Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Papildināts – Vai miglota rapšu lauka ķimikālijas saglabājas medū?

(papildināts ar Andreja Miža, agronoms, biškopis, Latvijas Biškopības biedrības Padomes priekšsēdētāja vietnieka viedokli)

Vai rapšu medus ir vērtīgs, ja rapšu lauks tiek miglots? Vai ķīmikāliju atliekas nesaglabājas medū? Atbild Latvijas Biškopu biedrības konsultante Ineta Eglīte:

Rapšu medus pats par sevi ir vērtīgs gaišais medus ar maigu garšu un labi izmantojams kafijas un tējas saldināšanai cukura vietā, jo nepiešķir dzērienam nekādu izteiktu savu aromātu un garšu. Ja rapšu lauks ir miglots ar rapša audzēšanā nepieciešamajām ķimikālijām, kuras ir atļauts lietot un miglošana notiek atļautajos laikos, tad nekādas ķimikāliju atliekas rapša medū nekonstatē. Ja rapša lauki migloti ar neatļautām ķimikālijām, kas kaitē pirmkārt un visvairāk pašām bitēm, tad bites parasti aiziet bojā nemaz nepaspējot medu ievākt, jo visindīgākais un viskaitīgākais šāds medus ir bitēm, kā nekā bites pārtiek tikai no tā.

Andrejs Mizis, agronoms, biškopis:
Ja lauks tiek miglots ar atļautiem preparātiem un pareizā laikā, tad nekāds kaitējums bitēm un medum netiek nodarīts. Bitēm ir izteiktas garšas īpašības – tāpēc tās “ sliktus” ziedus nemaz neaplidos. Gadījumā, kad no miglošanas apmira vairākas bišu saimes, pie vainas bija tas, ka rapšu lauks tika miglots ar neatļautām ķimikālijām un nepareizā laikā – dienas vidū, kad bitēm visdarbīgākais laiks. Bites mira, jo tika apmiglotas. Ja rodas šaubas par medus kvalitāti, var veikt tā analīzes. Līdz šim neesmu dzirdējis gadījumus, kad medus sastāvā būtu atklātas ķimikālijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko