Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Raudulīgi bērni pieauguši biežāk slimo

Britu zinātnieki izteic hipotēzi, ka cilvēki, kuri bērnībā bieži raksturoti kā nelaimīgi, čīkstīgi, pieaugot ir pastāvīgi slimotāji un biežāk izmanto darba nespējas lapu. Pētījumā apsekoti vairāk nekā 7100 respondentu, kas dzimuši 50.gados. Skolotājiem tika lūgts raksturot kādreizējo skolēnu temperamentu, attieksmi pret mācībām un skolas apmeklētību.

Secinājumi: skolēni, kurus skolotāji raksturoja kā "nelaimīgus", "apātiskus", sasniedzot pusmūža vecumu, piecas reizes biežāk izmantoja darba nespējas lapu. Ziņots, ka šiem cilvēkiem vairāk vērojama tieksme uz depresiju. 5,5% respondentu pusmūžā nebija spējīgi pildīt darba pienākumus kādas pastāvīgas slimības vai invalidātes dēļ. Ceturtdaļa, kurus skolotāji raksturoja kā nelaimīgus, raudulīgus vai stresainus, bieži slimoja vai bija darba nespējīgi. Bieži slimoja arīdzan tie, kuri jau skolas gados laiku pa laikam sūdzējās par veselības stāvokli vai kādām sāpēm.

Pētnieks Maks Hendersons teic — nevar apgalvot, ka bērnībā piedzīvotais veicina biežākas veselības problēmas turpmākajā dzīvē, bet acīmredzami, ka tas ir viens no ietekmējošajiem faktoriem. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, tiek pieņemts, ka šīs riska grupas (raudulīgie un nelaimīgie bērni) ir uzņēmīgākas pret depresiju un stresu. Protams, tas ir arī viens no biežākajiem slimošanas iemesliem.

Savukārt citi zinātnieki meklē paralēles un skaidro, ka bērni, kuri ir nelaimīgi, skolā apātiski, nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, kur vērojama vecāku neieinteresētība pret bērna sociālo dzīvi. Tas var būt par pamatu nesekmībai skolā, bet vēlāk transformēties uz darba vidi — nolaidībā pret darba pienākumiem. Tādējādi veidojas apburtais loks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko