Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kaloriju dedzināšana Potera stilā

Viens no vecmodīgākajiem, bet joprojām efektīviem treniņu veidiem ir skriešana pa kāpnēm. Tā nogurdina sasodīti ātri, bet liek ķermenim kustēties neierastā režīmā. Ja pa kāpnēm vajadzētu skriet veselu stundu, to izturēt būtu neiespējami - tas vien liecina, ka šis treniņu veids ir krietni augstākas intensitātes kaloriju dedzinātājs nekā vidusmēra kardiotreniņš, piemēram, aerobika vai basketbola spēle.

Tūlīt varēs atsākt āra treniņus (lai gan īstie skriešanas fani tos nepārtrauca arī ziemā), tāpēc skriešana pa trepēm ir labs treniņu elements - izdosies paša radīts intervāla treniņš ar mērenākiem un lēnākiem skrējieniem un intensīvākiem skrējieniem kalnā vai pa kāpnēm.

Kāpņu ceļojumi

Neesmu no skriešanas faniem, lai gan ļoti gribas piespiest sevi kaut pāris šādiem treniņiem, kāpnes izmantoju kā papildu enerģijas dedzinātāju ikdienā, bet it īpaši ceļojumos, kad sportošanai vienkārši ir žēl laika. Ja ir izvēle starp liftu un kāpnēm, protams, izvēlos kāpnes, turklāt liela daļa ievērojamu pilsētas apskates objektu ir seni pirmsliftu ēras darinājumi. Un te es nerunāju par kādas pils parādes kāpnēm, bet pamatīgu vismaz Siguldas līmeņa kāpņu sistēmu. Varu ieteikt dažus no saviem favorītiem Sanktpēterburgā un Parīzē, jo tieši šajos pēdējā laika ceļojumos kāpņu burvību varēju izbaudīt pilnā krāšņumā. Ja gadīsies būt kādā no tiem, noteikti aizejiet un izskaitiet pakāpienus - tā ir laba izklaide ne tikai bērniem, bet tiem jo īpaši, ja ir grūti pārliecināt mazos rāpties līdz ar jums. Iznāk tāds kā kāpņu tūrisms jeb ceļojums Harija Potera stilā (atcerieties visur esošās kāpnes, kas mainīja virzienu pēc sirds patikas).

Parīzes kāpņu favorīti

Eifeļa tornis, Monmartra un Triumfa arka. Lai gan Parīzes lielākais izaicinājums ir Eifeļa tornis, kam ir 1665 pakāpieni, arī pārējie ir ievērības cienīgi - it sevišķi Monmartra, kas ir tik kalnaina, ka kopējo pakāpienu skaitu pat bail iedomāties. Lai gan lielākais kāpiens pakāpienu ziņā ir līdz Svētās sirds jeb Sacré-Coeur baznīcai (zinātāji saka, ka tie esot 250 pakāpieni), Monmartra ir Parīzes augstākais punkts, tāpēc pastaiga šeit nozīmē ne tikai izbaudīt māksliniecisku atmosfēru, bet arī kārtīgu pastaigu, tāpēc skaistās augstpapēžu kurpes labāk atstāt citai reizei. Protams, šeit darbojas arī slinko tūristu draugs funikulieris, bet, manuprāt, ir zem jebkura veselīga dzīvesveida fana goda to izmantot. Triumfa arka salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem der kā iesildīšanās objekts, kaut gan Šarla de Gola laukuma vidū izveidotā arka ir 50 metru augsta un šie metri ir jāpārvar pa kāpnēm.

Pēterburgas kāpņu favorīte

Mans pēdējais ceļojuma kāpiens ir Īzaka katedrāle, kas piedāvā iegādāties ieejas biļetes gan uz muzeju jeb katedrāles apmeklējumu, gan uz kolonādi jeb skatu laukumu pie katedrāles kupola, uz kuru var nokļūt pa ļoti daudzām kāpnēm. Tās ir numurētas no lielākā skaitļa uz mazāko - lai būtu motivācija turpināt! Tā kā Pēterburgā ir ļoti daudz muzeju un mākslas kolekciju, ko ir vērts apskatīt, izvēle ir nežēlīga. Nākas upurēt muzeja apmeklējumu Ermitāžai, bet pilsētu no augšas apskatīt tomēr gribas, un, par spīti negulētai naktij (lidmašīna no Rīgas izlido septiņos), es saņemos un kāpju. Jāatgādina, ka Īzaka katedrāle ir viena no lielākajām baznīcām pasaulē - tas ir unikāls arhitektūras piemineklis, ko vērts ne tikai apskatīt no malas, bet arī izbaudīt pašam uz savas ādas, tāpēc kāpiens noteikti nav jānožēlo, un pa ceļam pat pārņem tāds kā žēlums, ka Rīgas Pēterbaznīcā piedāvā braukt tikai ar liftu.

***

Kaloriju patēriņš

Motivācija kaloriju skaitītājiem: vidēji cilvēks sadedzina 0,11 kaloriju uz pakāpienu, kāpjot augšup, un 0,05 kalorijas, dodoties lejup. Skaitiet pakāpienus un rēķiniet!

Protams, viss nav tik vienkārši - jo vairāk kāpsiet, jo vairāk iedarbināsiet vielmaiņu un kalorijas degs vairāk, turklāt smagāki cilvēki tai pašai aktivitātei patērē vairāk kaloriju nekā vieglāki, tāpēc minētie skaitļi ir tikai aptuveni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko