Latvijā pret tiem vairs neizturas ar aizdomām, bet aizvien vairāk iekļauj ēdienkartē, jo baklažāni satur ļoti maz kaloriju.
Tā stāsta Jūrmalas viesnīcas Baltā pūce restorāna šefpavārs Romāns Skorikovs. Zinot, ka baklažāni pastiprināti uzsūc taukus, kuros tiek gatavoti, pirms cepšanas sagrieztus nelielos gabalos (kubos, šķēlēs) 10 minūtes tur vēsā ūdenī. Tad baklažāni vairs tik aktīvi neuzsūc taukvielas. Ja baklažāns ir liels, pirms gatavošanas to var pamērcēt sālsūdenī, lai noņemtu rūgtumi. Bet jauniem, neliela izmēra dārzeņiem to nemaz nejūt. Viss atkarīgs no šķirnes. Tagad, kad veikalos nopērkami no Spānijas ievestie baklažāni, rūgtuma tajos nav.
Daži garšaugi ar baklažānu dara brīnumus. Ķiploks ir labākais baklažāna draugs numur viens! Violetajam dārzenim piestāv arī kinza, baziliks, oregano, pētersīļi, ķimenes, timiāns, tomāti, pipari un citroni.
Pērkot baklažānu, jāskatās, lai ir skaista krāsa - tumši violeta. Baklažānam jābūt cietam. Ja baklažāns ir mīksts, tas var būt bojāts. Ja miziņa ir mazliet brūngana, tad arī labāk neņemt. Izmēru skatās pēc tā, kāds ēdiens tiks gatavots.
***
Karstā baklažānu uzkoda ar mocarellas sieru
Vajadzēs:
baklažānu
paciņu mocarellas sierra
divus tomātus
ķiplokus
olīveļļu
Baklažānus sagriež šķēlēs (apmēram puscentimetru). Tomātus arī sagriež ripās. Mocarellu sagriež četrās daļās.
Pirms cepšanas uz katras baklažānu šķēles uzliek smalki sagrieztus ķiplokus un apslaka ar olīveļļu. Var pārkaisīt arī baziliku un smalkos piparus. Liek uz karstas pannas un apcep īsu brīdi, lai baklažāns neizjuktu.
Tad uz baklažāna liek tomāta šķēli, apkaisa ar zaļumiem (baziliku), sāli un pipariem. Tad uzliek mocarellas šķēli un šo "būvējumu" ietin baklažāna šķēlē. To liek apmēram uz trīs minūtēm +190 grādos cepeškrāsnī, lai karstums visam tiek cauri.
Pasniedz dekorētu ar zaļumiem.
Lieliski garšo kā karstā uzkoda, bet itin labi tā var būt ēdama arī auksta.
***
Pildīts baklažāns
Vajadzēs:
baklažānu
brūno cukuru
timiānu
sīpolu
tomātu
piparus,
ķiplokus
Parmezana sieru
Ņem veselu baklažānu, apsmērē to ar olīveļļu un cepeškrāsnī cep apmēram 10 minūtes +200 grādu temperatūrā. Baklažānam jākļūst mīkstam. Kad tas mazliet atdzisis, griež to gareniski uz pusēm. Uzmanīgi! Lai netraumētu mizu, izņem mīkstumu. Tas noderēs pildījumam, tāpēc to sagriež palielos kubos.
Pussīpolu sagriež lielos gabalos, liek uz pannas un apcep. Pievieno pustējkaroti brūnā cukura. Uguni samazina. Piecas minūtes sīpolus pasautē.
Pieliek sauso timiānu ( ja nav svaiga), liek visu pannas saturu bļodā, lai atdziest.
Pannā liek sagriezto baklažāna mīkstumu, to cep apmēram trīs minūtes. Pievieno tomātu gabaliņus ( pirms tam no tomāta novelk mizu). Visu cep pāris minūšu. Pievieno sāli, piparus, baziliku. Kam gribas asāku ēdienu, tiem derēs arī ķiploki. Samaisa ar sīpoliem. Masu pilda baklažāna laiviņā. Pārkaisa zaļumus, un uzrīvē parmezana sieru.
***
Baklažāni krējuma mērcē
Vajadzēs:
baklažānus
sīpolus
olīveļļu
tomātus
krējumu
ķiploku
Baklažānus sagriež ripiņās (apmēram centimetru biezās). Tās apvārta miltos, kuriem pievienots sāls. Liek cepties sakarsētā pannā olīveļļā.
Tad uzceptās baklažānu ripas liek uz papīra salvetes (dvieļa), lai nosusinātu liekos taukus. Baklažāns ir kā sūklis, kas uzsūc eļļu.
Gatavo mērci. Smalki sagriež pussīpolu. To liek uz sakarsētas pannas un cep, līdz sīpoli ir zeltaini.
Ņem tomātus (divām porcijām pietiks ar diviem tomātiem), kurus arī smalki sagriež. Tos pievieno ceptajiem sīpoliem, pieber pēc garšas sāli un piparus, Lai būtu bagātāka garšas buķete, pievieno baziliku un ķiplokus. Pieliek trīs ēdamkarotes trekna krējuma. Samaisa un ņem nost no uguns, ļaujot visam mazliet atdzist.
Liek kārtām - baklažānu ripas, mērci, baklažānu, mērci. Ļauj ēdienam mazliet atdzist, un - gatavs.