Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Inese Paklone: Halāls un košers

Internetā pērkot airBaltic lidmašīnas biļetes uz Kijevu, atvēru arī piedāvājumu pasūtīt karstu ēdienu — vai nu veģetāru, vai suvlaki — nez kāpēc ar grieķu vārdu dīvainā rakstījumā suflaki, ne ar izplatītāko šī ēdiena turcisko nosaukumu kebabs? Vēl piedāvāja pasūtīt ceptu lasi vai košeru ēdienu, arī uzrakstītu nelatviski, bez galotnes.

Visai piesardzīgi domājot par lidmašīnas ēdienu kvalitāti, jo galu galā tā nav vis kāds restorāns, man tomēr prātā dažas lidsabiedrības, kuras pasniegušas un pat arvien vēl pasniedz godīgu maltīti. Īpaši izcēlās 90.gadi — tad Eiropā radās jaunas lidsabiedrības, un, kā jau ienācējas, tās sāka ar visai lielu atvēzienu, tāpēc ēdieni bija labi. Vēl visai garšīgi ir Tālo Austrumu lidojumi.

Mūsu lidsabiedrība līdz šim pārdevusi kārtīgu ēdienu, nu arī izvēle ir plaša, lai gan varbūt ne visiem saprotamā latviešu valodā. Citās lidsabiedrībās un reisos uz islāma zemēm vēl klāt varētu nākt halāls ēdiens vai arī visi īpašie ēdieni tiktu apzīmēti ar kopīgu vārdu "speciālie", kad, tikai lidmašīnā pasūtot, tie tiek atšifrēti.

Košers jeb piemērots, atbilstošs, pienācīgs, derīgs ēdiens atbilst jūdu reliģiskajai tradīcijai. Tā strikti noliedz lietot cūkgaļu un asinis, arī zaķa un truša gaļu, dažus putnus, nekošero dzīvnieku un putnu olas un pienu, zivis bez spurām un zvīņām (samus, zušus u.c.), kukaiņus (izņemot Jemenas ebrejiem košeros siseņus), dārzeņus un augļus, ko skrubinājuši kukaiņi vai insekti. Tā strikti pieprasa dzīvnieku sevišķu nokaušanu un asiņu pilnīgu notecināšanu, gaļas negatavošanu kopā ar zivīm, gaļas un piena produktu neēšanu vienā ēdienreizē, atsevišķu sieru neēšanu, ja ir šaubas par to gatavināšanas fermentiem, želeju neēšanu, ja vien tajās nav izmantots košers recinātājs. Jāizmanto tikai trauki, kuros gatavoti košeri produkti. Košeru ēdienu sertificē un marķē, vīnogu sula vai vīns vienmēr jāmarķē.

Halāls jeb atļauts ēdiens ir atbilstošs islāma reliģiskajai tradīcijai. Kopumā tajā ir trīs stingri aizliegumi: lietot cūkgaļu, asinis un alkoholu. Daži citi aizliegumi līdzinās košera ēdiena aizliegumiem.

Košeram un halālam ēdienam ir daudz līdzību, lai gan ir arī atšķirības. Krievijas rabīns Zinovijs Kagans ramadāna laikā pat pasludinājis, ka ebrejiem atļauts islāmticīgo ēdiens, ja vien tas ir halāls. Vai arī islāmticīgie saskata košeru ēdienu kā atļautu, ir atkarīgs no ticības stingrības un piederības kādam no četriem reliģiski juridiskajiem virzieniem. Fundamentālisti, saprotams, to pat sapņos nepieļauj. Aptaujas rāda, ka lidmašīnu pasažieri, kas nav ne ebreji, ne islāmticīgie, labprāt ēd speciālos ēdienus, jo uztver tos kā veselīgus un pat diētiskus. Man arī tie ēdieni garšo, bet atšķirība cenā starp zivi vai gaļu ar vīnu par 9 EUR un košeru ēdienu par 29 EUR garšīgumu padara stipri mazu. Tā arī palikšu nezinot, ko tādu košeru dod airBaltic lidmašīnā.

Top komentāri

Mangusts
M
Arī radās jautājums par raksta jēgu. Ja gribēja iepazīstināt ar halal un košer principiem, to vajadzēja likt kaut kur citur. Nu būtu autore vismaz nogaršojusi, varētu saprast.
un
u
Lai raksta. Ja ēdiens jāgatavo speciālos traukos, skaidrs, ka tas būs dārgāks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.05.2024.

Es esmu tik vecs, ka atceros laikus, kad neviens neticēja marksisma klasiķu idejām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko