Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pedvālē apskatāmi budisma tradīcijas iedvesmoti mākslas darbi

Pedvālē atklāta mākslinieka Tomasa Matsudas (ASV) vides mākslas objekts "Skaidrais ūdens" un granīta skulptūriņa "Džizo".

Objektu "Skaidrais ūdens" veido četru akmeņu kompozīcija, kurā ietverts daudznozīmīgs stāsts par akmenī paslēptu vēstījumu - dzīvi, mūžību un ūdens nozīmi dzīvības procesos. Kompozīcijas centrālajā akmenī ir iekalts aplis, kurā attēlota lotosa ziedlapiņu virkne un sniega kristāls, kura centrā, savukārt, attēlots tradicionāls budisma simbols - mūžības ritējuma zīme.

Mākslinieks T. Matsuda stāsta: "Ar šo vides mākslas objektu es vēlos akcentēt ūdens nozīmīgumu. Tīrs, skaidrs ūdens ir izdzīvošanas pamatā un šobrīd pasaule sāk izjust tā trūkumu. Es izvēlējos sniega kristāla simbolu, jo sniegs, kā dabas parādība, ir svarīgs Latvijā. Tas izgaismo tumšos rudens un ziemas rītus un vakarus. Arī manā darbā izmantotie laukakmeņi saistās ar sniegu un ledu - tos Ledus laikmetā uz Latvijas teritoriju atstūma šļūdoņi no Skandināvijas. Amerikas indiāņi tic, ka visam šajā pasaulē ir dzīvība. Akmeņi ir kā vectētiņi. Manā darbā šāds "vectētiņš" glabā sevī skaidru ūdeni, kas lietus veidā nācis no debesīm. Līdz ar to objektā "Skaidrais ūdens" apvienojas dažādi elementi - lietus, sniegs, ledus un granīts."

Pedvāles pastaigu takā būs apskatāma arī T. Matsudas veidotā granīta figūriņa "Džizo".

"Džizo" (Jizō) ir viens no Budisma svētajiem, kurš īpaši populārs kļuvis japāņu kultūrā. Džizo ir aizbildnis bērniem, sievietēm mātes cerībās, ceļiniekiem un svētceļniekiem. T. Masuda budisma tēlniecību ir apguvis Japānā, un viņa dāvinātais Džizo ir veidots atbilstoši budisma tradīcijai.

Ar šo jauno darbu atklāšanu Pedvāles parks ir ieguvis divus īpašus, garīgi piepildītu vēstījumu nesošus darbus, un Pedvāles viesi ir aicināti iepazīties ar šiem un arī citiem sezonas "Akmens. Telpa" laikā tapušajiem mākslas darbiem līdz pat sezonas noslēgumam oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko