Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pētījums: Latvijā ūdeni dzer par maz

Vairāk nekā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju ikdienā uzņem nepietiekamu daudzumu ūdens, tādējādi pakļaujot sevi dažādiem veselības riskiem, – šāda satraucoša tendence atklājusies dzeramā ūdens zīmola Vichy martā veiktajā pētījumā. Tai pat laikā 46% respondentu uzskata, ka viņu izdzertais ūdens daudzums ir pietiekams.

Noskaidrojot iedzīvotāju ūdens dzeršanas paradumus, atklājies, ka cilvēki ikdienā neuzņem nepieciešamo ūdens daudzumu. Vairāk nekā puse jeb 63% respondentu dienā izdzer mazāk par 1,5 litriem ūdens, tostarp 8% - mazāk nekā 0,5 litrus ūdens. Tikai aptuveni trešdaļa dienas laikā izdzer ieteicamo ūdens daudzumu, informēja aptaujas rīkotāji.

No tiem, kuri atbildējuši, ka dienā izdzer mazāk par 0,5 litriem ūdens, lielākais īpatsvars ir jauniešu vidū vecumā no 15 līdz 19 gadiem. Līdz vienam litram dienā izdzer 34% jauniešu (16% - līdz 0,5 litriem, bet 18% - no 0,6 līdz 1 litram), savukārt 35% jauniešu dienā izdzer no 1,1 līdz 1,5 litriem ūdens. Vairāk par pusotru litru ūdens dienā izdzer vien 31% aptaujāto jauniešu.

90% pētījuma respondentu norādījuši, ka ikdienā slāpju veldzēšanai lieto tieši ūdeni. 62% respondentu atbildējuši, ka slāpes veldzē ar tēju, bet 32% atzinuši, ka labprāt šim nolūkam patērē sulu.

Lūgti novērtēt, vai, pēc pašu domām, ikdienā izdzer pietiekami daudz ūdens, gandrīz puse respondentu (42%) atbildējuši noliedzoši. Savukārt aptuveni tikpat - 46% respondentu - norādījuši, ka izdzerot pietiekamu daudzumu ūdens. Jāpiebilst, ka vairāk nekā 40% to iedzīvotāju, kuri domā, ka izdzer pietiekami, patiesībā tomēr nepatērē gana daudz ūdens.

"Aptaujas dati par ūdens lietošanas paradumiem uzrāda neiepriecinošu tendenci – iedzīvotāji dienas laikā neizdzer pietiekami daudz ūdens un tādējādi pakļauj savu organismu dehidratizācijai un dažādām saslimšanām. Jāpiebilst, ka ūdens trūkums organismā var izraisīt ne tikai slāpes, bet arī tādas veselības problēmas kā nogurumu, koncentrēšanās trūkumu, atmiņas traucējumus, galvassāpes, izsalkumu un ādas bojājumus," pavēstīja Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis.

"Vēlos atgādināt, ka dienā jāuzņem 2,5 litri šķidruma, no tiem 1 litrs ar pārtiku, bet vairāk nekā 1,5 litrus - ūdens veidā," norādīja A.Brēmanis.

"Īpaši svarīgi ir uzņemt ūdeni fizisko aktivitāšu laikā. Cilvēka organismā 60-70% ir ūdens,  un jebkuras fiziskās aktivitātes laikā ķermenis svīst, tādējādi zaudējot šķidrumu un sāļus, kas organismā jāatjauno gan fiziskās slodzes laikā, gan arī pēc tās," savukārt uzsvēra Latvijas Basketbola savienības fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis. 

"Pareizi ir ūdens daudzumu uzņemt atkarībā no ķermeņa svara. Taču sportistam aktīvas fiziskās slodzes apstākļos visas dienas laikā būtu vēlams uzņemt četrus litrus ūdens. Vienā reizē gan jāizdzer neliels ūdens daudzums – vidēji 200-300 mililitru," pauda treneris. 

Pētījums veikts, pamatojoties uz 2011. gadā Veselības ministrijā parakstīto sadarbības memorandu starp Latvijas Pārtikas uzņēmēju federāciju un Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociāciju, kurā paredzēts uzņēmumu atbalsts ministrijas veiktajiem pasākumiem bērnu veselības uzlabošanā un sabiedrības izglītošanā par sabalansētu uzturu un aktīvu dzīvesveidu. Pētījuma ietvaros tika aptaujāti 992 Latvijas iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko