Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kristaps Ceplis: Robinsona pieraksti

Pēc ilga klusēšanas laika esmu nolēmis te bilst vēl kādu vārdu :-) . Paldies lasītājiem, kuri joprojām reizumis iemet aci manā neaktīvajā blogā. Paldies arī tiem, kuri turpina sazināties ar mani tieši, bez bloga starpniecības. Vecā gada nogalē tas dod tādu vajadzības sajūtu :-).

Pie lietas! Krīze mani vēl nav pārlieku nomākusi, taču visas izmaksas pa punktiem neesmu saskaitījis, jo nevaru kaut kā saņemties uz šādu soli. Kopējās izmaksas, kā jau minēju, bija ap 50 000 Ls - māja no nulles ar iekšējo apdari, jumtu, apkuri, stāvlaukumu, utt. Lai sīkāk sarēķinātu izmaksas pa pozīcijām, man jāiet pa čeku kaudzēm, un es pagaidām to nevēlos darīt. Daļa čeku ir savlaicīgi izvilkti un iegrāmatoti, savukārt lielākā daļa ir salikti lielā čupā, un man nav pacietības šobrīd tos grāmatot. Piedodiet.

Esmu pārliecināts, ka nauda nav vienīgā jūs interesējošā lieta. Pašā 2008.gada nogalē man ir iekrājusies visnotaļ atzīstama pieredze par dzīvi manā koka paneļu mājā un to tad arī vēlos šoreiz izcelt!

1. Ar māju joprojām esmu apmierināts. Telpas ir tieši tik, cik vajag, pietiek visiem dzīvošanai un arī tīrīšana nesagādā raizes. Zināms mīnuss ir jau pašā sākumā kāda lasītāja paustais, ka māja būs skaļa - jā, vakaros ir jābūt īpaši pieklusinātam, lai netraucētu kādu, kurš devies pie miera, tomēr šī nav mirstamā kaite. Dzīvojot dzīvoklī, bija daudz trakāk, jo tu varēji dzirdēt ne tikai ģimenes locekļus, bet arī kaimiņu, kurš iet uz tualeti. Domāju, viens no galvenajiem akustikas efekta "vaininiekiem" ir visnotaļ atklātais plānojums, bet, kā jau teicu, man tas diži netraucē.

Ļoti apmierināts esmu ar dēļu grīdu! Tiešām visiem rekomendēju. Es vēl ne reizi neesmu pa māju čībām staigājis, tikai basām kājām. Laikam jau pateicoties siltinājumam arī zem grīdas, grīdas virsma ir silta un patīkama. Nekādu silto grīdu i nevajag.

2. Siltums - māja ir ļoti silta un mājīga! Pareizs lēmums tika pieņemts attiecībā uz papildu siltinājumu visām ārsienām un jumtam. Telpas uzsilst ātri un atdziest lēni.

Māja tiek kurināta pamīšus ar malkas apkuri un jonu katlu. Malka tiek izmantota vakaros un dienās, kad esam uz vietas, savukārt jonu katls darbojas laikā, kad visi izbrauc pa savām lietām.

Malkas katla ekspluatācijas laikā telpas vēl nav piekvēpušas un diži dūmus ar\' nejūt mājā, bet, protams, piemetot jaunas pagales, neliela dūmu smarža parādās, tomēr diskomfortu tas nevienam vēl nav radījis. Malkas katlam gan ir viens būtisks mīnuss, pie kura novēršanas tiek lauzīta galva. Apkures sistēma ir veidota tā, ka cirkulācija notiek piespiedu kārtā ar cirkulācijas sūkni. Viss ir labi, ja sūknis strādā, bet bija mums gadījums, kad vētrā pazuda elektrība un krāsns bija labi iekurināta - rezultātā katls sāka burbuļot un nostrādāja drošības vārsts. Visa virtuve bija ūdenī un tvaikā. Savukārt sienā, pret kuru bija pavērsts drošības vārsts, tagad ir caurums. Lai tādas lietas neatkārtotos, esam drošības vārstam pievienojuši konteineru, kurā būtu jānonāk ūdenim vārsta nostrādāšanas gadījumā.

Lai šo problēmu labotu, ir pāris domas - iegādāties ģeneratoru, kas nodrošinātu elektropadevi krīzes situācijā (te ir jautājums par cenu un efektivitāti, jo tādi, kas paši ieslēdzas, maksā gana dārgi, bet tādi, kurus vajag startēt manuāli, varētu arī neglābt. Turklāt, kur to ģeneratoru tagad turēt?). Otrs variants ir izveidot apkures telpā loku, pa kuru cirkulētu karstais ūdens, ja nu kas slikts notiek. Pagaidām viss ir pa vecam un ceru, ka elektrība nebeigsies :-)

Runājot par jonu katlu - sistēma darbojas nevainojami. Māja tiek piesildīta, un nav ne dūmu, ne smaku :-) Novembrī ar nolūku darbināju tikai jonu katlu, lai saprastu, cik tas izmaksā. Tātad elektrības patēriņš šajā laikā, ieskaitot visus patērētājus, sasniedza 120 Ls - manuprāt, pat ļoti OK. Protams, ārā nebija -20, bet tai pat laikā mani draugi, kuriem ir 130 kv. m. māja ar gāzes apkuri katru mēnesi, arī vasarā maksāja ap 60 Ls, bet no nākamā gada - 74 Ls. Te vēl jāpieskaita elektrība.

Jonu katlam gan arī ir problēmiņas. Zemes pleķim, kurā uzcelta mana māja, elektrība tika pievilkta pirms vairāk nekā 10 gadiem un toreiz tika uzlikts, ja nemaldos, 40 ampēru automāts. Oficiāli papīros atradām, ka ir piešķirti vien 15 ampēri, tāpēc mēs pieprasījām Latvenergo, lai oficiāli atzīmē mums tos 40 ampērus - rezultātā atbrauca Latvenergo vīri un noņēma mūsu jaudīgo skaitītāju, vietā uzliekot 15 ampēru automātu :-) Tagad mums jātaisa projekts un par kādiem 500 latiem būšot mums jaudas palielinājums. Jaudas samazinājums ir novedis pie tā, ka pie ieslēgta jonu katla nevar ieslēgt plīti vai citus vērā ņemamus patērētājus - sit korķus! Tāpēc arī mēs ikdienā kurinām ar malku māju, bet, kad esam prom, slēdzam jonu katlu.

Pie apkures sistēmas apskata varu vēl piebilst, ka mani mazliet nervozu padara caurules, kuras uz visām telpām iet zem grīdas. No interjera viedokļa forši - nekas nav redzams, bet vislaik māc bailes, vai tur apakšā nesāk tecēt. Pāris reizes spiediens sistēmā jau bija krities, sirds iedrebējās, bet izrādījās, ka noplūde ir pie pašiem radiatoriem - blīves, ziniet, švakas izrādījās, nācās nomainīt tās ar paštaisītām - pagaidām tur.

3. Apkārtne - nu te vēl daudz darāmā. Cīņai ar dubļiem ir izveidota neliela drenāžas sistēma un ap māju tiek paaugstināts grunts līmenis, kas nav nemaz tik viegli izdarāms, jo diezgan regulāri ir slapjums. Tā kā uz svaigi nolīdzinātās virsmas atkal tika sagāztas zemes kaudzes, zāli nākampavasar gaidīšu pa jaunam :-)

Es noteikti neesmu pateicis visu, ko varēju, bet te jau tāpat garš "palags" sanāca. Ja kādi jautājumi, dariet to zināmu, centīšos atbildēt. Ja kas pašam galvā atausīs, raudzīšu atkal uzrakstīt.

p.s. Fotoaparāts saplīsis, tāpēc svaigu bilžu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko