Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pētījums liecina, ka cilvēki nespēj tikt galā ar kārdinājumiem

Cilvēki domā, ka spēj tikt galā ar kārdinājumiem. Patiesībā nespēj.

Ja jums šķiet, ka tīri labi spējat turēties pretī kārdinājumiem, visticamāk, jūs kļūdāties. Cilvēku arsenālā ir maz ieroču, lai apspiestu viskarstākās vēlmes, tāpēc viņi agrāk vai vēlāk padodas tām, apgalvo amerikāņu zinātnieki.

"Cilvēki īsti neprot novērtēt savu vēlmju spēku, un tie, kuri ir visvairāk pārliecināti par spēju sevi kontrolēt, visdrīzāk var krist kārdinājumā," vortālam LiveScience stāsta Ilinoisas Ziemeļrietumu Universitātes Keloga menedžmenta skolas vecākais lektors Lorāns Nordgrēns. To apliecinot cilvēku nespēja pretoties alkām, piemēram, pēc šokolādes vai cigaretēm, pat ja tie publiski apņēmušies tikt vaļā no attiecīgās atkarības.

Nordgrēns šādu secinājumu izdarīja pēc vairākiem eksperimentiem, kuros iesaistīja savus studentus. Vienā no tiem atklājās, ka savas paškontroles spējas saslavējušie audzēkņi smēķētāji ātrāk un gandrīz divreiz lielākā skaitā krita grēkā un aizdedzināja cigareti nesmēķētāju zonā. Tas gan netraucēja "paškontrolētājiem" piekopt acīmredzamu dubultmorāli un kritizēt tos, kuri bija atzinuši nespēju tikt galā ar kārdinājumu. "Viņi ļoti vīzdegunīgi skatījās uz cilvēkiem, kuri rīkojas impulsīvi, jo paši uzskatīja, ka nekad tā nerīkotos," pasniedzējs stāsta, ka pašpārliecinātie tipiski atbilst teicienam par skabargu un baļķi acī.

Pētījuma gaitā nostiprinājās zinātnieka pārliecība, ka ikvienu cilvēku iespējams novest no ceļa, ja izdodas atrast viņa vājo punktu. "Vai atlabstošs alkoholiķis var apmeklēt žūpošanas pasākumu un palikt skaidrā? Vai cilvēks, kurš ievēro diētu, var skatīties uz iecienīto desertu un to nepagaršot? Vai uzticīgs vīrs var sadzert ar savu bijušo draudzeni, neriskēdams kļūt neuzticīgs? Atbilde droši vien ir — nē. Cilvēki ir mazāk atturīgi, nekā viņi paši domā. Šis kļūdainais uzskats bieži vien noved pie tā, ka cilvēki pakļauj sevi tādiem kārdinājumiem, ar kuriem nespēj tikt galā," stāsta Nordgrēns.

Tādēļ viņš iesaka izvairīties no situācijām, kurās citi var pamanīt jūsu vājības, un vienmēr paturēt prātā, ka jūs neesat neuzvarams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko