Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Igaunijā masveidā izmirst medus bišu saimes

Igaunijas ziemeļrietumos vēršas plašumā masveida medus bišu saimju izmiršana. Augustā Mērjamas municipalitātē Raplas apriņķī Igaunijas ziemeļrietumos konstatēta tūkstošiem bišu saimju nomiršana bez kāda redzama iemesla.

Biškopis Ilmars Pilovs pavēstīja, ka viņš īsā laikā zaudējis bites no 18 stropiem, bet viņa kaimiņam nomirušas bites astoņos no viņa deviņiem stropiem, taču viņš šaubās, vai pēdējā atlikusī saime pārdzīvos ziemu.

Igaunijas biškopji bišu nāvē vaino pesticīdus.

"Ja masveidā izmirst visas bišu kolonijas, ne tikai viena biškopja saimes, bet visu apkārtējo arī, tad mēs varam turēt aizdomās tikai indīgas vielas," sacīja biškopis Heiki Tunels, kurš arī zaudējis tūkstošiem bišu.

Savukārt Igaunijas Lauksaimniecības ministrijas pārstāvis Jans Rolands Raukass pauda šaubas, vai bišu nāvē vainojami pesticīdi.

Viņš norādīja, ka bites mirušas augustā, kad nezied pārāk daudz lauksaimniecības augu, līdz ar to maz iespēju, ka kāds lauks būtu miglots ar pesticīdiem.

Pēc ministrijas pārstāvja domām, bišu masveida miršana drīzāk saistīta ar kādu slimību vai kaitēkļu invāziju.

Kā jau ziņots, līdzīga masveida bišu bojāeja šogad konstatēta arī Latvijā, kur par vainīgo atzīts dāņu uzņēmums SIA "Dan Agro".

Kā ziņots, 19.jūlijā Viļķenes pagastā dāņu uzņēmums "Dan-Agro", miglojot ziedošu rapšu lauku ar insekticīdu, Viļķenes un Liepupes pagasta biškopjiem iznīcinājis vairāk nekā 400 bišu saimes.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) dāņu uzņēmumam SIA "Dan Agro" augustā uzlika 500 latu naudas sodu par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu, kā rezultātā smidzināto platību tuvumā esošajās saimniecībās gājušas bojā bites.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VAAD pārstāvji, analogs sods uzlikts arī smidzināšanas darbu izpildītājam - uzņēmumam SIA "Jaunbāģi", turklāt dienests par konstatētajiem pārkāpumiem paziņojis Lauku atbalsta dienestam, kas lemj par atbalsta samazināšanu līdzīgu pārkāpumu gadījumos.

Biškopības biedrība pieprasījusi bišu saimju vērtības un neiegūtā medus ražas kompensāciju, par vienu saimi prasot 200 līdz 250 latu kompensāciju.

Veicot lietu izskatīšanu, VAAD konstatējis nepareizu augu aizsardzības līdzekļa "Danadims 40" lietošanu, kas ir atstājusi negatīvu ietekmi uz bitēm, kā rezultātā trešajām personām tika nodarīti būtiski zaudējumi - gājušas bojā bites 19 bišu saimju īpašniekiem. Augu aizsardzības līdzeklis lietots lielā platībā vasaras rapša, vasaras un ziemas kviešu laukos, kas izvietoti divu pagastu teritorijās, nebrīdinot bišu saimju īpašniekus.

"Līdzekļa marķējuma tekstā ir norāde - "Toksisks bitēm. Vienmēr pirms iespējamās apstrādes brīdināt biškopjus, kuru bišu dravas atrodas divu kilometru rādiusā no apstrādājamās vietas". Līdz ar to, lietojot šo augu aizsardzības līdzekli, uzņēmums nav ievērojis marķējuma tekstā minētās prasības attiecībā uz bišu un citu apputeksnētāju aizsardzību," norāda VAAD.

"Ja personas konstatē gadījumus, ka ir bojā gājušas bites, un pastāv aizdomas, ka tas ir saistīts ar augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, nekavējoties jāinformē VAAD. Nepareiza augu aizsardzības līdzekļu lietošana ir kaitīga gan cilvēku, gan dzīvnieku veselībai un nelabvēlīgi ietekmē vidi, kā arī rada materiālus un finansiālus zaudējumus," akcentēja VAAD pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko