Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Skaistas sievietes pilsētā jūtas laimīgākas, laukos ārējais izskats ir otršķirīgs

Sieviešu žurnālos tiražētie skaistuma standarti un bieži vien neslēptais spiediens līdzināties "ideālajiem cilvēkiem" nav pilnīgas blēņas. Sievietes, kuras sevi uzskata par skaistām, patiešām jūtas laimīgākas nekā ar sevi neapmierinātās. Te gan vietā ir viena maza piebilde — ja vien viņas dzīvo pilsētā. Lauku meitenēm ārējā izskata ietekme uz laimes sajūtu ir krietni vājāka, apgalvo amerikāņu psihologi.

"Vispievilcīgākās pilsētas sievietes saņem daudz uzmanības izskata dēļ," žurnālam Personal Relationships stāsta pētījuma autore Viktorija Plota, psiholoģijas docente Kalifornijas un Džordžijas universitātē, "bet tās, kuras ir kaut mazliet zem vidējā līmeņa, jūtas nelāgi."

Laukos aina esot citāda, jo tur netiek likts pārspīlēts uzsvars uz ārējo izskatu. Vēl vairāk — no pētījuma izriet, ka ārpus pilsētas laimīgākas jūtas tuklākas sievietes. "Atziņas ir pareizas," sarunā ar portālu msnbc.com pētījumu vērtē zirgu piederumu veikala vadītāja Sindija Sīgreivsa, kura dzīvo aptuveni 70 kilometru no Filadelfijas. "Laukos ir mazāks uzsvars uz ārējo izskatu." 28 gadus vecā sieviete uzskata, ka pilsētniecēm jāiztur lielāks sociālais spiediens par atbilstību sabiedrības izveidotajiem skaistuma kritērijiem. "Laukos valda stabilitātes un komforta izjūta. Šeit katrs jūt, ka var būt tāds, kāds ir. Var iet uz vietējo veikalu, ģērbies jāšanas apģērbā vai aizsargkrāsas kostīmā un mednieku zābakos. Tādēļ neviens neskatīsies uz tevi šķībi," domā Sīgreivsa, kura visu dzīvi nodzīvojusi vienā ciematā. Viņa pieļauj, ka viena no lauku priekšrocībām ir nemainīgais draugu un paziņu loks, kas izveidojas jau pamatskolā. "Šie cilvēki pazīst cits citu kopš bērnības. Tādēļ neviens neizjūt spiedienu būt "superīgam", lai tiktu pieņemts kādā vidē," savus novērojumus izklāsta veikala vadītāja.

Lai noskaidrotu izskata saistību ar laimes izjūtu, Viktorija Plota kopā ar kolēģiem aptaujāja 257 pilsētnieces un 330 laucinieces. Viņas pētījuma rezultāti sakrīt ar Luisvilas universitātes psiholoģijas profesora Maikla Kaningema darba atziņām. "Uz sacensību un individuālismu vērstā kultūrā jāsacenšas par ierobežotu sabiedrības uzmanību. Fiziska pievilcība ir viens no veidiem, kā to piesaistīt. Savukārt lauku kopienās lielāka ietekme uz labsajūtu ir ģimenes reputācijai un citiem ilgtermiņa faktoriem, tāpēc cilvēki par izskatu tik ļoti neuztraucas," ar sava pētījuma augļiem iepazīstina Kaningems. "Ja dzīvojat uz mazas salas, kur pavisam ir desmit cilvēku, no kuriem viens zvejo, otrs audzē dārzeņus un trešais cērt kokus, nevienam nerūp, kā jūs izskatāties. Bet, ja apkārt ir vairāk cilvēku, ir lielāka konkurence un izskatam rodas nozīme," profesors pārlieko tiekšanos pēc pievilcības skaidro ar urbānās sabiedrības neizbēgamu sastāvdaļu — nepārskatāmiem cilvēku pūļiem, kurā izcelties kļūst aizvien grūtāk.

Top komentāri

Papa
P
Jā, galvenais lai sieviete būtu naudīga un bagāta, a to neglītumu var pieciest. No skaistuma paēdis nebūsi. :-(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.10.2024

Ar gadiem cerības uz mīlestību, līdz nāve šķirs, kļūst arvien reālākas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko