Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pie draudzīgiem ponijiem Ogres pusē, pēc svaiga medus un pa šķēršļu trasēm Saukā

Sauka ir viena no tām Latvijas vietām, kuru mēs, trīs ceļotāji, nespējam aizmirst. Tā ir vieta ar piedzīvojumiem. Mums tur ir jauniegūti draugi un, diemžēl, arī zaudēti. Lietuvas pierobeža vilina arī ar absolūtu klusumu un vientulību, šķēršļu trasēm un Saukas dabas parka svaigo medu un saldajiem ķiršiem.

Iznāc, ja vari

Vispirms par draugu Viktoru, kurš dzīvo Lonē netālu no Saukas. Un nieka 140 km no Rīgas. Viņš ir daudzfunkcionālā kompleksa Pie Viktora saimnieks. Pie Viktora var nopirkt gan minerālmēslus un velosipēdu, gan tviksiņus un veļas pulveri, kā arī paēst un pārnakšņot. Ēdienkarte ir pārdomāta. "Ja man atnes šniceli ar piedevām, kuras man nemaz negaršo, kāpēc par to jāmaksā?" Viktors rāda uz ēdienkarti, kur sarakstīta gara rinda ar piedevām. Katrs pats var izvēlēties, ko grib, un par tām arī maksāt. Izlutināti tie saucieši! Un viesmīlīgi. Kādu dienu, kad mūsu šoferītis pēc makšķerēšanas Saukas ezerā vakariņoja, durvīs parādījās pats Viktors. Bez brillēm ar garo, smalko ķēdīti. Ap gurniem dvielis, pats nosvīdis. "Pirtī gribi?" viņš aicināja svešo klientu. Savukārt citu reizi, kad pa ceļam no Latgales iegriezāmies paēst, laipnība tika man. Kāds princis no pretējā galdiņa man piemiedza ar aci. Nekad dzīvē nav nācies redzēt, ka koķetēts tiek šādi. Pēc brītiņa Laimonis (vai varbūt Visvaldis) mums piebiedrojās. Viņš esot šķīries, audzinot 13 gadu vecu bērnu. "Vai nāksi pie manis?" Laimonis bija tiešs. Alus acīmredzot dara drosmīgu. Atbilde bija noraidoša, tāpēc princis izgāja ārā. Drošības labad aizstūmu sev priekšā fotogrāfu. Pēc brītiņa princis bija klāt: "Iznāc uz brīdi," viņš ieturēja pauzi. "Ja vari," diplomātiski piebilda. Nu, nevarēju gan.

Otrais draugs bija Dzintars, kurš izīrēja mūsu šoferītim laivu makšķerēšanai. Teju gadu draudzīgi tika salīdzināti lomi, taču šogad aina pavērās drūma — no mājas iznāca saimniece un pastāstīja, ka Dzintars noslīcis.

Ar virvēm un ponijiem

Pērn Saukas dabas parkā tika izveidota Tālivalža grava. Tur ir drezīna, ar ko traukties pāri gravai no viena koka uz otru, un virvju ceļi. Sākotnēji taka var šķist vienmuļa: jāpārkāpj pāri mazam šķērslītim, jāiet pa stāvām trepēm, jāšūpojas līganās šūpolēs. Pirmās grūtības sākas, kad jāiet pa virvi, kas pārvilkta pār gravu. Nākamais pārbaudījums ir lidojums ap koku. Ar rokām apķeru virvi, ar kājām atsperos pret zemi un lidoju pāri dziļai gravai. Veiklība trasēs vajadzīga. Arī Velniņu trasē, kas ir turpat netālu un papildus kustīgām izdarībām ir apskatāmi arī koka velni ar jocīgās grimasēs savilktām sejām. Vēl Saukas dabas parka teritorijā var pieēsties lauku labumus, jo zemnieku saimniecībā Rutki patlaban izsviests svaigs medus un Kalna Ļūdēnos gatavojas saldie ķirši. Makšķernieku zināšanai — nesen Saukas ezerā ielaisti sami!

Turp vai atpakaļ ceļā jāiegriežas Maltenos, kur patlaban aug 19 Šetlendas šķirnes poniji. Īstas princeses un prinči! Saimnieks Jānis Jakimenko tos audzē vaislai un pārdod tiem, kuri tādu dekoratīvu skaistumu vēlas redzēt savā pagalmā. Viņš ļauj ponijus glāstīt un pabužināt. Mazie zirģeļi ir jautri, šiverīgi, čabinās ar zobiem. Ideāli piemēroti jāšanai bērniem, jo maziņi — jājēja kājas gandrīz skaras pie zemes. Kritiens nebūtu sāpīgs.

Visskaistākā ir poniju meitene Princesīte, vairāk nekā divas nedēļas veca. "Aizej, parunā ar ciemiņiem," saimnieks mudina, un Princesīte pienāk klāt, ļauj kasīt kaklu un samīļot. Gitro, Mustangs, Pluto, Tatjana, Blondija, Pella, Petra, Pārsliņš un Pepija greizsirdīgi skatās caur stilīgajām poniju frizūrām, kas aizsedz acis. Izskatās gluži kā tādi Andri Buļi un Ellas. Saimnieks stāsta, ka visskaistāk esot tad, kad mazie poniji taisa skriešanās sacīkstes. "No rīta pieeju pie loga un redzu — visi joņo, astītes gaisā sacēluši."

***

Birzgalē un Saukā

- Princešu zirgi Birzgalē

Maksu par saimniecības apmeklējumu var saskaņot ar saimnieku.

Iepriekš pieteikties pa tālruni 29227245

Darba laiks: brīvdienās no 11.00 līdz 17.00

Atrašanās vieta: z/s Malteni, Birzgales pagasts, Ogres rajons, netālu no Birzgales–Vecumnieku ceļa

- Saukas dabas parks

Veiklības trase Tālivalža grava (29428226; 29194391)

Pieaugušajiem Ls 0,60

Skolēniem Ls 0,40

Veiklības trase Velniņi (26385991)

Visiem Ls 1,00

Saukas dabas parka labumi (29428226)

Darba laiks: katru dienu no 10.00 līdz 18.00

Atrašanās vieta: Jēkabpils rajona triju pagastu – Saukas, Elkšņu un Rites – teritorijā

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko