Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kā atmest smēķēšanu. Neuzbāzties ar smaku

Ilze (40) smēķēt sāka skolā. Negribēja būt kā baltā vārna. Tā domāja par visiem, kas nesmēķēja. Sākumā viņa vilka pa cigaretei, bet vēlāk dienas devu palielināja līdz paciņai. Darba laikā Ilze smēķētavā vien dzīvoja, atminas viņas kolēģi. "Bija liels stress. Jauni darba pienākumi, nesapratu vispār, kas notiek. Cigarete bija salmiņš, pie kā turēties. Bet patiesībā no cigaretes nekādu prieku nejutu. Riebās gan smaka, gan pēcgarša, bet nervi prasīja vēl un vēl. Nekā patīkama," viņa stāsta. Stresu viņa dedzināja arī sportojot. Smēķēt paciņu dienā un sportot varēja, sirds nestājās.

"Arvien biežāk aizdomājos par to, ka jāatmet. Presē, internetā, šķiet, apzināti ievēroju publikācijas par smēķēšanas kaitīgumu, bet līdz galam saņemties nevarēju," viņa atminas. Pēc kāda laika Ilze mainīja darbu. Jaunajā darba kabinetā viņa sēdēja kopā ar kolēģi, kas nesmēķē. Negribējies uzbāzties ar smaku, tāpēc viņa nolēma, ka cigaretei ļausies vakaros, mājās. Arī darbs vairs neesot bijis tik nervozs. Ilze turējās godam. Nekādus plāksterus un košļenes nelietoja. Kā viņa saka — pats svarīgākais ir sakārtot galvu un apņemties.

Rītā pēc savas četrdesmitās dzimšanas dienas svinībām Ilzei uz dūmu nevilka. "Ja negribas, tad nepīpēšu," viņa nolēma. Tajā dienā negribējās līdz pat pulksten astoņiem vakarā. "Bet, ja jau var izturēt līdz astoņiem vakarā, var arī ilgāk," viņa nosprieda. Smēķēšanu atliekot, pagāja divas dienas. Bez dūma izdzīvot nebijis nemaz tik grūti. Uzdevumu grūtāku gan darīja Ilzes draugs. Viņš smēķēja. "Cigarete bija pieejama. Atlika roku pastiept," viņa saka, "bet galvenais — ticēt saviem spēkiem. Cilvēks ir stiprāks par cigareti. Ļoti pareizi saka tie, kas uzsver, ka viss ir galvā. Pirmkārt, atliek pieņemt lēmumu. Otrkārt, lasīt vairāk stāstu par to, kā cilvēki to ir izdarījuši. Tas iedvesmo," viņa ir pārliecināta. Dažkārt gan uznākot brīdis, kad šķiet, ka vairs nevar, jāiet uzsmēķēt, bet "šitais kociņš vairs nebūs stiprāks par mani". Pats grūtākais ir izturēt pirmās divas trīs nedēļas. Nervozitāte un uzbudinājums esot normāla parādība. Tā pārejot, un pie tās nav vainīgi ne bērni, ne citi ģimenes locekļi. Tādos brīžos jāpārslēdz uzmanība uz kaut ko citu. Ilze nesmēķē vairāk kā pusgadu, atsākt negrasās, uzlabojusies veselība, sejas krāsa, oža. Un pats galvenais ieguvums esot liels enerģijas pieplūdums, un arī makam patīkami.

*

Rakstiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV1004

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko