Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lai pavasaris pienāk ātrāk

Pirmās burvjulazdas uzziedēja jau ziemā, mostas arī citi vēstneši

Kurzemes rietumos šogad burvjulazdas (Hamamelis) uzziedēja jau janvāra beigās – pirmie pavasara ziņotāji dabā bija klāt neparasti agri. Vidzemē, Latgalē šiem krūmiem, kociņiem sniegs zarus klāja vēl februāra beigās. Bet ziedi ilgi nav jāgaida – burvjulazdas Latvijā zied vienas no pirmajām. Varbūt ašāki ir sniegpulksteņi, bet tie jau nav kociņi…

Pavērojiet botānisko dārzu stādījumus vai tamlīdzīgas kolekcijas un izpētiet – kuri ir tie augi, kas par pavasari vēsta pirmie? Un, kad pienāk īstais brīdis stādīšanai, iedēstiet arī savā dārzā, lai citugad pavasaris atsteidzas vēl drīzāk!

 

Zied pirmās

Teorētiski kokaugi – burvjulazdas – Latvijā spēj uzziedēt pat pašās rudens beigās. Burvjulazdu ziedi nav tik izcili kā magnolijām vai forsītijām, kas plaukst daudz vēlāk pavasarī, bet skaisti gan – uz brūnās zemes vai pelēkbaltā sniega fona tie zaros dzelteni aug daudzos pušķos lapu žāklēs. Šķirnēm var būt arī balti, rozīgi ziedi (pamatsugām nē). Ziedi zaros priecē pāris nedēļu vai ilgāk, ja auksts laiks, stāsta Linda Strode no Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas. Pēc noziedēšanas ziedu vietā veidojas sēklu pogaļas ar diviem riekstiņiem kā jau lazdām. Ja gribas, var pagaršot, bet tik garšīgi kā parastie rieksti tie diez vai šķitīs. Toties tajos nogatavosies dīgstošas sēklas – nākampavasar var iesēt, un izaugs jauniņas burvjulazdiņas, kurām ziedus var gaidīt pēc 4–5 gadiem.

Jo vecākas, jo izturīgākas NBD tagad aug ap 40 gadiem vecas burvjulazdas, un iespaidīgā vecuma kokiem mūsu ziemas neko nespēj nodarīt. Pavisam mazus, jaunus krūmiņus pirms ziemas vēlams sasegt, jo zari var apsalt. Pat viss krūmiņš var salu neizturēt, bet tas nekas – pavasarī augus apgriezīs, un cietušo dzinumu vietā saaugs jauni, turklāt krūms veidosies itin kupls.

Burvjulazdu stādus pavasarī varēs iestādīt, jo tos pārdos gan NBD, gan daudzas stādaudzētavas tālākos novados. Sarkanīgu, baltu ziedu krūmi ir skaisti, bet kaprīzāki – pirmos gadus pirms ziemas sala cītīgi jāsedz.

 

Arī šie agri zied  

* NBD uzziedējuši arī dzeltenziedu kizili. Ziedi nav tik lieli, izcili, bet rudenī nogatavosies veselīgas sarkanas ogas.

* Ilgi nav jāgaida arī dafnes, meža zalktenes ziedi.

* Februāra beigās dzinumi no zemes, no sniega sāka stiepties arī ziemcietēm sniegarozēm, pavasara adoņiem.

* Nu jau plauks arī sīki, sarkani parasto lazdu ziediņi.

* Ar krokusiem agrumā sacenšas bulbokodijas (Bulbocodium vernum), bet šīs sīpolpuķes – ar Šovica vēlziedēm (Colchicum szowitsii), kas plaukst marta beigās, aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko