Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Maiss kastē? Ērti un racionāli

Vasaras saulgriežu svinības jau aiz muguras - laiks sākt skatīties uz rudens pusi. Un lai gan pagaidām laika apstākļi nelutina, tomēr ticu, ka priekšā vēl ir pāris interesantu vasarīgu mēnešu. Tāpēc šoreiz par gadalaikam aktuālu, tomēr nepelnīti piemirstu tēmu - Bag-In-Box jeb BIB (latv. - maiss kastē).

Kā jau katram vīna iepakojumam, arī šim ir savi plusi un savi mīnusi. Uzreiz gan jāinformē snobi - šajos iepakojumos nemeklējiet grandus un izsmalcinātību. Veikala plauktiem, kuros pamanāt šādus iepakojumus, droši variet nepievērst uzmanību, lieki netērējot savu laiku. Tomēr, ja kādam rodas interese nobaudīt ko saistošu un interesantu, nekas nav zaudēts!

Vēsturisku liecību pētījums par maisu lietojumu šķidrumu uzglabāšanā, to pārvietošanā droši vien būtu jāsāk jau no antīkās Grieķijas laikiem vai vēl senākas pagātnes - arābu ciltīm klejojot pa tuksnesi. Toreiz gan tie bija no dzīvnieku ādas un citām ķermeņu daļām darināti un tajos ticis pildīts gan avotu ūdens, gan vīns slāpju remdēšanai. Mūsdienu komerciālā varianta izgudrotājs Viljams R.Šolle pasaulei Bag-In-Box pieteica 1955.gadā. Tomēr vīnu rūpniecībā šī atklājuma laurus plūcis vīndaris Toms Engovs no Renmarkas Austrālijas dienvidos. Savu izgudrojumu, kā arī patentu uz to, viņš pieteicis nesenajā 1965.gada 20.aprīlī. Varbūt iedvesmu savam izgudrojumam Toms Engovs smēlies, vērojot sengrieķu freskas? Taču kopš tiem laikiem šis visuresošais iepakojums ir sācis savu uzvaras gājienu, līdz ar to mainot arī mūsu vīnu lietošanas ieradumus. Nenoliedzami - polietilēna maiss kartona kārbā no savas pirmavota konstrukcijas ir saglabājis funkcionalitāti - tas ir ērts lietošanai. Papildināts ar sintētisku, gaisa necaurlaidīgu krānu, tas aizkavē vīna oksidēšanos tajā arī vīna lietošanas laikā. Vīns šādā iepakojumā nekad nebūs cietis no nekvalitatīva korķa materiāla. Tomēr maiss nav pilnīgi hermētiski noslēgts. Līdz ar to vīna dzīves ilgums arī neatvērtā veidā maisā ir daudz īsāks nekā pudelē. Parasti ražotājs to norāda uz iepakojuma. Ja nu tādas informācijas nav, pievērsiet uzmanību vīna iepildīšanas datumam. Neieteiktu iegādāties iepakojumu bez tā! Vīns pakā parasti spēj nodzīvot ne ilgāk par gadu, un tur nu, ja informācija uz iepakojuma nav norādīta, jāmet akmens mūsu tirgotāju un vīnu izplatītāju lauciņā. Aktuāls jautājums paliek par baltvīnu dzesēšanu šādā iepakojumā. Ja laiks ir ierobežots un ledusskapis piknikā nav paņēmies līdz, kartona kasti ir iespējams atvērt, un tā kā vīns maisā neatrodas zem spiediena, to droši var izpeldināt ledus kastē ar ūdeni un pēc tam ievietot atpakaļ sākuma iepakojumā. Sasniegts rezultāts - karstā vasaras dienā nebūs jāpilda glāzēs silts baltvīns. Tas ir tā vērts!

2007 Dry Muscat Finca del Mar Vicente Gandia, Valencia. Gaišajam un nedaudz bālajam salmu krāsas vīnam piemīt unikāls aromātisks raksturs, kas gan ir tipisks Muscat šķirnes izstrādājumiem, pateicoties brīnišķīgajiem klimatiskajiem apstākļiem vīnogām nobriestot. Šo interesanto šķirni Vidusjūras valstīs parasti izmanto, veidojot saldus vīnus, vai šajā gadījumā elegantu sausu vīnu. Intensīvo un spraigo vīnogu aromātu papildina bagātīga saldu eksotisku augļu piedeva, taču garšas nianses atvēsina tik pārmērīgo smaržu ofensīvu. Tā ir vidēji sausa un liega, ar saistošu augļu greznību un pat nelielu pikantumu ilgstošajā pēcgaršā. Ideāls kā aperitīvs, vīns būs universāls un lielisks pavadonis gan austrumu, gan Vidusjūras valstu virtuvēm.

2007 Pinotage Shiraz Kaya, Western Cape. Pikniku cienītājiem, kuriem uz grila pagatavota gaļa ir neiztrūkstoša maltīte, Pinotage un Shiraz vīnogu salikums Overhex Wines Internacional kompānijas vīndaru izpildījumā būs īstā piedeva. Piesātinātā, gandrīz melnā krāsa, dominējošais un izteiktais nogatavojušos upeņu un melno piparu aromātu salikums nerada ne mazākās šaubas par to. Vīna garšā atklājas svelmains, muskuļots, spēcīgs un miecvielām bagāts ķermenis. Arī šo vīnu, sevišķi siltā laikā, ieteicams atdzesēt vismaz līdz +16°C, lai būtu iespējams izbaudīt to pilnībā. Atliek vien atrast piemērotu BIB un vasara turpinās...

***

Gandia

Valensija, Spānija - baltais vīns (Alk. 11.5 tilp.%), cena veikalā ap Ls 8

Kaya

Dienvidāfrikas Republika - sarkanais vīns (Alk. 13.5 tilp.%), cena veikalā ap Ls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko