Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

PVD uzsāk trakumsērgas vakcīnu izvietošanu no gaisa

Šodien, 20.aprīlī, lai turpinātu trakumsērgas apkarošanu, Pārtikas un veterinārais dienests, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, uzsāks trakumsērgas vakcīnu izvietošanu no gaisa visā Latvijas teritorijā.

Vakcīnu izvietošana sāksies no Kurzemes piekrastes un turpināsies valsts austrumu virzienā. Darbu plānots veikt mēneša laikā, protams, ja būs lidojumiem labvēlīgi laika apstākļi.

Vakcinācijai tiks izmantota dzīva novājināta trakumsērgas vīrusa SAD B 19 celmu saturošu vakcīnu "Fuchsoral". Vakcīnas iestrādātas zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē, tādēļ meža dzīvnieki - lapsas un jenotsuņi, kas ir galvenie trakumsērgas izplatītāji, ēsmu var sajust no liela attāluma.

Visā Latvijas teritorijā vienmērīgi tiks izvietotas 20 līdz 23 vakcīnas devas uz 1km2. Tā kā lapsām patīk klaiņot apdzīvotu vietu tuvumā, kur vieglāk atrast barību, vakcīnas tiks izsviestas arī ļoti tuvu pilsētām. Ja kāda vakcīna, kas izskatās kā brūngans kubiņš un ir nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti, nokritusi māju tuvumā, to vajadzētu nogādāt ārpus pagalma, taču, neaiztiekot ar plikām rokām, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) - tā nonākusi acīs vai brūcē, rekomendējam griezties pie ārsta. Šī iemesla dēļ Pārtikas un veterinārais dienests ir informējis Sabiedrības veselības aģentūru par plānoto vakcināciju, ar lūgumu informēt mediķus par rīcību gadījumos, ja personai ir bijis tiešs kontakts ar trakumsērgas vakcīnu.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kura ir izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums mājdzīvniekiem ir savlaicīga vakcinācija pret trakumsērgu, kas jāveic vienreiz gadā.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem un ar tām nevar vakcinēt mājdzīvniekus, taču, tas nav bīstami, ja suns vai kaķis apēd ēsmu.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt. Atgādiniet bērniem, ka gadījumos, ja tomēr tās nācies nejauši aizskart, nekavējoties jāziņo pieaugušajiem.

Trakumsērgas vakcīnu izvietošanu no gaisa izmantojot lidaparātus Pārtikas un veterinārais dienests uzsāka 2005. gadā un šī ir astotā šāda veida vakcinācijas kampaņa. Kopš vakcinācijas uzsākšanas, trakumsērgas gadījumu skaits ir samazinājies trīs reizes. Pārtikas un veterinārā dienesta izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi Eiropas Komisija. Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko