Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Marija Golubeva:Bērnišķīgā prieka recepte

Pirms pāris gadiem amerikāņu režisore Sofija Kopola Kannu kinofestivālā šokēja franču skatītājus ar neparastu un nedaudz huligānisku skatījumu uz franču vēsturi filmā Marija Antuanete. Atzīšos, ka, par spīti filmas varones mēģinājumam līdzināties seriāla Sekss un lielpilsēta varonēm (fiksācija uz kurpēm, ballītēm un dārgām rotām), man kā cilvēkam ar vēsturnieka izglītību filma neizraisīja diskomfortu, drīzāk otrādi. Filmā bija acīmredzams izcils mākslinieku darbs, papildinot rūpīgi izpētītus citātus no laikmeta estētikas ar postmoderno ironiju ("ķīmiski" spoža rozā krāsa vai kameras diapazonā "nejauši" iekritis rozā sporta kurpju pāris). Filmā figurēja arī kāds nieks, kas kopš tā laika kļuva par manu gastronomisko fetišu. Tie ir daudzkrāsaini mandeļu cepumi macarons, kas filmā (tāpat kā mūsdienās dažu franču konditoreju vitrīnās) tika salikti glītās pasteļtoņu piramīdās.

Kādā grāmatā izlasīju, ka macarons recepti uz Franciju, pūrā līdzi dotu, atveda karaliene Katrīna Mediči. Itālijā tiešām var atrast daudz dažādu tradicionālu cepumu no mandeļu mīklas, bet neatceros, ka tie būtu tik kārdinoši daudzkrāsaini (arī garšas ziņā) kā franču macarons. Tie ir cepumi, gatavoti no mandeļu mīklas, un sastāv no divām identiskām apaļām daļām — ar ievārījumu vai krēmu vidū. Šis apraksts tikai skan vienkārši, jo labas kvalitātes cepumos vieglas mandeļu mīklas garša tiek bagātināta ar dabīgiem aromatizētājiem (piemēram, vaniļu) un dažreiz arī ar alkoholu. Krāsu un garšu izvēle ir gandrīz neierobežota, taču cepuma garšai jāpapildina krēma vai ievārījuma garša. Piemēram, lavandas macaron daļas tiek salīmētas kopā ar rožu ievārījuma mērci, kurai ir lavandas piegarša. Šo recepti vismaz nesen varēja izbaudīt arī Rīgā, Kanēļa konditorejā.

Atzīšos, ka katru reizi, atrodoties Francijā, centos izbrīvēt pusstundu konditorejas apmeklējumam. Zinu, kur Parīzē meklēt slavenus Ladurée firmas macarons, bet daudz biežāk man gadās ieskriet kādā konditorejā Angulemā, kur provinciālai pilsētai raksturīgā klusumā un mierā var izvēlēties lieliskus cepumus ar pistāciju garšu (zaļus), ar šokolādes garšu (brūnus), ar karameļu garšu (gaiši brūnus) un dažreiz arī ar aveņu garšu (nu jā, spoži rozā krāsā). Atbraucot uz brīvdienu dzīvokli laukos, no kartona kastītes izlieku tos uz skaista šķīvja un baudu ar tēju vai rozā vīnu (svinīgos gadījumos ar šampanieti). Man būtu grūti atrast drošāku recepti, kā gūt nesabojātu, bērnišķīgu prieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko