Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Etnogrāfiskais ansamblis Naktineica 60 gadu jubileju atzīmēs ar koncertu

Preiļu Kultūras namā 27. aprīlī ar pasākumu Man bej’ dzīsmu pīci pyuri, sešys mozys vuoceleitis viens no Latvijā vecākajiem etnogrāfiskajiem ansambļiem Naktineica atzīmēs savas darbības 60 gadu jubileju.

Pasākuma pirmajā daļā izskanēs Naktineicas iemīļotākās dziesmas, atklājot ansambļa dalībnieču sievišķīgo dzīvesziņu, kā arī tiks ieskandināts pirmais mūzikas albums. Otrajā daļā gaidāmi ansambļa draugu apsveikumi, muzikāli sveicieni no kolektīviem, kurus saista ilggadēja draudzība ar Naktineicu. Pasākums noslēgsies ar latgalisku balli, kur būs gan danči, gan mielošanās pie svētku galda un kavēšanās spilgtāko notikumu atmiņās.

Preiļu novada Saunas pagasta etnogrāfiskā ansambļa Naktineica pirmsākumi meklējami 1953. gadā, kad Aleksandra Vasiļevska vadībā tika nodibināts Ždanova vārdā nosauktā kolhoza ansamblis. No 1966. gada ansambļa vadītājs bija Jānis Teilāns. Ansamblis pārdēvēts par Saunas etnogrāfisko ansambli, tomēr vēlāk dalībnieki vienojušies par latgalisku nosaukumu Naktineica. Tas latgaliski nozīmē rudzupuķe un asociējas arī ar tumši zilajām rūtainajām villainēm, kuras papildina ansambļa dziedātāju tautas tērpus. Kopš 2010. gada etnogrāfiskā ansambļa Naktineica vadītāja ir Anita Fedotova.

Ansambļa lielākā vērtība ir no paaudzes paaudzē pārmantotās un saglabātās dziesmas, kas nāk no teicējām Annas Kažas, Rozālijas Gilučas, Jadvigas Anspokas, Teklas Pastares, Franciškas Skuteles un citām Saunas pagasta sievām. Naktineicas repertuārā ir ap 200 dziesmu, kuras vēl aizvien tiek dziedātas godos, ieražās un sadzīvē. Laika gaitā ansamblī jau nomainījušās vairākas paaudzes, līdz šim jau pāri par 100 cilvēku ir bijuši kolektīva dalībnieki. Patlaban Naktineicu veido ap divdesmit dalībnieku - plecu pie pleca dzied vairāku ģimeņu mātes un meitas, vecmāmiņas un mazmeitas.

Savas darbības laikā ansamblis ir piedalījies visos folkloras festivālos Baltica. Spilgti notikumi kolektīva vēsturē ir dalība Vissavienības Tautas sasniegumu izstādē Maskavā (1955) un Tautas mākslas svētkos Ukrainā (1989). Ansamblis ir piedalījies arī Vispārējo Dziesmu un deju svētku folkloras dienās, Latgales Dziesmu svētkos, etnogrāfisko ansambļu salidojumos, pasākumos Nacionālajā Brīvdabas muzejā. Naktineica regulāri uzstājas pasākumos Saunas pagastā, Preiļu un kaimiņu novados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko