Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latviešu izcelsmes aktrise Krievijā apkaro aizspriedumus pret Dauna sindromu

Krievijā populārā latviešu izcelsmes aktrise un televīzijas personība Evelīna Bļodāns cīnās ar aizspriedumiem pret bērniem, kas cieš no Dauna sindroma.

Kad aktrise laida pasaulē dēlu ar Dauna sindromu, viņu šokēja ārsta pirmais jautājums: "Vai jūs viņu paturēsiet?"

Krievijā lielāko daļu mazuļu, kas piedzimuši ar Dauna sindromu, vecāki pamet uzreiz pēc dzemdībām. Tomēr Bļodāns ne tikai paturēja savu dēlu, bet arī izmantoja savu popularitāti, lai izglītotu un veicinātu iecietību pret slimajiem bērniem.

Aktrise, kura vislabāk pazīstama ar seksapīlu skaistuļu lomām, ar dēlu Semjonu pozēja un Krievijas populārākā nedēļas žurnāla 7 Dnei vāka, kā arī sāka tvītot viņa vārdā. Patlaban kontam ir vairāk nekā 14 000 sekotāju.

"Daži cilvēki mani un vīru uzskata par varoņiem un gandrīz vai svētajiem. Savukārt citi izgāž uz mums dusmas: "Kāda jēga laist pasaulē briesmoni? Kāpēc viņa neizdarīja abortu, ja zināja? Kāpēc viņa nepārtraukti izrāda viņu visos televīzijas kanālos?"," viņa teica pirms Vispasaules Dauna sindroma dienas 21.martā.

"Mūsu līdzcilvēki mēdz būt visai netaktiski," turpināja 43 gadus vecā aktrise, kuras tēvs ir latvietis. "Viņi var parādīt ar pirkstu uz bērnu, kas slimo ar Dauna sindromu, smieties vai pretīgumā saviebties."

Dauna sindroms ir ģenētiska patoloģija, kad 46 hromosomu vietā ir 47 hromosomas. Tas noved pie atšķirīgiem sejas vaibstiem, mācīšanās grūtībām un dažādām veselības problēmām.

Saskaņā ar labdarības organizācijas Downside Up datiem Krievijā katru gadu piedzimst gandrīz 2500 bērnu ar Dauna sindromu, taču vecāki uzreiz pēc piedzimšanas atsakās no 85% no tiem.

Taču Bļodāns savu 11 mēnešus veco dēlu sauc par "Dieva dāvanu" un cer uzlabot dzīves apstākļus tūkstošiem Krievijas iedzīvotāju, kas cieš no Dauna sindroma.

Viņas kampaņa jau nesusi pirmos augļus. "Daudzas mammas Semjonam tviterī raksta, ka viņas pirmoreiz dienasgaismā aizveda savus bērnus uz smilšu kasti tikai pēc tam, kad mēs atzinām, ka esam laiduši pasaulē tādu bērnu. Pirms tam viņas to darīja tikai naktī," teica Bļodāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko