Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Jaunie kartupeļi ir vasaras lieliskā maltīte

Pēcjāņu nedēļas ēdieni mazliet atšķiras no tradicionālās ikdienas ēdienkartes. Kāpēc? Gluži vienkārši. Tie, kuri Jāņos pārāk daudz baudījuši ceptu gaļu ar dažādām marinādēm, kā arī garšojuši daudz un dažādus sierus, tie labprāt kādu laiciņu kļūst par veģetāriešiem. Viesnīcas Avalon restorāna šefpavāre Dace Gribuste arī Jāņos ir nostrādājusies. Ne tikai restorānā viesiem ēdienus gatavojot. Viesnīcas restorānam ir sava specifika. Latvijas viesi, gluži tāpat kā mēs svešās zemēs būdami, grib nogaršot kaut ko no "latviskās ēdienkartes".


Jāņos Dace Gribuste bija senču mājās Liepājas pusē. Dacei no senseniem laikiem ausīs skan vecmāmiņas vēlējums, ka ciemiņi ir jāpabaro. Nu vecmāmiņas vairs nav un Dacei jābūt tai, kura rūpējas, lai visi ir paēduši. Tad nu viņa arī cep, vāra, šmorē, griež un maisa. "Tas man ir svēts pienākums," viņa stāsta un piebilst, "kā jau kārtīgos laukos, tur var aiziet uz dārzu un savākt visu, kas vajadzīgs pusdienām."

Vasarai piestāv dārzeņu ēdieni, aukstās zupas un, protams, tagad arī zemenes. Tirgū jau audzētāji apgalvo, ka vēl viena nedēļa un zemeņu raža būs beigusies. Bet tad jau drīz vien nāks gatavas jāņogas, avenes, ērkšķogas un mellenes. Vēl skaistāka bilde uz šķīvja sanāk no jaunajiem kāpostiem, burkāniem, zirnīšiem. Īstais laiks vārīt un arī nevārīt, bet tikai iemaisīt zupas. Vasaras zupām ir tas labums - ja tās tiek gatavotas bez gaļas, tad ēdamas arī aukstas.

Ir sācies arī jauno kartupelīšu laiks. Visgaršīgākie tie ir vārīti ar mizu un pārkaisīti ar dillēm. Ja par maz, tad sātīgākām pusdienām klāt pagatavo zivi. Favorīte ir siļķīte, bet tikpat labs ir arī lasis. To nebūt nevajag apviļāt rīvmaizē un olā, pietiek viegli apcept ietītu cepamajā papīrā. Tā pagatavotai zivij nevajag nekādu taukvielu.

***

Zemeņu kūka


Vajadzēs:

Mīklai

3 olu dzeltenumus

100 g sviesta

100 g cukura

miltus

Olu dzeltenumus sakuļ ar sviestu, cukuru. Krēmveidīgajai masai liek klāt miltus. Samaisa. Liek uz pannas, izlīdzina. Cep cepeškrāsnī +200 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes. Atdzesē.

Zemeņu krēmam

150 g skābā krējuma

100 g Filadelfijas siera

50 g cukura

200 g svaigu zemeņu

15 g želatīna

Skābo krējumu, Filadelfijas sieru un cukuru sakuļ viendabīgā masā, pievieno sagrieztas svaigas zemenes un uzbriedinātu želatīnu. Visu rūpīgi samaisa.

Uzcepto biskvītu liek kūkas formā. Tam virsū lej zemeņu krēmu. Kūku liek ledusskapī, lai krēms sastingst. Dekorē ar svaigām ogām. Kad zemeņu laiks būs beidzies, tad kūkai izmanto arī citas ogas un augļus, kam ir mīkstāka struktūra.

Skābeņu aukstā zupa


Vajadzēs:

svaigas skābenes

svaigu gurķi

lociņus

dilles

kefīru

skābu krējumu

garšvielas

paipalu oliņas

Sagrieztas skābenes vāra ūdenī apmēram piecas minūtes. Atdzesē. Pievieno salmiņos sagrieztus gurķus, sasmalcinātus lociņus, dilles. Tad zupai pievieno kefīru un pieber garšvielas. Izvāra paipalu olas. Olu dzeltenumus saberž kopā ar krējumu viendabīgā masā. Olu baltumus sasmalcina. Pievieno zupai un samaisa.

Šo pašu zupu var pagatavot ar jaunajiem kartupeļiem, kurus griež salmiņos un vāra kopā ar skābenēm. Tad zupa būs tumīgāka.

Garšaugos tvaicēts lasis ar jaunajiem dārzenīšiem


Vajadzēs:

svaigu laša fileju

olīveļļu

pētersīļus

dilles

ķiplokus

garšvielas

Zivs fileju ierīvē ar olīveļļu, kurai pievieno garšvielas, ķiploku, dilles, pētersīļus. Zivi ietin cepamajā papīrā un cep cepeškrāsnī apmēram 10-15 minūtes. Zivs ir gatava, kad tā peld savā sulā un ir mainījusi savu krāsu - kļuvusi gaišāka.

Pasniedz ar olīveļļā viegli apceptiem dārzenīšiem un vārītiem jaunajiem kartupelīšiem. Pārkaisa ar svaigu diļļu un pētersīļu maisījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko