Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Grilēšana ir radošs pasākums

Labāk vienreiz redzēt, nekā septiņas reizes dzirdēt, tā nolēmu, kad devos uz restorānu Garšu laboratorija pie šefa Elmāra Taņņa, lai kaut ko vairāk uzzinātu par grilēšanu. Iesaku arī citiem apmeklēt Garšu laboratorijas seminārus (tuvākie 28. un 29.maijā). Tas ir skaists šovs ar iespēju piedalīties un mācīties.


"Grilēšana nav vairs tikai gastronomijas modes bums! Tas ir garšīgi, aizrautīgi un jautri! Grilēt var dārzā, piknikā pie dabas vai jūras, jebkur. Gaļa, zivis, dārzeņi vai augļi - visu var grilēt! Neticami, bet fakts!" tā šefs raksturo šo ēst gatavošanas veidu. Grilēšana ir Elmāra Taņņa viens no mīļākajiem ēst gatavošanas veidiem. Viņš zina, kā ar vienu vai otru knifiņu un labu ideju var uzburt lieliskus ēdienus uz grila!

"Kas par muļķībām! Grilēšana nebūt nav tikai un vienīgi vīriešu nodarbošanās," stereotipo un maldīgo uzskatu par darbu sadali noliedz Elmārs. "Grilēšana nav darbs, bet kreatīvs pasākums." Tikpat radoša ir arī recepšu piemērošana konkrētai situācijai un garšai. Kāds grib asāku, cits vēlas maigāku marinādi. "Kad būs pieredze un zināšanas, tad izdosies. Receptes var atrast gan grāmatās, gan internetā, gan laikrakstos, tās cits citam stāsta zinātāji. Bet ne vienmēr viss, kas teikts receptē, ir mājās pieejams. Es, piemēram, šoreiz liellopu gaļas marinādē rīsu etiķi nomainīju ar citu. Tikpat labi varbūt ingveru var nomainīt ar mārrutkiem," iesaka Elmārs un apjautājas, vai mums ar fotogrāfu nešķiet, ka sojas mērce ir piešāvusies par daudz? "Mnnnn….. Super!"

Kuru grilu izvēlēties? Elmārs par ērtu ir atzinis gāzes grilu, jo to var labi kontrolēt. "Grils nav būtisks. Tā ir tikai vieta, kur gatavo ēdienu. Tāda pati kā plīts. Svarīgas ir izejvielas un procesa kontrole. Nu nevar grilēt uz atdzisušām oglēm! Tad sanāks zole, jo sula iztecēs."

***

Salsa


Vajadzēs:

sarkanu un dzeltenu tomātu

violetu un zaļu baziliku

olīveļļu

svaigi maltus piparus

sāli

pusi laima sulu

(tas ir maigāks par citronu)

dilles

Smalki sagriež tomātus un pakāpeniski tiem pievieno visas sastāvdaļas.

Samaisa.

Salsa derēs ne tikai pie garnelēm, bet būs atsvaidzinoša piedeva arī grilētai gaļai.

***

Avokado mērce


Vajadzēs:

avokado

citrona vai laima sulu

balzama etiķi

sāli piparus

Avokado sagriež gabaliņos, pievieno visas sastāvdaļas un sajauc ar blenderi. Šī mērce ir izmantojama pie uzkodām, gan kā mērce, piemēram, ar grilētām garnelēm.

Grilētas garneles

Notīrītas lielas garneles uzver uz bambusa iesmiņiem. Tos pirms tam mērcē ūdenī (var jau ielikt iepriekšējā vakarā), tad tie nesadegs virs grila.

***

Burgeris ar grilētu vistu


Grilē vistas fileju. Lieki to ar dakšu nedursta, lai neiztecētu sula. Gaļas gatavību pārbauda, tai uzspiežot ar pirkstu. Ar laiku būs pieredze grilējuma gatavības noteikšanā. Grilē maizes pusītes, kurām uzsmērē sviestu vai uzslaka olīveļļu.

Grilēto fileju sagriež šķēlēs. To kārto uz maizes, tad uzliek mocarelas (ko plēš šķiedrās) un tomātu salātus, pievieno pesto.

***

Grilēti, blanšēti burkāni


Pirms grilēt burkānus, tos viegli (pāris minūtes) noblanšē. Tā dārzenis saglabās savu kraukšķīgumu. Tad tos apslaka ar olīveļļu. Liek uz restītēm un grilē no visām pusēm.

***

Grilēta liellopu gaļa


Plānākas gaļas šķēles sastiprina ar iesmiņiem (kurus pirms tam izmērcē). Marinādē gaļu var turēt pāris stundas. Sāli nepievieno, lai tas neizsūktu no gaļas sulu, to pēc tam katrs varēs uzkaisīt pēc vēlēšanās. Šajā marinādē sāļumu dod sojas mērce. Var pievienot arī medu vai brūno cukuru, ķiploku.

***

Grilēta bagete


Sagriež bageti gareniski. Iesmērē to ar ķiploksviestu un liek uz grila. Kam negaršo ķiploks, tas uzziež maizei tikai sviestu un grilē.

***

Spinātu salāti


Spinātu lapām pārlej citrona, ingvera, olīveļļas, sāls, piparu, ķiploku mērcīti. Mērcei var pievienot arī medu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko