Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pilsēta, kurā pieminēt vārdu «diēta» ir grēka lieta

48 stundas Ziemeļitālijas pilsētā Parmā, ko uzskata par šīs valsts kulinārijas neoficiālo galvaspilsētu

PIEKTDIENA

20.00. Ierodoties pilsētā, ko dēvē par itāļu kulinārijas galvaspilsētu, bez kavēšanās jādodas uz restorānu, lai nogaršotu svaigu pastu ar plašu vietējās vītinātās gaļas piedāvājumu un Parmas sieru. Kādreizējā viesnīcā tagad mājo Osteria del Gesso (Via Maestri 11, +39 0521 230 505) — vienkāršs, bet omulīgs restorāns.

SESTDIENA

9.00. Sāciet rītu kā itālis ar kapučīno, radziņu un svaigi spiestu apelsīnu sulu San Biagio (Strada Garibaldi 41, +39 0521 286 057). Šī kafejnīca ir netālu no Pilotas pils — iespaidīgas XVI gs. ķieģeļu ēkas ar vietējā galma staļļiem, ieroču noliktavu, teātri un citām palīgtelpām.

9.30. Tad uz pašu pili, kur tagad interesantākā lieta ir mākslas galerija. Tā atvērta katru dienu, izņemot pirmdienas, no pulksten 8.30 līdz 14.

12.45. Īss gājiens līdz kaimiņos esošajam klosterim, kura lielākā vērtība ir mākslinieka Korredžo gleznotās griestu freskas. Lai iekļūtu izcilajā telpā, jāšķērso jauks klostera pagalms.

13.15. Pusdienas vienmēr zumošajā Enoteca Fontana (Strada Farini 24) — gadu nobružātā vīna barā ar dažiem karstajiem ēdieniem un dažādām sviestmaizēm. Īpaši tiek rekomendēta Il Principe — karstā sviestmaize ar Culatello di Zibello šķiņķi un izkusušu Parmas sieru.

14.30. Ielas pretējā pusē ir delikatešu veikals Specialit? di Parma (Strada Farini 9/c), kur vērts iepirkt mājasvešanai vietējo troiku: Parmas šķiņķi, tās brālēnu culatello un gardo Felīno salami. Turpat vērts iepirkt pastas. Vienkāršākas un nedaudz lētākas bodes ir Salumeria Garibaldi un Salumeria La Verdi, kas atrodas uz Garibaldi ielas.

15.00. Izvēlieties eleganto Pasticceria Torino (Strada Garibaldi 61), lai, stāvot kājās, dabūtu jaunu enerģijas devu ar stipru espresso tasi. Interjers jūs aizvedīs uz XX gadsimta sākumu, bet kūciņas un pašu darinātā šokolāde — uz bērnību. Šī vieta ir slavena ar vienu no pilsētā labākajām šokolādes kūkām Duchessa di Parma, citronu kūkām Torta della Nonna un tortelli dolci, kas ir netipiski saldie tortelīni ar spinātiem.

15.30. Nogriezieties no Garibaldi ielas uz Piazzale della Steccata laukumu, kurā atrodas skaista renesanses baznīca. Vispirms dievnams tika būvēts grieķu krusta formā, taču XVIII gs. tā veidolu izmainīja. Arī šajā baznīcā ir krāšņas freskas.

16.00. Ja interesē veikalu skatlogi un lietas aiz tiem, vērts izstaigāt Farīni, Republikas un Kavūra ielu. Nepalaidiet garām arī veikalu O"Officina (Borgo Giacomo Tommasini 8/a), kurā vairākos stāvos tiek tirgoti dažādi zīmoli.

Oriģināla vieta ir Color Viola (Strada Repubblica 2/g) — veikala plauktos rindojas balti violetām svītrām rotātas kastes ar tradicionālo Violetta di Parma smaržūdeni. Arī citas preces ir tikai violetā krāsā. Tas par godu Marijai Luīzei no Austrijas, kuras mīļākās puķes bijušas violetās kalnu vijolītes. Marija Luīze bija Napoleona otrā sieva un 1816.gadā kļuva par Parmas hercogieni. Pilsētas vēsturē viņa palikusi arī tāpēc, ka likusi krāsot namus dzeltenā krāsā, kas tagad pazīstams kā Parmas dzeltenais tonis.

19.00. Ideāla vieta agrām un ātrām vakariņām ir Pepen (Borgo S.Ambrogio 2, +39 0521 282 650). Šī sviestmaižu vieta tiek slēgta jau pulksten astoņos, tālab steidzieties laikus izlauzties cauri pūlim, kuram, šķiet, parasti visvairāk garšo siera un artišoka kūka carciofa.

20.30. Ceļojumu uz Parmu iespējams plānot arī tā, lai tas būtu pieskaņots kādai izrādei Parmas operā. Izrāžu plānu var izpētīt un arī biļeti nopirkt Teatroregioparma.org. Pilsētas siltās attiecības ar mūziku sākušās jau viduslaikos, taču īsts uzplaukums bija XIX gadsimtā, kad par operas diriģentu strādāja Arturo Toskanīni, bet muzikālo materiālu sarūpēja kaimiņpilsētā dzimušais talants Džuzepe Verdi.

23.30. Ja pēc izrādes gribas kādu dzērienu, jādodas uz Il Tabarro (Strada Farini 5/b). Šaurajās telpās ar koka galdiem vīnu pasniedz līdz diviem naktī.

SVĒTDIENA

8.30. Agrs rīts ir labs laiks, lai apmeklētu Parmas katedrāli, pirms to piepilda svētdienas mises apmeklētāji. Dievnams ir labs Ziemeļitālijas romāņu arhitektūras paraugs. Arī te freskas darinājis Korredžo (1489—1534), turklāt vēl kādas! Viņa gaismu un ēnu spēles, kā arī tēlu dramatizētās kustības atstāja lielu ietekmi uz vēlāko laiku baroka māksliniekiem.

Korredžo darbs ir arī blakus esošās San Giovanni Evangelista baznīcas kupola gleznojumi.

10.00. Pēc kulturāla dienas sākuma var ļauties slinkai zvilnēšanai pie kafijas tases, piemēram, Gran Caffé Orientale (Piazza Garibaldi). Vēsturiskā kafejnīca pilsētas galvenajā laukumā mājo jau kopš 1893.gada.

13.00. Pirms došanās prom, ieturiet maltīti gandrīz 100 gadu vecā ģimenes restorānā Cocchi (Viale Gramsci 16, +39 0521 981 990), kuru pamatoti uzskata par vienu no pilsētas ievērojamākajām vietām.

Jūnijā un jūlijā Cocchi ir slēgts nedēļas nogalēs, bet augustā restorāns nestrādā vispār. Tad alternatīva varētu būt I Parizzi (Strada Repubblica 71, +39 0521 285 952), ko arī pamatoti uzskata par vienu no pilsētas labākajiem restorāniem. Tiesa, arī dārgākajiem.

Pēc pusdienām var šķērsot upi un apskatīt vēsturisko strādnieku rajonu Oltretorente, kā arī Dukales parku, kur pilī ar tādu pašu nosaukumu tagad mājo Eiropas Pārtikas drošības aģentūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko