Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Putnu vērošana ezerā, spa pelde purvā un žāvētas karpas notiesāšana pie Lubāna

Viņas ātri norāva drēbes, aizmeta apakšveļu un metās ūdenī. Tas nekas, ka tepat netālu stāv vīrieši. Padzirdējušas, ka Teirumnīku purva mazā ezeriņa ūdens atbrīvo no celulīta un padara matus zīdainus, tūristes no Polijas ārā kāpt tik drīz vis netaisījās. Viņas spirinājās, spiedza un uzkūla kūdru. Krastā izkāpa gluži brūnas. Uz izslavēto spa purvu devās arī TVIzklaide un izbaudīja vēl citus Lubāna ezera apkārtnes labumus — putnu vērošanu, jaunu viesu namu un milzīgu, žāvētu karpu.

Lidojoši pārsteigumi

Erickiņš, čuņčiņš un šņibītis. Tie nav ne sīkumsīki alkohola tilpuma mēri, ne sīciņi vai kautrīgi puiši. Tie ir forši džekiņi, kurus var redzēt Latvijas debesīs. Viņi gan nemīt pie Latvijas lielākā Lubāna ezera, taču man viņus gribējās pieminēt, lai neaizmirstas starp Lubāna cildenajiem iemītniekiem: cekuldūkuriem, jūras kraukļiem, lielajiem ķīriem, mazajiem ormanīšiem, baltvaigu zīriņiem, zivju gārņiem un jūras, zivju un klinšu ērgļiem! Viņi patiesi ir skaisti, un arī ieraudzīt viņus var ikviens, kurš vēlas, jo Mammadaba draudzējas ar putnu vērotājiem, kuri gatavi nedēļas nogalēs doties ekspedīcijās uz dažādām Latvijas vietām. Mēs tiekam pie putnu vērotāja Kaspara Funta, kurš redzējis 272 putnu sugas no 335 Latvijā iespējamajām! Varētu domāt — Funts ir sirms, vecs krabis, kurš gremdējas savos kara laiku atmiņu stāstos, taču nekā — jauns žmeks!

Kad binoklī ieraugu flaminga paskata putnu, jau uzburu vīziju, kā mani apbalvo ar Nobelu, jo esmu atklājusi jaunu sugu. Nu tik eksotiski putni Latvijā taču nemēdz būt! Izrādās — jūras kraukļi. Savdabīgi ar to, ka ienirstot izmirkst līdz ādai. Tad izpeld krastā un žāvējas — paceļ saliektus spārnus un stāv. Izskatās, ka vēdina paduses. Vēl man izdodas ieraudzīt cekuldūkuri. Smieklīgs. Cekuls gluži kā popzvaigznei — spurains, mitrs, stīvs. Kad putni.lv vakarā noklausos viņa dziesmu, sāku apdomāt, vai nevajadzētu sev vienu iegādāties. Gids stāsta, ka grūti pamanāms ir dadzītis. Mazs putniņš, kurš dzīvo laukmalēs un krūmos. Dadzīša seja esot ar koši sarkaniem un dzelteniem plankumiem. Aizsargājams un cienījams ir lielais, baltais gārnis. Pirms gadiem divdesmit viņš bija pavisam liels retums, kuru redzot ornitologam aiz laimes bijis jākliedz.

Gardumi un bebra brĪnumdzira

Gar Lubānu braucam uz Latgales pusi. Īdeņā ir lauku māja Zvejnieki, kas izslavēta kā Kulinārā mantojuma vieta. Te tiek gatavoti Lubānas pusei raksturīgi ēdieni. Žāvētā karpa ir tik garda, ka šķīvis jāizlaiza. Vēl arī zivju zupa, vēss un skābens rabarberu dzēriens, rabarberu plātsmaize, uz kuras saulē kūst cukurs. "Man ir vēl kaut kas!" saimnieks Jānis mudina vīrus ieraut bebra dziedzera uzlējumu, kas uzlabojot potenci. Šeit nudien ir ko darīt. Ne velti kāds Zvejnieku viesis no tālienes ir teicis: "Es divās dienās pie Lubāna piedzīvoju tik daudz, cik Rīgā piecās dienās nesanāca."

Uz Teirumnīku purva ezeriņu. Taisīts pēc japāņu projekta, ar dāņu atbalstu, laipas iekārtojuši latviešu bezdarbnieki. Baltām zvaigznītēm zied vaivariņi un dzērvenes. Pārējos augus nepazīstu. Labi, ka ir gide, jo purvā pamīšus aug gan nāvējošais velnarutks, gan veselīgā purva vārnkāja. Vasaras vidū te varēs apskatīt raseni, kura uz savas lipīgās virsmas ķer kukaiņus un ēd. Ziedēs arī cūkausītis. Atceros Annas Sakses Pasakas par ziediem. Stāsts par cūkausīti man visu bērnību iedvesa bailes no purva, izrādās, velti.

Puipiupiu u.c. izklaides

Jāmetas taču dīķī! Līdzko ielieku kāju ūdeni, tā aplīp ar kūdru. Ūdens ir ne silts, ne auksts — tieši tāds, ka ieiet viegli un arī atvēsina. Lai arī gide saka, ūdens ir tik mīksts un dzidrs, ka drīkst dzert, man tas diez ko negaršo. Taču āda pēc peldes tiešām ir maiga un neprasās ieziest ar krēmu. Pilnam labsajūtas komplektam te varētu savākt sfagnu sūnas un piegādāt Rīgas zīdaiņiem pamperu vietā. (Savulaik karavīri superuzsūcošos sfagnus esot likuši ādas biksēs. Kauja izdevusies pa pirmo, jo nebija jāskrien krūmos.)

Pēc kārtīga spa jāatpūšas. Pie Salas ezera nupat atvērts jauns viesu nams Ezernieki. Te nakti mēdz pārlaist mednieki, bet veģetāriešiem varētu nepatikt zvēru izbāzņi ēdamtelpā. Izģērēts lācis tomēr ir pabaiss. Bet te ir arī visas iespējas redzēt dzīvu — kādu rītu lācis medniekus pārsteidzis auzu laukā. "Saodis manas pēdas, bēga mežā. Gluži kā ceļarullis aiz sevis atstādams nolauztus krūmus," stāsta Egils, kurš bija devies mežacūku medībās. Viņš ir ar mieru arī Ezernieku ciemiņus rītausmā izvadāt pa mežu, lai ieraudzītu aļņus, stirnas, briežus, lūšus. Var mēģināt saūjināties ar pūcēm un draudzīgajiem apodziņiem, kuri uz svilpieniem atbildot ar savu piupiupiu. Nu, kad un kur vēl dzīvē jums kāds atbildēs ar piupiupiu? Un kur vēl meitenei ir iespēja viesu mājā ar veselu baru mednieku padiskutēt par šaut vai nešaut tēmu?

***

Ezernieki un putnu vērošana

Indrānu pagasts, Madonas rajons, 30 km aiz Madonas

Piedāvā naktsmītnes, laivas, katamarānu, pirti, peldvietu, ogu un sēņu vietas, ekskursijas pa mežu, nedēļas nogalēs putnu vērošanu pie Lubāna ar putnu pazinēju Kasparu Funtu

Iepriekš pieteikties. (http://kasparsfunts.googlepages.com/kasparsfunts).

Samaksa pēc vienošanās

Info: www.mammadaba.lv;26671421

Zvejnieki un Teirumnieku purva taka

Īdeņa, Rēzeknes rajons

Piedāvā naktsmītnes, zivju zupu un žāvētu

karpu, futbola, volejbola un basketbola laukumu, laivas, makšķerēšanu

Purva taka: bez gida ieeja par brīvu, ar gidu Ls 5 par stundu; grupai, kas lielāka par 20 cilvēkiem — Ls 15

Info: 29165392; iepriekš pieteikties

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko