Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Hundertvasers un viņa dāvana Austrijai

Pēc pusotra Vīnē nodzīvota gada, kādā jaukā dienā man radās iespēja apmeklēt austriešu mākslinieka, arhitekta un dabas aktīvista Hundertvasera projektēto un mākslinieciski izstrādāto termālo baseinu kūrortu Rogner Bad Blumau, latviski zināmu kā Blūmavas kūrortu. Tas atrodas 130 km no Vīnes Grācas virzienā, un ir vienkārši sasniedzams ar automašīnu vai vilcienu. Līdz braucienam zināju vienīgi to, ka Hundertvasers šo darbu ir radījis kā īpašu dāvanu Austrijai. Agrāk redzētās mākslinieka celtnes Vīnē un tās apkārtnē, bija pietiekoši sakāpinājušas manu interesi, lai gribētos redzēt un uzzināt vēl.

Kompleksā pavadīju divas pilnas dienas, kas sniedz pietiekoši pilnvērtīgu ieskatu kūrorta rīta un vakara rituālos. Uz savas ādas pārbaudīta Hundertvasera konceptam raksturīgā viegli nelīdzenā grīda, gulta ar ekoloģiska pildījuma matraci, kā arī agras rīta saules labrīts sejā caur īpašajiem, gaismu caurlaidīgajiem aizkariem. Tā jau ir, tādā krāsu, zelta torņu un kolonnu pasaku pasaulē ir grēks ilgi gulēt, kaut sarunas pie vīna glāzes iepriekšējā vakarā ir ievilkušās krietni pēc pusnakts. Šeit ir tik daudz ko redzēt, izjust un piedzīvot! Termālie baseini kūrortā ir atvērti no septiņiem rītā līdz pat vienpadsmitiem vakarā, tāpēc iespējas izmiekšķēt miesu baseinos un burbuļvannās ir atliku likām.

Sava ceļa gājējs

Hundertvasers, īstajā vārdā Frīdrihs Stovasers, jau septiņu gadu vecumā izcēlās ar īpašu krāsu un formu izjūtu, 15 gados viņš sāka veidot pirmās apzinātās skices, 24 gadu vecumā notika viņa pirmo darbu izstāde. Pēc pamatskolas beigšanas jaunais mākslinieks iestājās Vīnes Mākslas akadēmijā, no kuras gan jau pēc trīs mēnešiem izstājās un turpināja radīt mākslu kā autodidakts. Nākamo dzīves periodu viņš pavadīja daudzos ceļojumos, pēc kuriem izkristalizējās Hundertvasera dzīves moto — harmonija, kas valda dabā, ir jāīsteno arī mākslā.

Viņš nolēma nomainīt savu vārdu, bet ne tā nozīmi — no StoWasser (sto no slāvu valodas — simts) pret Hundert-Wasser (no vācu valodas hundert — simts, wasser — ūdens). Ievērojot vācu rakstības stilu sanāk: SimtsŪdens, kam šī raksta kontekstā ir liela nozīme).

Arhitektūras projekti

Vislielāko atpazīstamību Hundertvasers guvis ar saviem arhitektūras projektiem. Viņa darbi, sākot no agrīnajiem 50.gadiem, ir balstīti uz paša mākslinieka radīto filozofiju un pasaules redzējumu, kurā dzīvokļi, mājas, iestādes un pat pilsētas ir kā integrēta dabas sastāvdaļa. Viņš uzskatīja, ka "dabā nepastāv kļūdas. Kļūdas piemīt tikai cilvēkiem. Ja cilvēki domā, ka tiem ir jāizlabo daba, tad katru reizi tā ir neatgriezeniska kļūda".

Kopumā dažādās pasaules valstīs ir īstenoti 37 Hundertvasera objekti, septiņpadsmit no tiem Austrijā, trīspadsmit Vācijā, četri Japānā un pa vienam Šveicē, Amerikā, Izraēlā un Jaunzēlandē. Objekti ir daudzveidīgi, sākot no sabiedriskajām tualetēm, bērnudārziem, muzejiem, skolām un kafejnīcām līdz pat baznīcai, fabrikas ēkām, dzīvojamām ēkām, dzelzceļa stacijām un siltuma tīklu ēku ar tās zelta torni Vīnes centrā. Iespējams, ka kādam Hundertvasera darbi atgādina par kataloniešu arhitektu Gaudi, un tā nav sakritība, jo austriešu mākslinieks ir ietekmējies arī no slavenā spāņu meistara.

Meklē naftu, atrod ūdeni

70.gadu beigās Austrijas naftas meklēšanas sabiedrība veica urbumus Štīrijas pavalstī, Blūmavas apkārtnē. Varētu teikt, ka viens no urbumiem bija veiksmīgs, tikai ne par prieku naftas meklētājiem, bet gan vēlākos gados tūkstošiem termālā ūdens baseinu un atpūtas kompleksa apmeklētājiem. Sākotnēji gan 2,8 km dziļā karstā ūdens avota vērtība netika novērtēta un to ātri vien aizbēra ciet. Tikai vēlāk, arvien pieaugot tūristu skaitam reģionā, Blūmavas apgabala vadība vērsās pie tolaik pazīstamā būvuzņēmēja un vairāku viesnīcu īpašnieka Roberta Rognera senjora. Būvuzņēmējs visai ātri novērtēja skaistās un pakalniem bagātās apkārtnes potenciālu. Ar apgabala valdes atļauju, karstā ūdens avotu no jauna raka vaļā. Pārbaudot ūdens kvalitāti, tā augstvērtīgais sastāvs pārspēja gaidīto. Reģionam paredzēja lielu nākotni, un Rogners senjors aktīvi ķērās pie sabiedriskās peldvietas plānošanas darbiem.

Kad visi plānošanas darbi bija izstrādāti līdz pēdējai detaļai, īsi pirms būvdarbu uzsākšanas, būvuzņēmējs 1992.gada 15.janvārī kādā pasākumā Vīnē Šēnbrunas pilī nejauši sastapa tolaik jau plaši pazīstamo Hundertvaseru. Vārds pa vārdam, un īsā laikā tika panākta vienošanās par kopīgu projektu. Rogners senjors vēl tagad smejoties stāsta: "Es māksliniekam teicu: "Man ir karsts ūdens, Jūs esat SimtsŪdens." "Tad mums to noteikti vajag likt lietā," nekavējoties atbildēja Hundertvasers." Un sācis darbu pie šī vērienīgā projekta izstrādes.

Varavīksne

Meža, lauku un pļavu ieskautas dažādo formu un materiālu viesnīcas ēkas, veselības un skaistumkopšanas centrs, vienpadsmit atšķirīga izmēra un kvalitātes termālie baseini, apzaļumoti jumti, apaļas formas un fasādes, krāsas, kas atgādina varavīksni, — tas viss padara Blūmavas atpūtas kompleksu par vienreizēju mākslas darbu. Daba un siltums, tas, kas cilvēkam visvairāk ir nepieciešams, te ir pieejams jebkurā gadalaikā.

Šeit nav manāma neviena taisna līnija, jo tā, pēc mākslinieka domām, ir bez Dieva klātbūtnes. Grīdas ar pacēlumiem savukārt esot domātas, lai cilvēki atkal mācītos staigāt. Atpūtas kompleksā kopumā ir 320 Hundertvasera stilā veidotu kolonnu un 2500 dažāda izmēra un krāsu logu. Tikai nedaudzi numuriņi ir pieejami ar balkonu, jo saskaņā ar mākslinieka filozofiju, cilvēkam ir jāiet ārā dabā, nevis jāsēž uz balkona un jāizliekas, ka viņš ir pie dabas. Tā paša iemesla dēļ lielākā daļa viesnīcas istabiņu ir mazas un bez lieka komforta. Meklēt numuriņos gaisa kondicionierus arī ir veltīgi, jo pateicoties tam, ka ir apzaļumoti ēku jumti, gaisa cirkulācija tiek regulēta dabīgā veidā.

Termālie baseini

Kopumā ir pieejami vienpadsmit iekšējie un āra baseini, kuriem ūdens tiek ņemts no trīs dažādiem termālā ūdens avotiem: Melhiora, Baltazāra un Vulkānijas. Melhiora avots ir pazīstams ar savu dziedinošo spēku, tam raksturīgs viegls un maigs ūdens, kam nav ne izteiktas krāsas, ne smaržas. Gan iekšējos, gan āra baseinos šā avota ūdens ir atdzesēts līdz 36 C temperatūrai.

Vulkānijas dziedinošā avota ūdens, kas ir pieejams divos ezeros, tiek pastāvīgi papildināts ar svaigu ūdeni un nesatur ķīmiskos piemaisījumus. Atkarībā no garastāvokļa un laika apstākļiem iespējams ar negrimstošiem gareniem ūdens aerobikas rīkiem zem pakauša, rokām un ceļiem vispirms līgani paplunčāties karstajā ezera pusē ar 36—37 C temperatūru un tad, pārkāpjot sadalījuma joslu, ieslīgt vēsajā, nu vairs "tikai" 28 C siltajā ūdenī!

Jāatzīst, ka arī mans, kādreiz atklātajā Baltijas jūrā norūdītais ķermenis, pēdējā laikā ir priecīgs par arvien siltākām temperatūrām. Tomēr karstajos baseinos ir ieteicams uzturēties ne ilgāk par 20 minūtēm. Abos ezeros pilnīgai relaksācijai var iegremdēt ūdenī arī ausis un acīm ciet klausīties zemūdens mūziku. Maija sākumā par godu sadarbībai ar Pasaules Dabas fondu mūzikas vietā ūdenī varēja klausīties Amazones mūžamežu šalkoņu. Aktīvākas atpūtas cienītājiem centrālajā kompleksa daļā pieejams baseins ar mākslīgajiem viļņiem, kas jau tā lielisko noskaņojumu "pacilā" vēl augstāk.

Īpašu noskaņu, atmosfēru un enerģiju telpai piešķir rituāli. Blūmavas kūrortā rituālus un meditācijas "iezvana" iekštelpās. Lieli vīri, kas patiesībā ir rituālu būtības apmācību izgājuši baseinu uzraugi, tērpti garos baltos talāros un biksēs, noteiktos laikos gandrīz nemanāmi iezvana gonga skaņas un, ietinušies baltā, smaržojošā dūmu mākonī, izstaigā telpas ar gadalaikam, dienas posmam un laika apstākļiem atbilstošu kūpoša vīraka maisījumu. Iespaidīgi!

Kulinārijas daudzveidība

Arī Blūmavas kūrorta virtuvē tiek ievērota Hundertvasera filozofija un izmantoti tikai dabīgi audzēti produkti, lielākā daļa no kuriem ir iegūti no tuvākās apkārtnes bioloģiski sertificētām lauksaimniecībām. Kopumā gastronomiskām baudām tiek piedāvāti četri restorāni, viens bistro, kafejnīca, divi bāri un vinotēka. Ēstuvēm šeit ir arīdzan konceptā iederīgi nosaukumi, kurus būtu grēks atstāt nepamanītus, piemēram, LebensFroh (DzīvesPriecīgs), RundHerum (ApkārtRiņķī), bistro KleinundFein (MazsUnJauks), saunas bārs KŅhlDichAb (Atvēsinies) un tml.

Restorānā GenussReich (BaudasValstība) var ieturēt maltītes, kuras liecina par pavāru uzdrošināšanos eksperimentēt, — mans izvēlētais saldējums no sparģeļiem un rukolas krēmzupa bija tikai sākums!

Dienvidi ir pavisam tuvu

Rognera kungs nolēmis, ka Hundertvaseram nekas nebūtu pretī, ja viņa projektētais kūrorts ietu līdzi ne tikai laikam, bet arī klimata izmaiņām. Mākslinieka piemiņai šāgada aprīlī teritorijā tika iestādītas 150 no Itālijas atvestas palmas, kas veiksmīgi pārcieš arvien maigākās Austrijas ziemas.

Palmas teritorijai uzreiz piešķir Vidusjūras atmosfēru, un personīgi man radās sajūta, ka esmu tālu prom no mājām kādā ceļojumā. Kā it viss šai kūrortā, arī palmas ir saskaņotas ar konceptu — taisnas un slaidas tur labāk nemeklēt!

***

Uz savas ādas pārbaudīta Hundertvasera konceptam raksturīgā viegli nelīdzenā grīda, gulta ar ekoloģiska pildījuma matraci, kā arī agras rīta saules labrīts sejā caur īpašajiem, gaismu caurlaidīgajiem aizkariem

***

Rogner Bad Blumau

Cenas. Divvietīgs numuriņš — 250 eiro, vienvietīgs — 155 eiro. Cenā iekļauts termālo baseinu apmeklējums un maltītes. Par papildu cenu: masāžas un kosmētiskās procedūras.

Ir arī pēdējā brīža piedāvājumi, piemēram, divas naktis par trīs nakšu cenu, sešas naktis par četru cenu, brauciet pats un partneri ņemiet līdz par brīvu.

Adrese. www.badblumau.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko