Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijā paaugstinās saslimstība ar cukura diabēta un asinsvadu slimībām

Sēdoša darba, hroniska stresa, neveselīgu ēšanas paradumu un mazaktīva dzīvesveida dēļ arī Latvijā parādījusies izteikti negatīva tendence – ļoti augsta saslimstība ar cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām.

Medicīnas sabiedrībā "ARS" praktizējošie terapeiti pēdējo gadu laikā novērojuši izteiktu to pacientu skaita pieaugumu, kuriem novēro cukura diabēta riska faktorus, proti, patlaban jau katram desmitajam pacientam tiek konstatēta nosliece uz šo slimību.

Pasaulē  un arī Latvijā diabēta pacientu skaits strauji palielinās  – Latvijā reģistrēti vairāk nekā 63 000 cukura diabēta slimnieku, savukārt visā pasaulē – 170 miljoni. Turklāt, kā liecina Pasaules Veselības organizācijas prognozes, cukura diabēta slimnieku skaits Eiropas valstīs līdz 2025.gadam palielināsies par 50%.

Jau pašlaik cukura diabēts ir piektais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē – ik minūti no šīs slimības mirst seši cilvēki. Tas izraisījis tikpat daudzu cilvēku nāvi kā HIV/AIDS. Jāatzīmē, ka smagās slimības riska faktorus iespējams novērst, ievērojot ārsta rekomendācijas, bet, regulāri pārbaudot cukura līmeni asinīs, slimība tiek atklāta agrāk, kas ļauj attālināt komplikāciju rašanos un uzlabo dzīves kvalitāti.

Tikpat svarīgi ir kontrolēt un laikus ārstēt paaugstinātu asinsspiedienu un lipīdu (asins tauku, piemēram, holesterīna, triglicerīdu) līmeni asinīs. Latvijas Kardioloģijas institūta Sirds veselības Šķērsgriezuma epidemioloģiskā pētījuma (2009) dati liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu Latvijā. Tieši kardiovaskulārās jeb sirds un asinsvadu saslimšanas ir visbiežākais nāves cēlonis ES, izraisot aptuveni 2 miljonu cilvēku nāvi gadā.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tām slimībām, ar kurām mūsdienu dzīvesveida dēļ Latvijā un pasaulē saskaras arvien vairāk cilvēku,  medicīnas sabiedrība "ARS" aprīlī izsludina veselības profilakses mēnesi, kura laikā terapeita profilaktiskā apskate un dažādu izmeklējumu veikšana tiek piedāvāta par pazeminātām cenām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko