Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Saules kolektori palīdz taupīt citus energoresursus

Ja nebūtu jau ierīkojis mājā ekonomisku apkuri, noteikti pirktu saules kolektoru, Dienai saka Uldis Krusts, Junkers kolektoru pārdevēja SIA Robert Bosch reklāmas un produktu grupas vadītājs. Iespējams, to tomēr darīšot, kad dabasgāze kļūs dārgāka un apkures izdevumi būs jāsamazina. Latvijā nopērkamie saules kolektori var dot labu citu energoresursu ietaupījumu, tomēr vieni paši māju piesildīt nespēj - dzīvojam tomēr ziemeļu valstī, atzīst speciālists.

Eiropā ar valsts atbalstu


Saules kolektori savāc no saules siltumenerģiju, bet saules baterijas gaismas enerģiju pārveido elektroenerģijā, lai gan uz namu jumtiem daudzās Eiropas valstīs tās izskatās līdzīgi. Kolektoros ir kapara caurules, pa kurām cirkulē siltumnesējs, kurš silda ūdeni un ēkas. Junkers kolektorus Baltijas valstīs kopš augusta tirgo SIA Robert Bosch. Patlaban rūpnīcai Vācijā trūkst jaudas saražot visu pieprasīto, jo vairākas Eiropas valstis atbalsta atjaunojamo resursu izmantošanu. Spānijā jauna māja nav nododama ekspluatācijā, ja tai uz jumta nav saules kolektora, Vācijā drīz būs spēkā likums, ka 20% ēkas enerģijas jāiegūst no atjaunojamiem resursiem. "Pie mums tas nāk lēni," atzīst Bosch pārstāvis, "kopš vasaras Baltijas valstīs esam pārdevuši 50 kolektoru, Latvijā četrus." Ar pavasari tiek gaidīts pieprasījums pēc kolektoriem, jo interese no potenciālajiem pircējiem ir.

Izdevīgi lielajiem


Liels projekts īstenots Lietuvā - 46 kolektori strādā uz pansionāta jumta. "Tam bija Eiropas finansējums, un pēc mēroga tas ir ievērojams pat Eiropā," lepojas U.Krusts. Gāzes cenas kāpums liks meklēt alternatīvus apkures veidus, paredz eksperts. Kolektorus izdevīgi lietot lielās sistēmās, kur ir aktīvs karstā ūdens patēriņš - slimnīcās, pansionātos, viesnīcās, tūristu mītnēs, lauku saimniecībās ar fermām vai dārzeņu pārstrādes cehiem, pienotavās u.tml.

Privātmājām Latvijā kolektoru izvēli vairāk diktēs zaļā domāšana un atkarības mazināšana no citiem resursiem, jo vasarā ūdeni varēs sildīt tikai ar kolektoriem, lēš speciālists. Lietuvas pansionāta uzturēšanai ar kolektoriem panākta ievērojama ekonomija, tomēr objektīvāku atzinumu lietotāji dos vasaras sākumā, kad gadu būs izmantojuši saules siltumu.

Precīzu jaudu


Saules kolektors visvieglāk savietojams ar Junkers kondensācijas tipa ekonomisko dabasgāzes apkures katlu Cerasmart Modul - Solar, kur jau iebūvēta īpaša solārā ūdens tvertne un iekārta kolektora pieslēgšanai. Kolektoru var lietot ar jebkuru citu apkures iekārtu - gāzes, malkas, šķeldas, granulu, u.c. katlu, siltumsūkni u.c. Saules siltums tiek izmantots primāri, tā ieguvei jātērē vien nedaudz elektrības sūkņa darbināšanai. Ja tvertnē ūdens ir par vēsu, papildus to silda ar otru apkures ierīci, ievērojami taupot resursus.

Uz saules kolektoriem neattiecas latviešu iecienītais princips - jo vairāk, jo labāk, brīdina U.Krusts. "Saule silda visu laiku, bet, ja siltumu nepatērē, kolektori pārkarst, siltumnesēja ūdens daļa iztvaiko un sūknis vairs nenodrošina cirkulāciju. Sensori automātiski izslēdz sūkni, un kolektora darbība atjaunosies tikai tad, kad tvaiks pārvērtīsies atpakaļ šķidrumā," stāsta eksperts.

Kolektoru optimālais skaits atkarīgs no karstā ūdens patēriņa, un tas jāaprēķina iespējami precīzi. Jāņem vērā arī ēkas jumta virziens un slīpums, jo pēc tā var noteikt, cik intensīvi saule silda. Vienai privātmājai parasti pilnīgi pietiek ar 2-3 kolektoriem, saka speciālists.

Saules kolektora ierīkošanas izmaksas

  • Kolektors Ls 500*
  • Karstumizturīgi savienojumi Ls 100
  • Jumta montāžas komplekts Ls 300
  • Automātika un sensori Ls 100 **
  • Sūkņa bloks ar termometriem un manometriem Ls 300**
  • Solārā karstā ūdens tvertne (300 l) Ls 800**
  • Kopā ar uzstādīšanu aptuveni Ls 3200
* Bez nodokļiem
** Junkers gāzes kondensācijas katlā šīs daļas jau ierīkotas

Avots: Bosch

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko