Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ķīniešu disidents Ai Veivei izdos smagā metāla albumu

Ķīniešu disidents Ai Veivei pirmdien paziņoja par ieceri izdot smagā metāla mūzikas albumu, kas "parādīs viņa viedokli" tāpat kā mākslas darbi.

Viņa ienākšanai mūzikā pamatā ir 81 dienu ilgais ieslodzījums 2011.gadā, kas izsauca starptautisku protestu, sacīja mākslinieks.

"Kad mani apcietināja, [sargi] bieži prasīja, lai padziedu, bet mūzika man nebija tuva, un man bija kauns," telefonintervijā atcerējās 55 gadus vecais Ai. "Tā laiks paskrēja ātrāk."

"Es varēju dziedāt tikai Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas dziesmas. Pēc tam es sapratu, ka brīvībā vēlēšos uzsākt kaut ko saistībā ar mūziku," viņš teica.

Ķīnas tiesa septembrī atbalstīja māksliniekam uzlikto sodu 2,4 miljonu ASV dolāru (1,3 miljonu latu) apmērā par nodokļu nemaksāšanu, kā rezultātā, nespējot samaksāt, viņš varētu atkal nokļūt cietumā. Ai uzstāj, ka apsūdzības patiesais iemesls bija viņa kritiskie izteikumi par Ķīnas valdību.

Disidenta debijas albuma nosaukums būs Divina Commedia, atsaucoties uz itāļu dzejnieka Dantes pazīstamo darbu. Divas no tajā iekļautajām dziesmām būs par aklo aktīvistu Čeņu Guančeņu, kura izbēgšana no mājas aresta un patveršanās ASV vēstniecībā pagājušā gada aprīlī sadusmoja Ķīnas valdību, kā arī noveda pie diplomātiska strīda starp ASV un Ķīnu.

Viena dziesma nosaukta par Hotel Americana - norāde uz ASV vēstniecību, kas deva patvērumu Čeņam. Savukārt otras dziesmas Climbing over the Wall nosaukumā ietverta gan Čeņa rāpšanās pāri sētai, lai izbēgtu no ieslodzījuma, gan arī "Lielais Ķīnas ugunsmūris", kā tiek dēvēta interneta vietņu bloķēšana no Ķīnas valdības puses.

Ai norādīja, ka neuztraucoties par valdības reakciju uz albumu, kura izdošana plānota pēc apmēram trīs nedēļām. Tomēr viņš domā, ka tas visdrīzāk nebūs nopērkams Ķīnā, "jo mūzika arī pakļauta cenzūrai". Ierakstu viņš izplatīšot internetā.

Tomēr pievēršanās mūzikai nenozīmē Ai aiziešanu no mākslas. "Manuprāt, tas viss ir viens," viņš teica. "Manas mākslas pamatā ir viedokļa paušana un komunikācija."

Viņš arī atklāja, ka jau esot sācis darbu pie otrā popa un rokmūzikas albuma. "Es esmu cilvēks, kurš no mūzikas ir ļoti tālu. Es nekad nedziedu. Taču jūs būsiet pārsteigti. Jums tas patiks," viņš klāstīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko