Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Nevari izpildīt mājasdarbu? Kāds to izdarīs tavā vietā

Pašiem savi delfi - tā varētu dēvēt pašu skolēnu veidotus portālus un diskusiju forumus, kur viņi "nopludina" savas nebūšanas skolā. Ja pērn rakstīju par draugiem.lv domubiedru grupu School sucks mafiju un Mājas darbu nepildītāju vareno kopu, kur diskutējamākie temati bija par to, ka mācīties nevajag un skolotājas ir stulbas, tad pirms trim mēnešiem parādījās jauna domubiedru grupa: Ja nevari izpildīt mājasdarbus - nāc šurp! Astoto mēnesi darbojas arī portāls homework.

lv, kur skolēni viens otram palīdz pildīt mājasdarbus un sacenšas par mēneša gudrinieka titulu un balvu. Biedru skaits homework.lv ir tuvu 14 000! Patlaban šajās virtuālajās vietnēs valda nospriegota atmosfēra, jo mācību gads tuvojas noslēgumam un sekmes jāpiedzen. Virtuālajai izpalīdzēšanai gan ir kāds mīnuss - skolēns iegūst gatavu produktu, tā arī nesaprotot, kā uzdevums ir jārisina.

Smagā dzīve


Lai ielogotos mājasdarbu pildītāju grupā draugiem.lv, pietiek ar vienu klikšķi un esmu viena no 1400 biedriem. Grupas moto ir šāds - ja nevari izpildīt kādu mājasdarbu, kas uzdots skolā, tad pievienojies šai domubiedru grupai un mēs visi mēģināsim palīdzēt ar mājasdarbiem;) Rakstiet visu, ko jūs nesaprotiet! Sākot no latviešu valodas līdz matemātikai. Par rupjībām - izslēgšana.

Lasot diskusijas, kļūst skaidrs, ka grupas lietotājus var dalīt trijos veidos. Pirmie vienkārši palūdz izpildīt kādu teksta uzdevumu vai atsūtīt pa skype referātu. Kad tas noticis - pateicas. Laurai (11), kura ir viena aktīvākajām mājasdarbu kārotājām, jautāju, vai tad kādu mājasdarbu pilda arī pati. "Jā, pildu, bet darbu ir tik daudz, ka vienkārši visu nevaru pati," meitene atbild. Otrie ir izmisušie: "SOS! Man jāraksta projekts Mana mamma - mans tētis. Ko lai raksta?" vaicā Elza. Neviens neatbild, jo laikam jau nospriež, ka tas ir pārāk vienkāršs mājasdarbs, lai palīdzētu. Trešie ir tie, kuri prasa padomu jeb uzrīko mazu "prāta vētru". Linda: "Granny"s day life was worst because...?* Lūdzu palīdziet, jo man par to būs jāstāsta, taču esmu izdomājusi tikai trīs teikumus." Palīgu padomi ir šādi: "Raksti par to, ka vajadzēja daudz strādāt, maza alga bija, nebija datoru!", "nebija tik daudz iespēju kā mums, bija samērā grūti kaut kur dzīvē izsisties!", "robežas nebija atvērtas, izņemot PSRS". Ar to arī Lindai pieticis, lai iedvesmotos un pati arī pārtulkotu. Tāpat lietotāji apmainās ar informācijas avotiem, piemēram, uz jautājumu, kur atrast kaut ko par deju veidiem, atbilde ir vienkārša - wikipedia.org.

Sangvids Sīpols, Ziemeļvalstu ģimnāzijas psihologs, norāda, ka šādas grupas problēma ir, ka bērni paši nedomā, bet iegūst gatavu produktu. S.Sīpols uzskata, ka bēdīgākais ir tas, ka bērni padomu nejautā vecākiem. "Es bērnībā gāju pie tēta, un matemātikas uzdevumu viņš skaidroja ar sērkociņu palīdzību." Psihologs domā, ka bērni pie vecākiem neiet, jo viņi no darba atnāk noguruši un ir nepacietīgi: "Mājasdarbus izpildīji? Ak, nē! Nu, ka ātri!" Bērns, negribēdams nosodījumu, meklējot ātrāko ceļu - mājasdarba pildītājus internetā. Vecāki mēdzot arī aizbildināties ar "jau esi liels, tāpēc pildi pats", savukārt prasīt padomu skolotājam bērniem nereti esot bail. "Skolotāja saka - ja nesaprotiet, uzdodiet jautājumus stundā. Kad skolēns to izdara, skolotāja saka - nu, bet kā var nesaprast! Nu, cik var mācīt! Jāsaprot arī vecāki. Ja reiz skolā ir matemātikas skolotājs, kāpēc jāmeklē vēl kāds, kurš paskaidros matemātikas mājasdarbus?" spriež psihologs. Tad nu savējie ir vienaudži. Psiholoģe Marika Dukaļska norāda, ka nozīme ir arī vecumgrupai. Ja bērniem autoritāte ir vecāki, tad pusaudžiem - draugi un vienaudži, kuru vidū viņi meklē atbalstu un "tādā virtuālā grupā var atļauties būt tādi, kā ir".

Izpalīdzīgie


Draugiem.lv domubiedru grupā gan ir arī kāds, kurš palīdz saprast, kā uzdevums jāpilda, norāda, kur meklēt informāciju. Kāds kungs vārdā Raimonds (44), iesauka - Raimis. Uzrunāju Raimondu, kāpēc viņš tik altruistiski palīdz bērniem, vai ir skolotājs? "Palīdzu vienkārši tāpat. Meklēju iespējas un risinājumus, kā internetā var novērst lokālās izglītības sistēmas defektus," kungs atbild un raksta, ka patlaban situācija ir dramatiska - Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pirmajā kursā jāmāca vidusskolas tēmas. Kungs pats interesējas par medicīnu, psihoterapiju, tehniku inovācijām.

Norakstīšana ir bijusi un būs, vien citā un ātrākā formā. Draugiem.lv mājasdarbu domubiedru grupu izveidojusi Monta (13), jo pašai vajadzējis palīdzību mājasdarbos. Pa retam viņa palīdz arī citiem. Kad Inita, 8.klases skolniece, kādā diskusijā raksta, ka skolā "jāraxta kriminālromāns, bet nevaru iedomāties, par ko lai raxtu!", Monta iedvesmo: "Par to, mož, ka sieva krāpj vīru un vīrs nogalina visus vīriešus, ar ko viņa sieva tiekas, bet neviens nav atklājis, kurš nogalina."

Dāvanu kartes


Portālu Homework.lv ar draugiem izveidojis Sergejs (27). Telefonsarunā viņš stāsta, ka skolas gados sēdējis vakaros mājās un viņam trūcis domu apmaiņas ar citiem līdzīgajiem. "Tā pie galda var nosēdēt stundām. Tā arī tapa portāls," stāsta Sergejs. Skolēni un studenti katru dienu cits citam palīdzot pildīt mājasdarbus. Aktīvākie pildītāji saņemot mēneša balvas - dāvanu karti Ls 20 vērtībā pirkumiem lielākajos tirdzniecības centros, mobilo telefonu, biļetes uz kino, uz picēriju, preces no interneta veikaliem. Balvu devējiem savukārt tiek piedāvāta reklāmas izvietošana portālā. Sergejs gan stāsta, ka reklāmdevēji nav atsaucīgi un portāla uzturēšana neatmaksājas. Vai labi, ka skolēni nemācās, bet iegūst gatavu? "Ar nazi var gan nogalināt, gan nogriezt maizi, un ne jau nazī ir problēma," atbild Sergejs. "Jā, tā ir portāla vājā vieta, tomēr tik traki nav - skolēni parasti saņem divas trīs atbildes un tās atšķiras. Jādomā pašam, kura ir pareizā."

Un vēl dažas pērles no abiem portāliem: "Ew kāds zin vai teikumā: "Bez Tevis tā zupa nav tik garšīga" un "Bez Tevis es kalstu kā tuksneša augs" ir jāliek komats aiz vārda bez tevis???", "kādi ir 3 Jaunsudrabiņa mīļākie cilvēki!!!", "kas stāstīts leģendā par ceriņkrāsas akmeni?", "uzrakstiet dzejoli par pienu, nevaru izdomāt! Re ku ir: Sēžu netā te jau trešo dienu, kāds nevar uzrakstīt man dzejoli par pienu? Par to, vai govs ir jābaro ar sienu, lai apēst varētu es saldējumu vienu?"

*vecmammas dzīve bija briesmīga, jo…(no angļu val.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko