Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kādi augi piemēroti kapiem un nepatīk zagļiem?

Kādi mūžzaļi un dekoratīvi krūmi būtu piemēroti stādīšanai kapos? Biju iestādījusi Baltezera kokaudzētavā pirktas divas piramidālas rietumu tūjas. Tās labi iesakņojās, bija skaistas, bet pavasarī pirms Lieldienām viena tūja tika nozāģēta līdz zemei, palika tikai viens apmēram 15cm augsts zars. Paziņas ieteica nozāģētās vieta iestādīt buksi, baniku vai dzelteno bārbeli, jo šie krūmi neesot tik iekārojami negodīgiem kapu ziedu tirgotājiem.

Vēlējos uzzināt - cik ātri un kādā lielumā izaug šie krūmi, kāda augsne tiem nepieciešama, kā tie kopjami, kur tos iegādāties? Vai tie ir dekoratīvi? V.Lūse Biķernieku ielā Rīgā. Atbild Nacionālā botāniskā dārza dendrofloras nodaļas vadītāja Linda Strode

Grūti teikt, kādi augi nebūs iekārojami zagļiem. Ikvienam taču ir vēlme saviem aizgājējiem iekārtot skaistas kapavietas. Izvēloties augus kapiem, jāņem vērā gaismas un mitruma apstākļi, kā arī augsnes sastāvs.

Ēnainām vietām

Vecos kapos parasti ir lieli koki, kas dod ēnu. Šajā gadījumā der ēncietīgi augi - tūjas, egles, īves, pacipreses, bukši, mūžzaļie rododendri, pahisandras, papardes, efejas, kapmirtes, hostas, heihēras, akmeņlauzītes u.c. Taču jāatzīst, ka daudzi no šiem augiem ir ar noturīgu dekorativitāti, tāpēc zagļiem diemžēl ļoti iekārojami. Ja šos augus stāda saulainā vietā, tie arī labi augs, bet tad tiem nepieciešams vairāk mitruma. Ja augsne kapos nav pārāk smilšaina, tad, stādot augsni nedaudz ielabojot, šie augi varētu justies labi. Turpmākos gados vēlams augus nedaudz pamēslot ar mērenām barības vielu devām (ar specializēto mēslojumu katrai augu grupai), pamulčēt ar parasto (skābumu mīlošajiem skujeņiem, rododendriem) vai bagātināto (lapainiem krūmiem, ziemcietēm) kūdras substrātu, ja augsnes virskārta ap augu uzsūcošajām saknēm ir noplicinājusies.

Saulainām vietām

Saulainākām vietām augu izvēle ir plašāka. No skujkokiem ļoti izturīgi un samērā pieticīgi ir dažādi kadiķi. Var stādīt dažādus lapainos krāšņumkrūmus, kas ēnā nīkuļo. Tās būtu lasītājas minētās bārbeles, klinšrozītes, Japānas spirejas, hortenzijas, forsītijas, fizokarpus u.c.

Tunberga bārbeles šķirnēm ir skaistas lapas, ziedi un augļi, pieejams plašs šķirņu klāsts: Atropurpurea - purpursarkanas lapas, augstums - 1m, Atropurpurea Nana - purpursarkanas lapas, augstums - 30cm, Green Carpet - skaisti, pārkareni zari, zaļas lapas, rudenī ļoti skaisti krāsojas, augstums - 1m, Carmen - purpursarkanas, spīdīgas lapas, augstums - 1,6m. Dzeltenlapainā šķirne Aurea ir diezgan kaprīza un neizturīga, tā īpaši jālolo. Bārbelēm ir ērkšķaini zari, tas varbūt atturēs zagļus. Tām patīk saulainas vietas un vidēji smagas augsnes. Var gadīties, ka sākumā augi it kā stāv uz vietas, bet vēlāk noteikti saņemsies un sakuplos. Japānas spirejas šķirnes ir ļoti dekoratīvas lapu plaukšanas un ziedēšanas laikā. Arī tās ir saulmīles. To augstums ir 30-80cm. Pavasarī dzinumi noteikti jāapgriež un jāizretina vārgākie, tad būs lielāks augšanas un ziedēšanas spars. No mūžzaļajiem augiem kapos var mēģināt stādīt dažādas kadiķu šķirnes. Tiem ir ļoti daudzveidīgas vainaga formas un skuju krāsas. Arī cenas ziņā tie ir pieejamāki. Taču ļoti grūti ir pateikt, kas zagļiem padomā, ja pat piramidālās tūjas nozāģē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko