem dodas pie miera augšstāvā.

Uz dzīvokļa augšstāvu no viesistabas ved stāvas koka kāpnes. To abos galos iekārtotas durtiņas - bērnu drošībai un divi lenteri - augstāks un zemāks. Mazā Elīza demonstrē savu prasmi - turoties pie mazā lentera, kas viņas augumam atbilstošā augstumā, viņa droši čāpo augšup.

Kāpņu augšgalā iekārtots stiklots plaukts grāmatām. Valdis smej: "Te var arī lasīt, jo gaisma krīt no jumta loga."

Arī Melderu gaišajā guļamistabā gaisma nāk no griestos iekārtota loga. Valdis priecājas, ka naktīs abi var vērot zvaigžņotās debesis virs Rīgas. Siena uz vannas istabu iekārtota ar nelielu apaļu izliekumu, kuru rotā zaļgani dekoratīvi stikla lodziņi. Sarmīte skaidro, ka te uzskatāmi var redzēt, kā defekts pārvēršas par efektu: "No paša sākuma vannas istabā gribēju stūra vannu, bet, kad te ierados, ieraudzīju, ka šī telpa ir gara kā desa. Linda ieteica nesašaurināt guļamistabas sienu, bet vienu tās daļu izveidot kā ceturtdaļapli." Neviens nepateiks, ka šis dekors iekārtots, apstākļu spiests. Vannas istabā flīzes iegādātas spilgti oranžā krāsā.

Mani kā sievieti priecē saimnieciskās jeb tumšās istabas abos stāvos. Tajās skapji, kur ietilpinās viss, kam teju nav jābūt pa rokai - plaukti, pakaramie, veļas grozi, gludināmais dēlis, apavi, somas.

Pavisam noteikti Melderu ģimenei pieder arī sešus gadus vecā kaķene Medalaina. Domājot par viņu, pasūtot vannas istabas durvis lejasstāvā, tika pieteikts tajās ierīkot arī kaķa durtiņas. Tagad Medai nav jālūdz saimniekiem atļauja iet uz kastīti.

Valdis neļāva fotografēt savā kabinetā, tas ir pa kreisi no ieejas durvīm un pašlaik ir tapšanas stadijā. Tāpēc kadrā redzams tikai sienas skapis, kas jau "iesēdies" savā vietā. No kabineta būs atsevišķa izeja uz ēkas 3.stāvu.

Izrādās, ka industriālā apkārtne nebūt netraucē tās vidū iekārtot mājīgu un ērtu dzīvokli, kas atbilstu visu ģimenes locekļu vēlmēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko